Na početku drugog dela, Vernona zatičemo bolesnog, izgladnelog, pokislog i izgubljenog u parkiću negde u Parizu.

Mnogi ljudi su se dali u potragu za njim, neki jer su zabrinuti za njega, drugi jer pokušavaju da uđu u trag kasetama sa autointervjuom Aleksa Bliča, koji ima potencijala da utiče na sudbine brojnih likova. Savezi se raspadaju, novi sklapaju, a pojedini učesnici dobijaju sasvim neočekivane uloge. Kao i u prvom delu, prikazani su najrazličitiji ljudi, staleži, politička i seksualna opredeljenja i životne filozofije.

U drugom delu saznajemo više o već poznatim likovima, upoznajemo nekoliko novih, određene stvari se razjašnjavaju, ali se kao rezultat mnogo toga i komplikuje. Autorka nastavlja bespoštednu kritiku stanja u društvu i svetu, slikajući bedu modernog čoveka, kako na intimnom i ličnom, tako i na opštem planu. Nastavak je pun akcije, a ulozi rastu, kao i iščekivanje raspleta u poslednjem delu trilogije.

Vernon Trodon 2, Viržini Depent, BOOKA

Vernon Trodon je kao dragi kamen koji menja boju pri svetlosti dana.“
Mari-Lor Delorm, Le Journal du dimanche

Vernon čeka da padne mrak i da se svi prozori oko njega pogase da bi preskočio ogradu i ušunjao se u zajedničko dvorište. Palac leve ruke ga žiga, ne seća se više gde je zaradio tu ogrebotinicu, ali umesto da zaraste, ona bubri, i zapanjen je do koje mere može da se pati zbog tako bezazlene povrede. Prelazi poljanu pogrbljen, prateći usku stazu duž žive ograde. Pazi da ništa ne poremeti.

„Odlična mapa savremenog francuskog društva.“
Neli Kaprijelijan, Les Inrocks

Ne želi da pravi buku, niti da neko ujutru primeti da je bio tu. Dolazi do slavine i halapljivo pije. Zatim se savija i stavlja vrat pod vodu. Žustro trlja lice i ublažava bol u povređenom prstu držeći ga dugo pod ledenim mlazom. Iskoristio je što je prethodnog dana bilo dovoljno toplo kako bi se malo temeljnije oprao, ali mu odeća toliko bazdi da se, pošto ju je ponovo obukao, osećao prljavije nego pre kupanja. Ispravlja se i proteže.

Kosti su mu teške. Razmišlja o pravom krevetu. O toploj kupki. Ali ništa ne vredi. Baš ga briga. U njemu nema ničega sem osećanja apsolutne praznine, koja bi trebalo da ga užasava, svestan je toga, nije trenutak da se oseća dobro, međutim u njemu nema ničega sem tihog i mrtvog mira. Bio je jako bolestan. Groznica je sad spala i već nekoliko dana ima dovoljno snage da ostane na nogama. Oslabio je duhom. Vratiće se nervoza, vratiće se vrlo brzo, pomisli. Zasad ga ništa ne dotiče.

„Velika freska današnjice. Pretpostavljalo se da bi Depentova mogla da je napiše, ali niko nije mogao znati da će to uraditi tako elegantno.“
Frederik Begbede, Le Figaro magazine

Nije ni na nebu ni na zemlji, kao ovaj čudni kvart u kom je završio. Brdo Beržer je plato od nekoliko ulica, do kog se dolazi stepenicama, gde se retko viđa automobil, nema ni crvenog svetla, ni prodavnice. Ničega sem mačaka, u izobilju. Vernon posmatra pred sobom Sakre-Ker, koji deluje kao da lebdi iznad Pariza. Grad je okupan sablasnom svetlošću punog meseca. Počeo je da ludi. Povremeno se isključuje. Nije da mu ne prija.

Ponekad pokuša da ubedi sebe: ne može doveka tu da ostane, leto je hladno, zakačiće još neku prehladu, ne treba se prepuštati, treba se spustiti nazad u grad, naći čistu odeću, uraditi nešto… Ali pri samom pokušaju da se ponovo poveže sa zdravim razumom, ponovo ga hvata: gubi se. Oblaci dobijaju zvuk, vazduh koji mu prelazi preko kože mekši je od svile, noć počinje da miriše, grad mu se obraća i on dešifruje šapat koji se podiže i obuhvata ga, sklupčava se unutar njega i lebdi.

„Ostvarena u umetnosti mešanja likova, glasova, intriga s nespornim osećajem za promenu tempa. Ovo nije roman, ovo je elektrokardiogram.“
Etjen de Monteti, Le Figaro littéraire

Ne zna na koliko dugo ga to slatko ludilo svaki put obuzima. Ne opire se. Njegov mozak, šokiran događajima proteklih nedelja, kao da je rešio da imitira dejstva narkotika koje je uneo tokom svog prethodnog života. Zatim, svaki put, to je suptilan preokret, sporo buđenje: nastavak normalnog toka njegovih misli…

***

Odlomak iz romana Vernon Trodon 2, Viržini Depent, BOOKA