Za sve fanove Elene Ferante, stiže još jedan dragulj italijanske savremene književnosti, roman Vraćena, Donatele di Pjetrantonio, potresnu priču o devojčici koja pokušava da pronađe svoje mesto u svetu.

Vraćena je jednako dirljiva koliko i potresna knjiga. U ovom lucidnom proučavanju identiteta i pripadnosti, Donatela di Pjetrantonio je učinila da gubitak njene junakinje bude čist dobitak za čitaoce.“
— The Economist

Di Pjetrantonio je na književnu scenu stupila sa 38 godina i već svojim prvim romanom privukla pažnju publike i kritike. Njen treći roman Vraćena doneo joj je prestižnu nagradu „Kampijelo“ i samo u Italiji je prodat u više od 200.000 primeraka.

VRAĆENA, Donatela di Pjetrantonio, BOOKA

Ispričana u prvom licu, varljivo jednostavno i bez viška sentimentalnosti, Vraćena donosi priču o devojčici koju žena za koju je mislila da joj je majka vraća biološkoj porodici. Upravo ta jednostavnost, grube i sirove reči su potrebne da dočaraju temeljne životne potrese glavne junakinje.

„Di Pjetrantonio piše s varljivom jednostavnošću. Svaka scena, svaki detalj izvedeni su pedantno, bez viška sentimentalnosti. Vraćena je bolno lepa i razorno snažna knjiga.“
— Star Tribune

Ovu moćnu i očaravajuću knjigu o ljubavi i napuštanju, emotivnom previranju i sazrevanju možete kupiti preko BOOKA sajta po promotivnoj ceni od 594 dinara.

Istrgnuta iz udobnosti života jedinog deteta dobrostojeće porodice, devojčica biva vraćena, bez objašnjenja, siromašnim biološkim roditeljima. Snagu da se prilagodi i izgradi nov i postojan osećaj vlastite vrednosti nalazi u odnosu sa sestrom za koju donedavno nije ni znala. Vraćena je briljantan roman o ljubavi i napuštanju, emotivnom previranju i sazrevanju, i klasnoj nejednakosti.

„Tanana a snažna proza Donatele di Pjetrantonio donosi priču o odrastanju, majkama, ćerkama, sestrama i samootkrivanju.“
— World Literature Today

Neimenovana devojčica, s koferom u jednoj i torbom s cipelama u drugoj ruci, zvoni na vrata ljudima koje ne poznaje. U jednom danu izgubila je sve – udoban dom, bliske prijateljice i bezuslovnu roditeljsku ljubav. Ili bolje rečeno, ljubav onih za koje je verovala da su joj roditelji. Bez upozorenja i ikakvog objašnjenja, u trinaestoj godini biva vraćena biološkoj porodici, među neznance koji ne deluju nimalo srdačno, niti se raduju njenom povratku.

Zbunjenost glavne junakinje je potresna, baš kao i njeno naivno uverenje da će njeni najmiliji uvideti svoju grešku i doći po nju. Za Vraćenu, kako je drugovi nazivaju, počinje novi život, život u kome je čekaju odricanja, borba i odmeravanje snaga sa ženom koja ju je rodila.

„Upečatljiv i ganutljiv roman o sazrevanju, neizmerno lepo napisan.“
— Kirkus Review

Dočaravanje ovako temeljnih životnih potresa traži grube i sirove reči, a Donatela di Pjetrantonio savršeno vlada snagom tih reči. Vraćena je moćan, težak i očaravajući roman o ljubavi i napuštanju, mučnom prilagođavanju, emotivnom previranju i sazrevanju.

Donatela di Pjetrantonio rođena je 1963. Živi u gradu Pene, u Abrucu, gde više od trideset godina radi kao dečja stomatološkinja. Na književnu scenu stupila je 2011. romanom Mia madre e un fiume, za koji je dobila Nagradu Tropea. Njen drugi roman, Bella mia (2013), ušao je u izbor za nagradu „Strega“ 2014, a osvojio je i priznanja „Brankati“ i „Vitorijano Esposito“ iz Čelana.

Roman Vraćena (L’Arminuta, 2017) doneo joj je brojne obožavaoce i jednu od najprestižnijih italijanskih književnih nagrada 2017, „Kampijelo“. Preveden na više od dvadeset pet jezika, roman govori o mračnim oblicima odnosa majke i ćerke, pre svega o napuštanju i odbacivanju, kao i o snazi koju daje sestrinska ljubav. Nastavak Vraćene, roman Borgo Sud (2020), donosi upravo priču o životu i povezanosti dve sestre.