Natalni retrogradni Merkur može izazvati probleme u ranom učenju i komunikaciji, ali na kraju i briljantan i lep um. Više detalja o retrogradnom Merkuru u natalnoj karti prati opšte značenje retrogradnog Merkura u tranzitu.

Čini se da se Merkur kreće unazad na nebu (retrogradno kretanje) tri ili četiri puta godišnje oko 24 dana. Iako je ovo češće od bilo koje druge planete, Merkur je i dalje retrogradan samo 19% vremena. Ovo je daleko manje od Jupitera spolja, ali više od Venere i Marsa.

Retrogradni Merkur je generalno problematičan uticaj. Može doneti izazovne vesti, konfuziju, probleme u komunikaciji i smetnje u putovanju. Mogući su nervoza i anksioznost, neslaganje, svađe, kvarovi u tehnologiji i izgubljeni predmeti. Poslovni pregovori u toku mogu biti prekinuti. Neki ključni detalji možda još nisu dostupni, a drugi mogu biti nepouzdani ili nepošteni.

Najrizičnija vremena za donošenje odluka, pregovore, komunikaciju i transport su nekoliko dana sa obe strane tačne retrogradnog i direktnog ustavljenja.

Međutim, to što se Merkur preokreće nije sasvim loša vest. Možda ćete doživeti deja vu, prisećati se prošlih, srećnih vremena, neočekivano se sresti sa starim prijateljem ili ljubavnikom ili povratiti potisnute uspomene ili veštine iz detinjstva ili prošlih života.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o RETROGRADNOM MERKURU, astrološkoj igri gluvih telefona

Retrogradna faza je samo jedan deo retrogradnog ciklusa. Merkur putuje direktno, retrogradno i ponovo direktno preko istih stepeni ili „retrogradne zone“. Dve direktne faze se nazivaju periodi senke.

Pročitajte i ovo: Kako RETROGRADNI MERKUR utiče na vaš ljubavni život (ako ste u paru ili slobodni)

Svaka retrogradna faza Merkura ima specifičnije efekte u zavisnosti od planetarnih aspekata i fiksnih zvezda povezanih sa trenutkom retrogradnog usmeravanja Merkura. Više pojedinačnih efekata zavisi od aspekata koje stacionarni retrogradni Merkur čini vašoj karti.

Retrogradni Merkur u natalu

Natalni retrogradni Merkur sugeriše da je možda postojao problem sa načinom na koji ste razmišljali i komunicirali u ranijem životu. Možda ste nekome dali loš savet koji je imao kritične posledice. Možda ste bili skloni skupim greškama. Možda ste pisali klevetnički materijal o nekome u knjizi ili novinama ili ste verbalno zadirkivali i zlostavljali ljude.

Pročitajte i ovo: U Novu godinu ulazimo retrogradno! POSLEDNJI RETROGRADNI MERKUR U 2023.: Šta to znači za vaš horoskopski znak i podznak (13.12.2023. – 1.1.2024.) 

Bez obzira na okolnosti prethodne značajne inkarnacije, dolazite u ovaj život sa tim lošim uspomenama urezanim u vašu dušu. Verovatno ih ne prepoznajete kao uspomene, već kao deja vu ili neobjašnjivu krivicu. Verovatno će se ponavljati tema izazovnih događaja vezanih za vašu prošlost, posebno kada ste mladi.

Pročitajte i ovo: Kako VENERA U ŠKORPIJI utiče na vaš horoskopski znak i podznak

Natalni retrogradni Merkur može izazvati mentalnu konfuziju, poteškoće u učenju i nesporazume. Poteškoće u samoizražavanju mogu uzrokovati propuštene prilike, socijalnu anksioznost i loše samopoštovanje. Možda ste bili stidljivi, tihi i introspektivni, i patili od zadirkivanja, verbalnog zlostavljanja, kritike, klevete i laži.

Pročitajte i ovo: Kako vaš horoskopski znak sabotira vaše ljubavne veze – ŠTA RADIM POGREŠNO?!

Međutim, rođenje sa Merkurom u obrnutom smeru nije sasvim loša vest. Problemi u ranom učenju i komunikaciji bi naterali da savladate ono u čemu niste bili dobri. Usavršavanje tih oblasti poboljšalo je vašu sposobnost rasuđivanja i komunikacijske veštine i pomoglo u otplati karmičkih dugova.

Pročitajte i ovo: Horoskopski znaci i njihovi najveći strahovi sa kojima se suočavaju pri započinjanju nove veze

Brzo osvetljenje, nelinearno razmišljanje može vas učiniti kreativnim i inovativnim genijem. Možete postati zabavan, informativan i inspirativan komunikator sa magičnom intuicijom i briljantnim pamćenjem.

Image by Freepik

Progresivni retrogradni Merkur

Retrogradni Merkur traje samo tri nedelje, tako da će Merkur postati direktan u nekoj fazi vašeg naprednog grafikona (gde je jedan dan jednak jednoj godini). Posle nekoliko godina primetićete da se vaš stil komunikacije poboljšava i da možete slobodnije da se izražavate.

Pročitajte i ovo: MARS TRIGON SATURN, strast, posvećenost i izdržljivost za postizanje velikog uspeha

Međutim, može se desiti i suprotno, i neko sa Merkurom direktnim u natalnoj karti može doživeti napredovanje Merkura u retrogradnom kretanju kasnije u životu.

Ako je Merkur retrogradan u vašoj natalnoj ili progresivnoj karti, možete očekivati brži napredak tokom retrogradnog tranzita Merkura. Koristite efemeride da vidite da li Merkur menja pravac u vašem naprednom grafikonu.