Volite li pihtije?

Iliti, meso u aspiku, nobles jezikom rečeno? Ako volite, predlažemo vam da svoje drage obradujete rajskim pihtijama, u ove jarkim bojama obojene jesenje dane. Ako ne, probajte, nemojte da robujete predsrasudama, možda ih zavolite! Otvorite se prema novim ukusima i čarima jeseni.

wp_20161022_16_52_29_pro-2
Privatna arhiva

Za pripremu pihtija, potrebno je da pripremite jednu svinjsku glavu, deset svinjskih nogica, četiri svinjska jezika, biber u zrnu, beli luk, jednu glavicu crnog luka, lorberov list i so.

Pročitajte i ovo: Poslastica za danas – Stevin tiramisu

Svinjsku glavu obradite, isecite na pola, očistite. Nogice, takođe, obradite, očistite od dlačica, isecite papke. Jezik dobro očistite i operite. Ako volite, dodajte i juneći rep.

Pročitajte i ovo: Da li ste za slatko od bagrema? Poklanjamo vam recept!

Sve zajedno stavite u veliku šerpu, prelijte vodom da meso ogrezne u potpunosti u vodi. Prokuvajte do vrenja. Kad voda provri, izvadite meso i dobro ga isperite u mlakoj vodi. Vodu u kojoj ste kuvali meso, bacite. U šerpu nalijte novu količinu vode i vratite meso da se kuva.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Sada dodajte sve navedene dodatke i začine, po ukusu. Kad provri, posolite, opet po vašem ukusu. Vode treba da bude tri puta više od količine mesa. Vodite računa da se meso dugo kuva, najmanje šest sati, pri vrenju, tako da je potrebno često da promešate meso da ne bi zagorelo.

Pročitajte i ovo: Tamburica bundeva punjena piletinom

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Pitate se kad je gotovo! Kad ostane jedna čestvrtina količine nasute vode, a meso se raspadne u potpunosti, to jest, odvoji od kostiju. Kad je gotovo, meso izvadite iz vode u kojoj se kuvalo, očistite ga od kostiju i raspodelite po posudama.

Pročitajte i ovo: Čupava zeljanica

Na dno svake posude stavite sitno seckani beli luk, otprilike, par čenova po jednoj posudi. Pre svega, rukovodite se svojim ukusom. Procedite vodu u kojoj se kuvalo meso i prelijte meso. Prelijte mlevenim biberom i alevom paprikom. Ostavite pihtije da se ohlade preko noći. Služite hladno.