Za pola veka života i samo dekadu manje rada u filmskoj industriji, Robert Downey Jr. postao je jedan od najrespektabilnijih glumaca u Holivudu. Sa neverovatnom listom dobrih referenci, uspeo je da ostane nov i svež, čak i posle više od četiri decenije u filmskom poslu.

MV5BMjA0NTgyMjg5MV5BMl5BanBnXkFtZTcwMjQwMjUwMw@@._V1__SX1303_SY547_Rođen 4. aprila 1965. godine u Njujorku, u umetničkoj porodici. Sin je Roberta Downey Seniora, pisca, reditelja i filmografa i glumice Elsi Ann Ford Downey. Sa svojom sestrom Allyson vrlo rano je zakoračio u filmski svet. Sa samo pet godina debitovao je u filmu Pound, koji je režirao njegov otac. Verovatno zato kaže da oseća kao da nikada nije ni imao detinjstvo. Sa osam je prvi put probao drogu, koju mu je dao njegov otac, i sam narkoman. Svet droge postao je njegov usud koji ga je umalo koštao života i karijere. Neko vreme proveo je i u zatvoru zbog toga.

MV5BMjExOTEzNjQ5N15BMl5BanBnXkFtZTcwODU5OTY3Nw@@._V1__SX1303_SY547_ (1)Prema izboru magazina Time, 2008. godine bio je rangiran na 60. mestu, među najuticajnijim ljudima na svetu.

Sarkastičnog smisla za humor i kamenog lica, poznat  je još po tome što nije preteran ljubazan, ni posebno skroman. Prepoznatljiv je po otezanju u govoru. Često igra egoistične, ali simpatične bitange. Inteligentne i ekscentrične likove.

Omiljeni glumac mu je Peter O’Toole.

MV5BMTg0NzE0MDMzMV5BMl5BanBnXkFtZTcwOTMwMjUwMw@@._V1__SX1303_SY547_Trenutno je u drugom braku, sa glumicom Susan Downey, koju je upoznao na snimanju filma Gotika. Tokom 80-tih, sedam godina je živeo sa glumicom Sarom Džesikom Parker. Ima troje dece. Najmlađu ćerku, Avri, koja ima 17 meseci, predstavio je široj javnosti pre tri dana, u šou programu Džimija Kimela, u kom je gostovao, povodom predstojeće premijere novog filma Kapetan Amerika: Građanski rat, pokazavši njenu fotografiju, što predstavlja raritet jer retko priča o privatnom životu u medijima.

MV5BMTI5MTA1MjY0M15BMl5BanBnXkFtZTcwNzA0MzM0Mg@@._V1__SX1303_SY547_Za sebe kaže da se oseća ogromnim autsajderom u filmskoj industriji, zato što je tako blesav. Što je veći ulog, to je srećniji i tada daje sve od sebe, prema sopstvenom priznanju. Ne oseća da pripada tu gde se nalazi. Misli da ne zna mnogo o glumi već da samo zna dobro da se folira.

MV5BMTkwMjQ1NDcxMl5BMl5BanBnXkFtZTgwNTczMDA4MjE@._V1__SX1303_SY547_ (1)Svestrano talentovan, ostvario je više od 80 glumačkih uloga, što na filmu, što u televizijskim serijama. Dva puta je nominovan za nagradu Oskar. U horoskopu je Ovan. Trenutno zarađuje 50 miliona dolara po filmu. Uskoro ga očekuje premijera već pomenutog filma Kapetan Amerika: Građanski rat.

MV5BMTQzOTg2NTEzN15BMl5BanBnXkFtZTcwNzIxNDEwNA@@._V1__SX1303_SY547_Pogledajte insert iz ovonedeljnog gostovanja u emisiji Džimija Kimela. U međuvremenu ga obožavajte.