Retrogradni Merkur počinje 29. maja na 24° Blizanaca i završava se 22. juna na 16° Blizanaca.

Retrogradni Merkur je uglavnom povezan sa kvarom u greškama u komunikaciji i kvarovima tehničkih aparata i prevoznih sredstava, nervozom i anksioznošću, kašnjenjem prilikom putovanja i izgubljenim stvarima.

Retrogradni Merkur, maja 2021. godine, u kvadratu je sa Neptunom, što znači da ne možete verovati onome što čujete ili čitate. Donosi laži, obmane, zabune, prevare, teorije zavere i propagandu.

Pročitajte i ovo: Sunce u Blizancima u obličju Petra Pana

Detaljnije o retrogradnom Merkuru maja 2021. godine sledi posle opšte informacije o retrogradnom Merkuru u tranzitu. Informacije o retrogradnom Merkuru u natalnoj karti mogu se naći na kraju ovog članka.

Značenje retrogradnog Merkura

Tranzit Merkura u retrogradnom režimu je redovan ciklus koji se javlja tri ili četiri puta godišnje tokom oko 24 dana. Iako je ovo češće od bilo koje druge planete, Merkur je i dalje retrogradan samo 19% svog vremena. Ovo je daleko manje od Jupitera, ali više od Venere i Marsa.

Pročitajte i ovo: Kako RETROGRADNI MERKUR utiče na vaš ljubavni život (ako ste u paru ili slobodni)

Retrogradna faza Merkura samo je jedan deo retrogradnog ciklusa. Čitav ciklus uključuje Merkur koji ide direktno, retrogradno i ponovo usmeren na iste stepene ili u retrogradnu zonu. Dve direktne faze nazivaju se periodima senki.

Pročitajte i ovo: Retrogradni Merkur kroz sve kuće horoskopa

Retrogradni Merkur donosi greške u komunikaciji i tehnologiji, nervozu i anksioznost, kašnjenja u putovanju i izgubljene stvari. Postoji osećaj teškog aspekta Merkur-Saturn u odnosu na Merkur u retrogradnom smeru.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o RETROGRADNOM MERKURU, astrološkoj igri gluvih telefona

Takođe, možete očekivati da se zadržite na određenim stvarima, podsetite se prošlosti ili se neočekivano sretnete sa ljudima iz svoje prošlosti. Iako bi retrogradni period mogao biti dobar za prelistavanje starih foto-albuma, obično se smatra da predstavlja više smetnju nego korist.

Tranzit Merkura u retrogradnom kretanju može da se poigrava sa vašim mislima i zdravim umom, komunikacijom, putovanjima i elektronikom. Budite pažljivi sa svojim rečima, onim što izgovarate i potrudite se da ne reagujete prebrzo u bilo kakvim raspravama ili ako ste izazvani.

Pročitajte i ovo: SATURN KVADRAT URAN, snažna napetost zbog sukoba osećanja odgovornosti i nezavisnosti

Odvojite malo vremena za odmor ako počnete da se osećate kao da ste preplavljeni užurbanim tempom. Pre nego što pritisnete dugme za slanje (poruka, mejlova i sl.), dvaput proverite sve svoje imejlove i postove na Facebook-u (da nešto ne bi zalutalo tamo gde ne bi trebalo).

Poslovni pregovori će se menjati, pa izbegavajte potpisivanje ugovora. Neki važni detalji još neće biti dostupni, a drugi mogu biti nepouzdani ili nepošteni.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o SATURNU u VODOLIJI, od 22.03.2020. do 07.03.2023. godine

Ako idete na putovanje, obavezno prethodno odvezite automobil na servis.

Najrizičnija vremena za donošenje odluka, pregovore, komunikaciju i prevoz su nekoliko dana sa obe strane tačnih retrogradnih i direktnih stanica, dakle, pre  nego što Merkur zvanično krene retrogradno i pre nego što krene direktno. Međutim, i dalje treba biti oprezan tokom retrogradnog perioda.

Retrogradni Merkur maja 2021.

Retrogradna faza je samo jedan deo retrogradnog ciklusa Merkura. Čitav ciklus uključuje Merkur koji ide direktno, retrogradno i ponovo usmeren na iste stepene, ili retrogradna zona (16° do 24° Blizanci).

Dve direktne faze su poznate kao periodi senki.

Pročitajte i ovo: Kako vaš horoskopski znak sabotira vaše ljubavne veze – ŠTA RADIM POGREŠNO?!

Tri faze retrogradnog Merkura, maja 2021:

#1 Od 14. do 29. maja – Prva faza senke od ulaska Merkura u retrogradnu zonu do stacionarnog povratka Merkura (16° do 24° Blizanci).

#2 Od 29. maja do 22. juna – Retrogradna faza traje od stacionarnog retrogradnog Merkura do stanice za usmeravanje Merkura (24° do 16° Blizanci).

#3 Od 22. juna do 7. jula – Druga faza senki traje od stacionarnog Merkura direktno dok Merkur ne napusti retrogradnu zonu (16° do 24° Blizanci).

Pročitajte i ovo: MARS TRIGON SATURN, strast, posvećenost i izdržljivost za postizanje velikog uspeha

Merkur ulazi u retrogradnu zonu

Merkur ulazi u retrogradnu zonu u petak, 14. maja 2021. godine, na 16°07′ Blizanci. Tokom prvog perioda senki, steći ćete predstavu o problemima razmišljanja, komunikacije ili transporta koji će se pojaviti tokom retrogradne faze.

Retrogradni hod Merkura

Merkur kreće retrogradno u subotu, 29. maja 2021. godine, na 24°43′ Blizanci.

Najvažniji uticaj na retrogradni Merkur u maju 2021. imaju aspekti crvenog kvadrata Merkura i Venere sa Neptunom.

Pročitajte i ovo: SATURN I EMOTIVNE LEKCIJE: Koliko su naši odnosi zreli? Saturn želi da zna da li ste u svemu uvek bili Svoji?

Aspekti inkonjunkcije sa Mesecom i Plutonom dodaju izazove.

Postoji više pozitivnih aspekata sekstila, ali sa mnogo većim orbisom su slabi u poređenju sa prethodno navedenim. Fiksne zvezde koje se poravnavaju sa Merkurom pojačavaju varljivi i nesrećni uticaj aspekata.

Planetarni aspekti retrogradnog Merkura maja 2021.

Merkur konjunkcija Venera

Merkur u konjunkciji sa Venerom čini ljubavne veze, druženje, finansije i poslovna pitanja glavnim temama Merkurovog retrogradnog hoda u maju 2021. Ovo poravnanje vam obično pomaže da delite svoje naklonosti i donosi harmonične interakcije. Ali ovaj kvadrat sa Neptunom i inkonjunkcija sa Plutonom će verovatnije doneti laži i obmane.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNI PLUTON od 27. aprila do 06. oktobra 2021. – Sreća sa žaljenjem

Merkur kvadrat Neptun

Merkurov kvadrat sa Neptunom ostaje u orbisu od dva stepena od 25. maja do 9. juna. Vrhunac 22. maja i 5. juna uzrokuje konfuziju, obmanu, nesigurnost i nesporazume. Iskrivljeno razmišljanje može zakomplikovati diskusije i poslovne odnose.

Pročitajte i ovo: MERKUR KVADRAT NEPTUN, konfuzija, laži i pogrešne odluke

Stoga je važno pažljivo slušati i govoriti na jednostavan, jasan način. Ne dozvolite prostor za pogrešno tumačenje. Ako morate da se pozabavite nekim važnim poslovnim, državnim ili pravnim pitanjima, potražite stručni savet ili pomoć od pouzdanog prijatelja.

Zaista morate izbegavati situacije i okolnosti u kojima može da dođe do izdaje i skandala. Čak i male bele laži mogu dovesti do velike sramote ili potrebe za zamršenijim zataškavanjem.

Pročitajte i ovo: Kako će SATURN U VODOLIJI (2020 – 2023) uticati na vaš znak i podznak

Izbegavajte teorije zavere ili čudna i ekstremna duhovna i verska gledišta.

Zaštitite se od zelenaša (nikako ne uzimajte novac na pozajmicu niti dajte), agresivnih prodavaca, vođa kulta i energetskih vampira.

Može da se desi da budete podložniji infekciji, trovanju ili predoziranju.

Venera kvadrat Neptun

Venera kvadrat Neptun daje povećanu potrebu za nežnošću, ali takođe povećava rizik od prevelike idealizacije. Težnja ka stvaranju iskrivljene slike o nekome drugom može dovesti do razočaranja, skandala i iskorišćavanja. Pitanja poverenja mogu postati problem u vezama. Ljubavnu aferu tokom retrogradnog Merkura maja 2021. bilo bi teško sakriti.

Pročitajte i ovo: Horoskopski znaci i njihovi najveći strahovi sa kojima se suočavaju pri započinjanju nove veze

Moguće je nisko samopoštovanje i osećaj nesigurnosti. Mogli biste da osetite da vas drugi čudno gledaju ili misle da ste na neki način čudni. Važno je shvatiti da su takvi utisci iskrivljeni i da se ne podudaraju sa stvarnošću.

Pročitajte i ovo: VENERA U KONJUNKCIJI SA URANOM, glamurozni ljubavni i društveni život

I sa Merkurom i sa kvadratom Venere sa Neptunom je vrlo lako postati zbunjen, prevaren i uopšte steći pogrešan utisak. Ovo se odnosi na vaše misli, komunikaciju, ljubavni život, finansije, poslovanje, kao i na zdravlje i ishranu.

Mesec inkonjunkcija Merkur

Mesečeva inkonjunkcija sa Merkurom može vas učiniti lukavim, oštrim, uzbuđenim, nemirnim, nedoslednim i nervoznim, sa tendencijom da ogovarate. Neravnoteža između vašeg intelekta i osećanja može otežati rešavanje problema. Možete progovoriti pre nego što razmislite ili otkriti tajne.

Pročitajte i ovo: MERKUR U KONJUNKCIJI SA URANOM, genijalne ideje i oštra intuicija

Izbegavajte da zadirete dublje u stvari nego što je zapravo tamo. Ponekad je otkrivanje čitanje između redova. Obavezno pročitajte i šta je na linijama.

Vaša istinska osećanja mogu biti skrivena od vas. Ako je tako, biće vam teže da razumete i izrazite svoja osećanja.

Mesec inkonjunkcija Venera

Mesec u inkonjunkciji sa Venerom povećava vašu potrebu za ljubavlju i naklonošću, ali takođe može povećati napetost u vezama.

Druga osoba će obično biti žena ili bliski rođak, kao što je vaša majka, ali takođe može biti intimni muški prijatelj ili ljubavnik. Svaka napetost bi verovatno bila posledica neravnoteže koja uključuje emocionalnu podršku i ljubav. Količina primljene ljubavi nije ista kao ona koja se daje.

Pročitajte i ovo: Šta želi svaki HOROSKOPSKI ZNAK U KREVETU: Koje su njihove tajne seksi fantazije? 

Kontinuirana napetost može eskalirati do prelomne tačke gde se nešto mora dati da bi se uspostavila ravnoteža. To može varirati od svađe do ljubavne afere. Tajno prijateljstvo ili afera obično bi bili sa prijateljem, kolegom ili rođakom partnera koji se vara.

Takođe, možete potražiti emocionalnu utehu u slatkoj hrani ili drogi.

Čak i ako ste slobodni, još uvek možete iskusiti unutrašnju neravnotežu koja uključuje samoljublje i kako se osećate prema sebi.

Merkur inkonjunkcija Pluton

Merkur u inkonjunkciji sa Plutonom daje ozbiljne, mračne i intenzivne misli. Otežava vam direktno razmišljanje i komunikaciju, ali je dobro za istraživanje i pronalazaštvo.

Pazite da se ne umešate u zavere i prevare zbog tendencije da se umešate u složene sporove i svađe koje je teško rešiti.

Pročitajte i ovo: MARS U RAKU –  50 nijansi Crne

Reči koje izgovorite mogu stvoriti intrige, ali i zbunjenost i strah. Mogli biste biti optuženi za ono što niste uradili ili, bar, učinili da ljudi postanu sumnjičavi prema vama. Budite krajnje jasni u svojim namerama i svojim rečima. Svakako morate izbegavati namerne obmane ili prevare.

Venera inkonjunkcija Pluton

Venera u inkonjunkciji sa Plutonom čini prijateljstva i ljubavne veze još složenijim i zamršenijim. Mogli biste da se spetljate sa ljudima sa kojima se teško slažete, a kojima je teško pobeći. Možda će vas fascinirati ili vas okolnosti primoraju da budete zajedno ili radite zajedno.

Pročitajte i ovo: Na šta treba obratiti pažnju kod nepovoljnih aspekata Venere i Plutona

Iz karmičkih razloga, neki ljudi mogu ući u vaš život, izazvati dramu, a zatim otići.

Takođe, biste mogli da stvorite veze sa ljudima koji pokušavaju da vas kontrolišu, naruše vašu privatnost i oduzmu vam slobodu.

Pročitajte i ovo: Pluton, ludak i kontrolor, opsesivna želja za pobedom i kontrolom

S druge strane, mogli biste postati posesivni i zahtevni prema svojim voljenima, postati ljubomorni i ometajući ili previše zahtevni prema prijateljima.

Merkur direktno, jun 2021.

Merkur kreće direktno u utorak, 22. juna 2021. godine, na 16°07′ Blizanaca. Srećom, jedini glavni aspekt Merkura je harmoničan aspekt trigona prema Saturnu.

Merkurov trigon sa Saturnom je poput polarne suprotnosti Merkurovog kvadrata Neptuna. Sada možete verovati da je ono što ljudi govore istina.

Pročitajte i ovo: Kako se tumači prazna kuća u horoskopu

Takođe, možete verovati sopstvenoj proceni. Uz dobru koncentraciju i pažnju na detalje, stvari ćete obaviti uredno, bez grešaka i na vreme. Dakle, ovo je dobro vreme za kontinuirani mentalni rad poput proučavanja ili plaćanja poreza, donošenja važnih odluka i ozbiljnih rasprava, pregovora i poslovne saradnje.

Pročitajte i ovo: Tri scenarija igre privlačenja u partnerskim odnosima

Sa zdravim razumom i pažnjom ka praktičnim rezultatima, ovo je takođe dobro vreme za pravljenje dugoročnih planova i potpisivanje ugovora, posebno onih koji uključuju nekretnine i akcije.

Takođe, možete biti sigurni u to da li da se trenutno obavezujete prema drugima. Na šta god da mislite, trebalo bi da dovede do trajnih rezultata i dostignuća. Nova prijateljstva i partnerstva treba da budu trajna i pouzdana.

Pročitajte i ovo: Odgovori na najčešće postavljana pitanja astrologu

Merkur napušta retrogradnost u sredu, 7. jula 2021. godine, na 24°43′ Blizanaca.

Da biste znali više o tome kako Merkur retrogradno, maja 2021. godine, utiče na vašu natalnu kartu rođenja, to jest, vas lično, morate da znate kakve aspekte Merkur pravi na vaše natalne planete tokom retrogradnog hoda, a za to, ipak, treba da se obratite vašem astrologu ukoliko ne posedujete određeno znanje.

Pročitajte i ovo: Strahovi u zavisnosti od znaka i aspekata Saturna

Datumi retrogradnosti Merkura 2021.

#1 Od 30. januara do 21. februara 2021. – 26° do 11° Vodolije.

#2 Od 30. maja do 23. juna 2021. – 24° do 16° Blizanci.

#3 Od 27. septembra do 18. oktobra 2021. – 25° do 10° Vage

Značenje retrogradnog Merkura u natalnom horoskopu

Natalni Merkur u retrogradnom kretanju sugeriše da je možda postojao problem sa načinom na koji ste razmišljali i komunicirali u ranijem životu.

Možda ste nekome dali loš savet koji je imao kritične posledice. Možda ste bili skloni pravljenju skupih grešaka. Možda ste o nekome pisali klevetnički materijal u knjizi ili novinama ili verbalno zadirkivali i zlostavljali ljude.

Pročitajte i ovo: Kako zainteresovati drugu osobu za sebe na društvenim mrežama

Bez obzira na okolnosti prethodne značajne inkarnacije, u ovaj život ulaziš s onim lošim uspomenama urezanim u dušu. Verovatno ih ne prepoznajete kao uspomene već kao deja vu ili neobjašnjivu krivicu.

Verovatno će se ponavljati tema izazovnih događaja povezanih sa vašom prošlošću, posebno kada ste mladi. Cilj je usavršiti ona područja mišljenja i komunikacije koja su vas nekada izneverila. Kako se vaše komunikacijske veštine poboljšavaju sa iskustvom, vaš karmički dug će biti otplaćen i možete izaći iz kružnog toka.

Pročitajte i ovo: Ljubav preko interneta – kako da smuvaš partnera preko društvenih mreža

Natalni retrogradni Merkur može se pokazati kao poteškoće u učenju, posebno kod čitanja, pisanja i razumevanja. Mogli biste biti stidljiva, tiha osoba kojoj su se misli obrušile.

Oklevajući da se založite za sebe, možda ćete propustiti mnoge mogućnosti u životu. Ova poteškoća u izražavanju može učiniti da se osećate neprijatno u društvu i dovesti do niskog samopoštovanja.

Možete doživeti zadirkivanje ili verbalno zlostavljanje, biti prigovarani i kritikovani ili postati žrtva klevete i laži.

Ugovori takođe mogu stvarati probleme i poput toliko stvari dovesti do komplikacija dalje niz put.

Pročitajte i ovo: Odnos Sunca i Meseca u uporednim horoskopima

Retrogradni Merkur traje samo oko tri nedelje, tako da će se Merkur u nekoj fazi vašeg progresivnog horoskopa okrenuti direktno (gde je jedan dan jednak jednoj godini).

Posle nekoliko godina primetićete da se vaš stil komunikacije poboljšava i možete se slobodnije izražavati.

Pročitajte i ovo: Kako u životu funkcionišu zakoni karme vidljivi u horoskopu

Međutim, može se desiti i suprotno, tako da neko sa Merkurom direktnim u svojoj natalnoj karti može doživeti pregresivni Merkur u retrogradnom kretanju kasnije u životu.

Ako imate Merkur retrogradan u natalnoj ili preogresivnom horoskopu, možete očekivati brži napredak tokom tranzita Merkura u retrogradnom kretanju. Koristite efemeride da biste videli da li Merkur menja smer u vašem progresivnom horoskopu.