Chef Steva za danas sprema bele, carske njoke jer subota je dan kada smo kod kuće i ima se vremena za umesiti domaće testo za njoke, koje su tako mnogo ukusnije od kupovnih, da se ne lažemo. Sve je lepše kad je sveže.

Navedena mera je za dve osobe. Dalje množite sami.

Kuva i slika Stevo Mandić

Obarite 400 gr krompira u ljusci, kada se ohladi, propasirajte i umešajte 160 gr brašna. Odnos mere brašna u odnosu na krompir je oko 40%. U smesu dodajte jedno jaje, malo muskatnog oraščića, malo cimeta, bibera, soli i kašiku parmezana. Testo dobro rukama umesite. Izvaljajte testo u trake i secite njoke na jedan do jedan i po centimetar. Njoke možete malo utisnuti prstom, radi estetike, da lepše izgledaju ili viljuškom napraviti šare.

Pročitajte i ovo: Haringe u sosu od bundeve

Vodite računa da vam testo ne bude previše tvrdo, zato je potrebno da vodite računa o odnosu krompira i brašna. Njoke kuvajte u ključaloj vodi, dok se ne podignu.

Pročitajte i ovo: Potaž od bundeve

Sos za njoke

U rastopljenu kašiku putera dodajte 250 ml neutralne pavlake ili kokosovog mleka, nekog buđavog sira, bar 100 gr, začinite po ukusu, dodajte so, biber, rendanu koru limuna, može i malo soka od limuna. Skuvane i oceđene njoke sipajte u posudu sa sosom dok se sos još kuva, na isključenoj ringli. Prelijte sa par kapi ulja od tartufa, ako imate, ali nije moranje. Pospite rendanim parmezanom, bosiljkom i biberom, i uživajte u ukusnom obroku.

Kuva i slika Stevo Mandić