Vekovima, na prvi znak bilo kakve bolesti, roditelji, a posebno bake i deke odmah bi deci ili unucima davali ricinusovo ulje, kako bi prirodno pojačali imunološku funkciju i ubrzali zarastanje rana.

Znanje o prednostima primene ricinusovog ulja seže još od starih Egipćana, koji su ga koristili za lečenje iritacije očiju i kao moćan prirodni lek za negu kože. U Indiji se odavno smatra antibakterijskim preparatom koji leči kožu i reguliše probavu.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – Poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Danas se zna da ulje ricinusa podstiče zdravlje limfnog sistema i da podstiče jačanje cirkulacije i imuniteta. Može pomoći u lečenju zatvora, artritisa…

Cirkulacija i limfni sistem

Zdrav limfni sistem i pravilan protok krvi idu „ruku pod ruku“. Kada limfni sistem otkaže (ili se razvije edem, što je zadržavanje tečnosti i toksina), mnogo je verovatnije da će neko imati problema sa cirkulacijom.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Prema Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv u SAD, „sve veći broj dokaza otkriva da limfni sistem utiče na zdravlje više organa, uključujući srce, pluća i mozak“. Dakle, sposobnost ricinusovog ulja da pozitivno utiče na naše limfne sisteme verovatno znači bolju ukupnu cirkulaciju i jačanje zdravlja glavnih organa poput našeg srca.

Image by Freepik

Vlaži kožu i podstiče zarastanje rana

Ricinusovo ulje je potpuno prirodno i bez sintetičkih hemikalija (sve dok koristite čisto 100 posto čisto ulje), ali je bogato sastojcima koji jačaju kožu poput masnih kiselina.

Nanošenje ovog ulja na suvu ili iritiranu kožu može pomoći da se smanji suvoća i da je dobro hidrira, jer sprečava gubitak vode.

Pročitajte i ovo: Alkalizacija organizma – kiselo bazna ravnoteža

Takođe može pomoći kod zarastanja rana i dekubitusa zahvaljujući svojim hidratantnim, kao i antimikrobnim i antibakterijskim svojstvima.

Dobro se meša sa drugim uljima kao što su bademovo, maslinovo i kokosovo ulje, od kojih svi imaju dodatne prednosti za kožu.

Pročitajte i ovo: Najbolji alkalni čistači organizma – biljni čajevi sa najizraženijim baznim karakterom

Laboratorijske studije su pokazale da je ricinusovo ulje efikasno protiv mnogih vrsta bakterija, uključujući streptokoke i ešerihiju, stafilokoke…

Od svih stafilokoknih bakterija, staphilococcus aureus se smatra najopasnijim i može izazvati blage do ozbiljne infekcije kože i druge infekcije.

Koža sa aknama

Kao prirodni antibakterijski agens, ricinusovo ulje deluje slično kao kokosovo ulje za jačanje zdravlja i ošteg stanja kože. Takođe je odličan opšti hidratant kože i antiinflamatorni tretman koji deluje i protiv fleka.

Ricinusovo ulje je i odličan prirodni kućni lek za akne, piše portal draxe.com.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Pošto prodire duboko u kožu, bori se protiv prekomernog rasta bakterija koje mogu začepiti pore, dok istovremeno omekšava i hidrira iritiranu kožu.

Kao što je ranije pomenuto, pokazalo se da se ovo ulje bori protiv streptokoka, čije su vrste u vezi sa razvojem akni.

Image by halayalex on Freepik

Dobro poznata laksativna svojstva

Ricinusovo ulje deluje kao prirodni, blagi stimulativni laksativ kada se uzima oralno. Može da ublaži opstipaciju, smanji naprezanje tokom defekacije i poboljša osećaj nakon pražnjenja creva.

Njegov aktivni sastojak, ricinolna kiselina, oslobađa se u crevima, gde pomaže u procesu varenja, apsorpciji hranljivih materija i čišćenju sistema. Povećava kretanje mišića koji utiču na kretanje sadržaja kroz creva, pomažu pražnjenje creva.

Pročitajte i ovo: Kako krstašice utiču na rad štitaste žlezde

Jedna studija sprovedena u Turskoj bavila se efektima ricinusovog ulja na starije ljude koji imaju zatvor. Učesnici studije su praćeni nedelju dana pre, tri dana tokom i četiri dana nakon primene ulja.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Čak 80 procenata ispitanih osoba imalo je probleme sa zatvorom 10 godina ili duže. Istraživači su otkrili da su prilagođene doze ulja uspele da smanje simptome zatvora, posebno naprezanje tokom defekacije. Preporuka je da se o načinu korišćenja ovog ulja u ovom slučaju, svakako konsultujete sa izabranim lekarom.

Food photo created by marymarkevich - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Artritis

Ricinusovo ulje se često koristi kao prirodni tretman za bolove zbog artritisa, kod otoka, i u slučaju upale zglobova.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Ima prirodna antiinflamatorna svojstva koja ga čine idealnim uljem za masažu koje se može primeniti na bolne zglobove, mišiće ili tkiva. Studije su čak pokazale da lokalna primena ricinoleinske kiseline (glavne komponente ricinusovog ulja), „ima izvanredne analgetičke i antiinflamatorne efekte“.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Jedna komparativna klinička studija je proučavala efekte kapsula ricinusovog ulja na simptome kod ljudi koji pate od osteoartritisa kolena.

Pacijenti su dobijali ili kapsulu ricinusovog ulja (0,9 mililitara) tri puta dnevno tokom četiri nedelje ili kapsulu diklofenak natrijum (50 miligrama) isto vreme. Rezultati praćenja stanja su otkrili da je ricinusovo ulje delovalo kao tretman koji se može koristiti kao „efikasna terapija za primarni osteoartritis kolena“.