Šesti Šekspir festival otvoriće predstava “Ričard III“, u izvođenju Gradskog dramskog kazališta Gavella i režiji Aleksandra Popovskog, 27. juna, u 19.30 časova, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

U predstavi igraju Ozren Grabarić, Andrej Dojkić, Sven Šestak, Martina Čvek, Dijana Vidušin, Sven Medvešek, Živko Anočić, Bojana Gregorić Vejzović, Hrvoje Klobučar, Slavica Knežević, Nikola Baće, Ivan Grčić, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović i Anica Kovačević.

Dramaturg predstave je Dubravko Mihanović, za kostime je bila zadužena Marita Ćopo, dok je scenografiju radi Aleksandar Popovski.

Prodaja ulaznica za predstavu “Ričard III” počeće 29. maja, na blagajni Srpskog narodnog pozorišta i svim prodajnim mestima Tickets – a. Cena ulaznica u pretprodaji prvih sedam dana, do 5. juna, iznosi 500,00 dinara. Od 6. juna, redovna cena ulaznice iznosiće 700,00 dinara.

To je Shakespeare koji govori o nama! Popovski oko Ričarda slaže jako ženske uloge, kraljice, sve odreda ogrezle u krvavu borbu za tron. Bojana Gregorić Vejzović kao kraljica Margareta ostvarila je jednu od svojih boljih uloga, a prate je u stopu: Dijana Vidušin, Slavica Knežević i Martina Čvek.

 (Bojana Radović, Večernji list)

U komadu koji jasno asocira na savremene političke neprilike reditelj nije išao za izravnim osavremenjivanjem komada, već ga je povezao s današnjicom nekolicinom finih i efektnih kopči, poput kraja prvog dela u kojemu Filip Šovagović u ulozi čistača progovara iz gledališta, kao predstavnik javnosti i naroda. (…) Neopisivom lakoćom i doslednošću odigrao je (Ozren Grabarić) Ričardovu fizičku deformiranost, istovremeno odlično oblikujući njegove mentalne igre i karakterne promene – od očajnika preko okrutnika, lažnog prijatelja, zavodnika… do u trenu onemoćala i ostarela kralja na kraju. Sve promene dodatno je obogatio ironičnim komentarom u publiku koji je liku dao dozu duhovitosti, u isto nam ga vreme približivši i pretočivši u našeg savremenika.

(Igor Tretinjak, Vijenac)

Ričard III četvrta je režija Aleksandra Popovskog u kazalištu “Gavella”, nakon Shakespeareovog Sna letnje noći (2007.), kako je zapisano – “jedne od najigranijih i najnagrađivanijih predstava u istoriji ovoga pozorišta”, Ibsenovog Peera Gynta (2010.) te Anouilhove Antigone (2012.). Osim Sna letnje noći (koji je nakon pozorišta “Gavella” postavljen i u Gradskom pozorištu Istanbul), od Shakespeareovih je naslova Popovski dosad postavio Buru (Turski teatar Skopje), Hamleta (Universität für Musik und Darstelendekunst, Graz, te Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd) i Na Tri kralja (Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu).

Gradsko dramsko kazalište GAVELLA osnovala je 1953. godine, grupa mladih glumaca i reditelja, uglavnom “pobunjenika” iz Hrvatskog narodnog kazališta, na čijem je čelu, kao “primus inter pares”, bio doktor Branko Gavella. Zbog obnove prostora prva je predstava izvedena na gostovanju u Subotici, a kazalište gledaocima otvorilo svoja vrata 30. oktobra 1954. godine, sa predstavom “Golgota”, Miroslava Krleže, u režiji Branka Gavelle. Kroz više od pola veka trajanja i dosad preko 300 izvedenih premijera, teatar u Frankopanskoj izrastao je u jednu od najcenjenih i najpostojanijih pozorišnih kuća u Zagrebu i Hrvatskoj. Godine 1970. ime mu je promenjeno u Dramsko kazalište “Gavella”, kojem je kasnije dodano i “gradsko”, pa se danas nalazi u Gradskom dramskom kazalištu “Gavella”.

Pokrovitelji Šestog Šekspir festivala su AP Vojvodina – Pokrajinska vlada, Opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Novi Sad, Uniqa osiguranje i MTS.