Čim počne lepo, prolećno vreme, zamiriši na more, zar ne?!

Tako je i našem chefu Stevi pa je odlučio da za današnji ručak ponudi rižoto sa škampima.

Onima sa malo jačim bicepsima i tricepsima predlaže da se opredele za integralni pirinač za rižoto jer se on kuva čak i do četiri puta duže od običnog, belog pirinča. Nama, ostalima, ne preostaje ništa drugo nego da se latimo belog pirinča i zažmurimo na oba oka, kad je u pitanju zdrava hrana, bar ovog puta.

Pročitajte i ovo: Banofi pita sa bananama

A o škampima iz dubokog friza da ne pričamo ali oni se više ne služe sveži ni na moru, ako je za utehu.
Najpre naseckajte sitno glavicu crnog luka i staviti u posudu na umereno jaku vatru. Odmah nakon toga dodajte pirinač. Propržite ga zajedno sa lukom. Ako volite pikatna jela, dodajte malo čilija, sveži list anisa i sveže narendanog đumbira. Ne preterujte, tek da bude obični rižoto.

Pročitajte i ovo: Čokoladni sufle

Potom krenete sa dolivanjem supe, bujona, vode, ko šta želi i ima. Sve vreme mešajte. Negde na pola puta, dodajte čašu belog vina i, ono što svaki dobar rižoto sa škampima čini neprevaziđenim, šafran. Dovoljno je vrhovima prstiju radi blaženog ukusa.
Kad je pirinač postao ”al dente”, dodajte očišćene škampe.
Ono što treba da znate da su škampi, koje kupujemo u samoposlugama, već termički obrađeni, pre nego što su zaleđeni, tako da je dovoljno samo da prođu kroz visoku temperaturu na kratko, da bi pustili svoj morski šmek.
Rižoto zakuvajte na kraju Stevinim delikatesom, kokosovim krem mlekom, a ne kao što to mnogi Italijani rade, puterom.
Pročitajte i ovo: Ledena moka torta
Rižoto ukrasite peršunom, crnim maslinkama, parmezanom i balzamiko kremom. Stevo toplo preporučuje da dodate i kriške sveže pomorandže ili mandarine. Sjajno pašu!
Prijatno!
12941268_1089761077752393_1268583130_o
Kuva i slika: Stevo Mandić