Retrogradni Merkur počinje 27. septembra na 25° Vage i završava se 18. oktobra na 10° Vage.

Retrogradni Merkur je generalno povezan sa problemima i zastojima u komunikaciji i tehnologiji, nervozom i anksioznošću, kašnjenjima putovanja i izgubljenim stvarima.

Međutim, retrogradni Merkur, septembra 2021. godine, pozitivniji je nego inače jer se usklađuje sa dve najsrećnije fiksne zvezde, donoseći uspeh, slavu, bogatstvo, počasti i slavu.

Više detalja o ovoj retrogradnoj fazi prati neke opšte informacije o retrogradnom Merkuru u tranzitu. Informacije o retrogradnom Merkuru u natalnoj karti mogu se pronaći na kraju ovog članka.

Značenje retrogradnog Merkura

Tranzit Merkura u retrogradnom režimu je redovan ciklus koji se javlja tri ili četiri puta godišnje tokom oko 24 dana. Iako je ovo češće od bilo koje druge planete, Merkur je i dalje retrogradan samo 19% svog vremena. Ovo je daleko manje od Jupitera, ali više od Venere i Marsa.

Pročitajte i ovo: Kako RETROGRADNI MERKUR utiče na vaš ljubavni život (ako ste u paru ili slobodni)

Retrogradna faza Merkura samo je jedan deo retrogradnog ciklusa. Čitav ciklus uključuje Merkur koji ide direktno, retrogradno i ponovo usmeren na iste stepene ili u retrogradnu zonu. Dve direktne faze nazivaju se periodima senki.

Pročitajte i ovo: Retrogradni Merkur kroz sve kuće horoskopa

Retrogradni Merkur donosi greške u komunikaciji i tehnologiji, nervozu i anksioznost, kašnjenja u putovanju i izgubljene stvari. Postoji osećaj teškog aspekta Merkur-Saturn u odnosu na Merkur u retrogradnom smeru.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o RETROGRADNOM MERKURU, astrološkoj igri gluvih telefona

Takođe, možete očekivati da se zadržite na određenim stvarima, podsetite se prošlosti ili se neočekivano sretnete sa ljudima iz svoje prošlosti. Iako bi retrogradni period mogao biti dobar za prelistavanje starih foto-albuma, obično se smatra da predstavlja više smetnju nego korist.

Tranzit Merkura u retrogradnom kretanju može da se poigrava sa vašim mislima i zdravim umom, komunikacijom, putovanjima i elektronikom. Budite pažljivi sa svojim rečima, onim što izgovarate i potrudite se da ne reagujete prebrzo u bilo kakvim raspravama ili ako ste izazvani.

Pročitajte i ovo: SATURN KVADRAT URAN, snažna napetost zbog sukoba osećanja odgovornosti i nezavisnosti

Odvojite malo vremena za odmor ako počnete da se osećate kao da ste preplavljeni užurbanim tempom. Pre nego što pritisnete dugme za slanje (poruka, mejlova i sl.), dvaput proverite sve svoje imejlove i postove na Facebook-u (da nešto ne bi zalutalo tamo gde ne bi trebalo).

Poslovni pregovori će se menjati, pa izbegavajte potpisivanje ugovora. Neki važni detalji još neće biti dostupni, a drugi mogu biti nepouzdani ili nepošteni.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o SATURNU u VODOLIJI, od 22.03.2020. do 07.03.2023. godine

Ako idete na putovanje, obavezno prethodno odvezite automobil na servis.

Najrizičnija vremena za donošenje odluka, pregovore, komunikaciju i prevoz su nekoliko dana sa obe strane tačnih retrogradnih i direktnih stanica, dakle, pre  nego što Merkur zvanično krene retrogradno i pre nego što krene direktno. Međutim, i dalje treba biti oprezan tokom retrogradnog perioda.

Retrogradni Merkur, septembar – oktobar 2021

Retrogradna faza je samo jedan deo retrogradnog ciklusa Merkura. Čitav ciklus uključuje Merkur koji ide direktno, retrogradno i ponovo direktno na istim stepenima, ili retrogradnu zonu (10° do 26° Vage) od 6. septembra do 2. novembra 2021.

Dve direktne faze su poznate kao periodi senke.

Tri faze retrogradnog Merkura, septembra – oktobra 2021:

#1 Od 06. do 27. septembra – Prva faza senke od ulaska Merkura u retrogradnu zonu do stacionarne retrogradnosti Merkura (10° do 25° Vaga).

#2 Od 27. septembra do 18. oktobra – Retrogradna faza traje od stacionarne retrogradnog Merkura do stacionarno direktnog Merkura (25° do 10° Vaga).

#3 Od 18. oktobra do 02. novembra – Druga faza senke traje od Merkura stacionarno direktnog do Merkura koji napušta retrogradnu zonu (10° do 25° Vaga).

Merkur ulazi u retrogradnu zonu

Merkur ulazi u retrogradnu zonu u ponedeljak, 06. septembra 2021. godine, na 10°07′ Vage. Tokom prvog perioda u senci, steći ćete predstavu o problemima u razmišljanju, komunikaciji ili transportu koji će se pojaviti tokom retrogradne faze.

Merkur stacionarno retrogradan

Merkur kreće retrogradnim hodom u ponedeljak, 27. septembra 2021. godine na 25°28′ Vage.

U tom trenutku, Merkur čini pozitivan aspekt trigona sa Jupiterom, i izazovan aspekt kvadrata sa Plutonom. Polusekstilni aspekt Jupitera i Plutona čini ovu konfiguraciju generalno pozitivnom. A Merkur koji se nalazi direktno na dve najsrećnije nepokretne zvezde definitivno čini ovu fazu retrogradnosti pozitivnom.

Aspekti retrogradnog Merkura

Merkur u trigonu sa Jupiterom donosi optimizam, velikodušnost, sreću i dobre vesti. Dobri instinkti, orijentisani ka budućnosti i pozitivno razmišljanje čine ovo vreme odličnim za druženje, istraživanje, učenje i pravljenje planova.

Otvorenost i progresivan pogled omogućavaju vam da povećate svoje opšte znanje i proširite svoje vidike. Posebna područja interesovanja uključuju religiju, pravo, jezik i filozofiju.

Pročitajte i ovo: MERKUR U VAGI, odmeren, fin i šarmantan

Ovo je takođe dobro vreme za kretanje na putovanje, posebno na duga putovanja.

Pod uticajem ovog aspekta, lako je steći prijateljstva, a partnerstva na obostranu korist mogu se u budućnosti pokazati isplativima.

Poslovanje bi trebalo da ide dobro i ovo je idealno vreme za ulazak u pregovore i potpisivanje ugovora.

Pročitajte i ovo: SATURN I EMOTIVNE LEKCIJE: Koliko su naši odnosi zreli? Saturn želi da zna da li ste u svemu uvek bili Svoji?

Međutim, nepokretne zvezde u konjunkciji sa Merkurom ukazuju na to da je potreban oprez u pravnim pitanjima.

Merkur u kvadratu sa Plutonom je izazovniji uticaj koji donosi duboko razmišljanje i intenzivnu interakciju sa drugima. Ovo je dobar uticaj na istraživanja i istrage, ali treba izbegavati ekstremizam ili teorije zavere. Što je vaša ideja ekstremnija ili što više sile koristite da ubedite druge, naići ćete na više kritika, protiv-argumenata i sukoba.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNI JUPITER od 20. juna do 18. oktobra 2021. – Velika sreća

Možda ćete postati defanzivni, ali važno je ne dozvoliti da vas borbeni duh povuče u ćošak i zakomplikuje stvari. Merkinov trigon sa Jupitero pomaže vam da ostanete otvorenog uma umesto da se svađate radi toga. To može dovesti do pozitivne transformacije vašeg intelekta i stila komunikacije.

Pročitajte i ovo: Šta želi svaki HOROSKOPSKI ZNAK U KREVETU: Koje su njihove tajne seksi fantazije? 

Poluekstilni aspekt Jupitera i Plutona pomaže vam da transformišete intenzivno i mračno razmišljanje o kvadratu Merkura i Plutona u pozitivniji pogled sa Merkurovim trigonom Jupitera.

Moćne snage rade iza scene kako bi vas uzdigle na viši nivo. Moguća je povećana moć i uticaj, duhovni i lični rast, stvaranje materijalnog bogatstva i profesionalni napredak.

Retrogradni Merkur i fiksne Zvezde u septembru 2021

Merkur kreće na svoj poslednji ovogodišnji retrogradni hod u znaku Vage. Ali nalazi se u Sazvežđu Device. To je zato što je precesija ekvinocija pomerila Sunčeve znakove skoro čitav znak van usklađenosti sa Sazvežđima po kojima su dobili ime, pre više od 2000 godina.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNI PLUTON od 27. aprila do 06. oktobra 2021. – Sreća sa žaljenjem

Tačno 27. septembra, Merkur se poravnava sa Alpha Virginis i Alpha Bootis, dve najsrećnije nepokretne zvezde koje se koriste u astrologiji.

Egzaktan položaj:

24♎08 – Virginis, Špica

24♎08 – Bootis, Arcturus

25♎28 – Retrogradni Merkur

Merkur u konjunkciji sa fiksnom zvezdom Arkturus: Trezven, marljiv, popularan, sklon da bude religiozan, pomalo ekstravagantan, ali dobrostojeći, pomaže preko prijatelja, ima položaj poverenja u velikoj kompaniji ili korporaciji, ili dobija unapređenje pod upravom, povoljno za zdravlje i unutrašnje poslove.

Pročitajte i ovo: Kineska astrologija: Sve o 2021. godini Belog Metalnog Bivola

Uopšteno, Arkturus plovidbom i putovanjima daje bogatstvo, počasti, veliki ugled, samoopredeljenje i prosperitet.

Ova zvezda ima reputaciju da postiže pravdu kroz moć. Zbog toga nosioce aspekta čini ratobornim i svadljivim. Preduzetni duh je ovde pravilo. Trajni uspeh je obećan ako postoje dodatni dobri aspekti (kao što smo rekli, postoji, trigon Jupiter).

Pročitajte i ovo: SATURN KVADRAT URAN, snažna napetost zbog sukoba osećanja odgovornosti i nezavisnosti

Ako se kritički aspektuje (takođe, postoji, kvadrat sa Plutonom), dobar uticaj će biti ometen ili pretvoren u pravi nedostatak. Ako je uključen u pravnu radnju, takav nosilac aspketa može izgubiti sve.

Merkur u konjukciji sa fiksnom zvezdom Spica: Uredan, pedantan, pametan, genijalan, naklonjen sveštenstvu i ljudima na vlasti, dobit kroz ulaganje, odgovoran položaj.

Pročitajte i ovo: JUPITER U VODOLIJI (19.12.2020. – 29.12.2021.) za svaki znak i podznak

Uopšte, Spica daje uspeh, poznatost, slavu, bogatstvo, počasti, slatku narav, ljubav prema umetnosti i nauci, beskrupuloznost, neplodnost i nepravdu.

Spica takođe daje androgine, duhovne i verske kvalitete, sa natprosečnom psihičkom svešću. To je velika sreća za naučnike, pisce, umetnike, slikare, vajare i muzičare.

Merkur stacionarno direktan

Merkur se usmerava direktno u ponedeljak, 18. oktobra 2021, na 10°07′ Vage. Veoma je dobro aspektovan, sa sekstilom prema Veneri i trigonom prema Saturnu. Međutim, nepokretne zvezde su veći izazov od onih kada je Merkur kretao retrogradno.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o SATURNU u VODOLIJI, od 22.03.2020. do 07.03.2023. godine

Merkur direktan, 18. oktobar 2021

Merkur u sekstilu sa Venerom daje šarm i nesmetan komunikacijski stil što ovo vreme čini vremenom ljubavi, prijateljstva i diplomatije. Možete okupiti ljude i podstaći saradnju.

Direktan Merkur je dobro vreme za pronalaženje mirnih rešenja za sporove i rušenje svih prepreka napretku. Kupovina, prodaja i pregovaranje imaju koristi od vašeg umeća sa brojevema i sposobnosti da pronađete situacije u kojima svi dobijaju.

Pročitajte i ovo: SATURN KVADRAT URAN, snažna napetost zbog sukoba osećanja odgovornosti i nezavisnosti

Ovo je takođe dobar trenutak da zatražite usluge.

Merkinov trigon sa Saturnom donosi upornost i istrajnost u dovršavanju teških i dugoročnih projekata. Dobra koncentracija, zdrav razum i metodički pristup pomažu vam u donošenju važnih odluka. Nova prijateljstva i partnerstva treba da budu trajna i pouzdana.

Pročitajte i ovo: Kako će SATURN U VODOLIJI (2020 – 2023) uticati na vaš znak i podznak

Ovo bi trebalo da bude dobar trenutak za pregovaranje o poslovnim dogovorima i potpisivanje ugovora, posebno u oblasti nekretnina.

Sledeći period retrogradnog Merkura je od 14. januara do 3 februara 2022. od 10° Vodolije do 24° Jarca.

Značenje retrogradnog Merkura u natalnom horoskopu

Natalni Merkur u retrogradnom kretanju sugeriše da je možda postojao problem sa načinom na koji ste razmišljali i komunicirali u ranijem životu.

Možda ste nekome dali loš savet koji je imao kritične posledice. Možda ste bili skloni pravljenju skupih grešaka. Možda ste o nekome pisali klevetnički materijal u knjizi ili novinama ili verbalno zadirkivali i zlostavljali ljude.

Pročitajte i ovo: Kako zainteresovati drugu osobu za sebe na društvenim mrežama

Bez obzira na okolnosti prethodne značajne inkarnacije, u ovaj život ulaziš s onim lošim uspomenama urezanim u dušu. Verovatno ih ne prepoznajete kao uspomene već kao deja vu ili neobjašnjivu krivicu.

Verovatno će se ponavljati tema izazovnih događaja povezanih sa vašom prošlošću, posebno kada ste mladi. Cilj je usavršiti ona područja mišljenja i komunikacije koja su vas nekada izneverila. Kako se vaše komunikacijske veštine poboljšavaju sa iskustvom, vaš karmički dug će biti otplaćen i možete izaći iz kružnog toka.

Pročitajte i ovo: Ljubav preko interneta – kako da smuvaš partnera preko društvenih mreža

Natalni retrogradni Merkur može se pokazati kao poteškoće u učenju, posebno kod čitanja, pisanja i razumevanja. Mogli biste biti stidljiva, tiha osoba kojoj su se misli obrušile.

Oklevajući da se založite za sebe, možda ćete propustiti mnoge mogućnosti u životu. Ova poteškoća u izražavanju može učiniti da se osećate neprijatno u društvu i dovesti do niskog samopoštovanja.

Možete doživeti zadirkivanje ili verbalno zlostavljanje, biti prigovarani i kritikovani ili postati žrtva klevete i laži.

Ugovori takođe mogu stvarati probleme i poput toliko stvari dovesti do komplikacija dalje niz put.

Pročitajte i ovo: Odnos Sunca i Meseca u uporednim horoskopima

Retrogradni Merkur traje samo oko tri nedelje, tako da će se Merkur u nekoj fazi vašeg progresivnog horoskopa okrenuti direktno (gde je jedan dan jednak jednoj godini).

Posle nekoliko godina primetićete da se vaš stil komunikacije poboljšava i možete se slobodnije izražavati.

Pročitajte i ovo: Kako u životu funkcionišu zakoni karme vidljivi u horoskopu

Međutim, može se desiti i suprotno, tako da neko sa Merkurom direktnim u svojoj natalnoj karti može doživeti pregresivni Merkur u retrogradnom kretanju kasnije u životu.

Ako imate Merkur retrogradan u natalnoj ili preogresivnom horoskopu, možete očekivati brži napredak tokom tranzita Merkura u retrogradnom kretanju. Koristite efemeride da biste videli da li Merkur menja smer u vašem progresivnom horoskopu.