Prvu ovogodišnju retrogradnost Merkur počinje 14. januara na 10° Vodolije i završava se 3. februara na 24° Jarca.

Retrogradni Merkur je generalno povezan sa nesporazumima u komunikaciji i kvarovima u tehnologiji, nervozom i anksioznošću u ponašanju i osećanjima, kašnjenjima u putovanjima i izgubljenim predmetima.

Retrogradni Merkur Januara 2022. je još rizičnije vreme za komunikacije, putovanja i poslovne odnose jer Merkur prolazi konjunkciju sa Saturnom i kvadrat sa Uranom.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNI MERKUR – Sve što treba da znamo o astrološkoj igri GLUVIH TELEFONA

Više detalja o ovoj retrogradnoj fazi prati neke opšte informacije o retrogradnom Merkuru u tranzitu. Informacije o retrogradnom Merkuru u natalnoj karti možete pronaći na kraju ovog članka.

Značenje retrogradnog Merkura

Merkur u retrogradnom kretanju je redovan ciklus koji se javlja tri ili četiri puta godišnje u trajanju od oko 24 dana. Iako je ovo češće od bilo koje druge planete, Merkur je i dalje retrogradan samo 19% vremena. Ovo je daleko manje od, recimo, Jupitera, ali više od Venere i Marsa.

Pročitajte i ovo: SUNCE KONJUNKCIJA VENERA – Oličenje ljubavi, mira i lepote

Retrogradna faza je samo jedan deo retrogradnog ciklusa. Ceo ciklus uključuje Merkur koji ide direktno, retrogradno i ponovo direktno preko istih stepeni ili retrogradne zone. Dve direktne faze nakon retrogradnosti nazivaju se periodi senke.

Kao što već rekosmo, retrogradni Merkur donosi kvarove u komunikaciji i tehnologiji, nervozu i anksioznost, kašnjenje u putovanju i izgubljene stvari.

Pročitajte i ovo: Najvažniji aspekt 2022: JUPITER KONJUNKCIJA NEPTUN, 12. april 2022. – Ogroman potencijal za rast, sreću i uspeh (ali i ispiranje mozga i širenje dezinformacija)

Postoji osećaj teškog aspekta konjunkcije Merkur-Saturn tokom ove retrogradnosti Merkura. Takođe, možete očekivati da ćete se baviti starim stvarima i problemima, prisećati se prošlosti ili neočekivano sresti ljude iz svoje prošlosti.

Iako bi retrogradni period mogao biti dobar za listanje starih foto albuma, generalno se smatra više smetnjom nego dobrom fazom.

Pročitajte i ovo: Najmoćniji aspekt godine: JUPITER SEKSTIL PLUTON 3. maj 2022. – Uspeh kroz pozitivne promene 

Merkur u retrogradnom kretanju može da pokvari vaše misli, komunikaciju, putovanja i elektroniku. Budite posebno oprezni sa svojim rečima i pokušajte da ne reagujete prebrzo u bilo kakvim svađama ili ako ste isprovocirani.

Odvojite malo vremena ako počnete da se osećate preplavljenim užurbanim tempom. Dvaput proverite sve svoje e-poruke i postove na društvenim mrežama pre nego što pritisnete dugme za slanje.

Pročitajte i ovo: Najuzbudljiviji aspekt godine: JUPITER SEKSTIL URAN 17. februar 2022. – Uzbudljive promene i neočekivani dobici 

Mogući su problemi u poslovnim pregovorima koji su u toku, pa izbegavajte potpisivanje ugovora tokom ove faze Merkura. Neki važni detalji mogu da budu izostavljeni, nedostupni, a drugi mogu da budu nepouzdani ili nepošteni.

Ako idete na put, pobrinite se da unapred servisirate svoj automobil. Najrizičniji periodi za donošenje odluka, pregovore, komunikaciju i transport su nekoliko dana sa obe strane tačne retrogradne i direktne faze, znači par dana pre egzaktnog datuma početka R kretanja i posle promene kretanja u direktno. Međutim, i dalje treba voditi računa tokom retrogradnog perioda.

Retrogradni Merkur, januar 2022

Kao što je ranije pomenuto, Merkur putuje direktno, retrogradno i ponovo direktno preko istih stepeni, ili retrogradne zone (24° Jarca do 10° Vodolije) od 29. decembra 2021. do 24. februara 2022.

Pročitajte i ovo: ĐOTIŠ Godišnji horoskop za 2022. godinu

Tri faze retrogradnog Merkura januara 2022 su:

#1 Od 29. decembra do 14. januara – Prva faza senke tokom koje Merkur ulazi u retrogradnu zonu do stacionarnog retrogradnog Merkura (24° Jarca do 10° Vodolije).

#2 Od 14. januara do 3. februara – Retrogradna faza traje od stacionarnog retrogradnog Merkura do direktnog stacionarnog Merkura (10° Vodolije do 24° Jarca).

Pročitajte i ovo: Kako JUPITER U RIBAMA I OVNU u 2022. utiče na vaš horoskopski znak i podznak (VAGA – RIBE)

#3 Od 3. februara do 24. februara – Druga faza senke traje od stacionarnog Merkura direktno dok Merkur ne napusti retrogradnu zonu (24° Jarca do 10° Vodolije).

Merkurov ulazak u retrogradnu zonu

Merkur je ušao u retrogradnu zonu u sredu, 29. decembra 2021, na 24°22′ Jarca. Tokom prvog perioda senke, dobićete predstavu o problemima u razmišljanju, komunikaciji, sa dokumentima, ili transportu koji će se pojaviti tokom retrogradne faze.

Pročitajte i ovo: Kako JUPITER U RIBAMA I OVNU u 2022. utiča na vaš horoskopski znak i podznak (OVAN – DEVICA)

Stacionarni retrogradni Merkur

Merkur zvanično krreće retrogradno u petak, 14. januara 2022. na 10°20′ Vodolije. Merkur je u konjunkciji sa Saturnom i u kvadratu sa Uranom.

Najjači uticaj ima Merkur u kvadratu sa Uranom koji se nalazi u orbisu od dva stepena od 10. do 18. januara. Saturn u kvadratu sa Uranom se odvaja (slabi) ali i dalje je važan u ovom slučaju.

Pročitajte i ovo: Đotiš: Četrdeset dana RETROGRADNE VENERE, karmičke veze ili kompleks prošlih veza

Ne postoje velike fiksne zvezde u konjunkciji sa Merkurom, ali postoji najinteresantniji i veoma relavantan asteroid.

Aspekti retrogradnog Merkura

Merkur u konjunkciji sa Saturnom sam po sebi donosi kritičko razmišljanje, koncentraciju, strpljenje i zdravo rasuđivanje. Ali u konjunkciji sa retrogradnim Merkurom i kvadratu sa Uranom, veća je verovatnoća da će imati ograničavajući i depresivan uticaj na vaše razmišljanje i komunikaciju.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o JUPITERU U RIBAMA (29.12.2021. – 20.12.2022.)

Ovo je u stvari veoma slično retrogradnom Merkuru, sa negativnim razmišljanjem, pesimizmom, uskogrudošću, problemima sa dokumentacijom, poteškoćama u komunikaciji i kašnjenjima u putovanju.

Postoji mogućnost da se uđe u rasprave, posebno sa autoritetima. Oštre ili kritične reči mogu dovesti do problema u (partnerskim i bilo kojim drugim) vezama, što može dovesti do zahlađenja odnosa, izolacije ili odbacivanja. Budite posebno pažljivi sa važnim odlukama i poslovnim odnosima.

Pročitajte i ovo: Šta nam donosi JUPITER U RIBAMA (29.12.2021. – 20.12.2022.)

Merkur u kvadratu sa Uranom donosi uzbuđenje, neočekivane promene i nepredvidivost u vašu dnevnu rutinu i interakcije. Možete dobiti uznemirujuće vesti ili biti primorani da naglo i neočekivano, iznenada promenite planove. Normalni tempo života se ubrzava, povećava i možda ćete imati uznemirujući osećaj da uvek morate da nadoknadite zaostatak. Sve ovo može dovesti do anksioznosti, stresa i nervoze.

Pročitajte i ovo: Kako da najbolje iskoristite RETROGRADNU VENERU prema svom horoskopskom znaku

Slaba koncentracija i impulsivnost mogu negativno uticati na vaše razmišljanje i komunikaciju. Dakle, veća je verovatnoća da ćete izgovoriti nešto uvredljivo, postati ometeni, doživeti nesreću, ne slušati kako treba, propustiti važne detalje, požuriti odluke i promeniti mišljenje.

Nemojte uvek računati na ono što drugi kažu jer biste mogli biti iznevereni. Ljudi će, generalno, biti manje pouzdani i više neodgovorni.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNA VENERA U JARCU (19.12.2021. – 29.01.2022.) – Pali anđeo

Posebno će biti rizični poslovi. Usporite i budite strpljivi, prilagodljivi, fleksibilni i otvorenog uma. Razmislite dvaput pre nego što date smele izjave, još jednom proverite i planirajte putovanje i izbegavajte donošenje spontanih odluka ili pristajanje na stvari na brzinu.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNA VENERA U JARCU od 19.12.2021. do 29.01.2022. – Sudbinski susreti i ljubavne krize

Saturn u kvadratu sa Uranom donosi neočekivane zastoje i teške promene. Može doneti promene koje ne želite. Takođe otežava unošenje promena koje želite. Vaše lične slobode i prava mogu biti ograničeni. Ovo može biti veoma frustrirajuće i napeto vreme koje vas čini buntovnim pod ograničenjem.

Asteroid

Asteroid Ikar (10°10′ Vodolije) je u konjunkciji sa retrogradnim Merkurom (10°20′ Vodolije).

Ikar je lik iz grčke mitologije. Njegov tata je napravio krila od pčelinjeg voska i perja kako bi mogli da pobegnu iz lavirinta u kojem su bili zatočeni. Njegov tata ga je upozorio da „idi srednjim putem, putuj između krajnosti i idi putem koji ti ja pokazujem!“

Pročitajte i ovo: RETROGRADNA VENERA U JARCU – Na ljubavnom planu očekuje nas vrlo buran period do marta 2022.

Ali mešavina adrenalina i radoznalosti oterala je Ikara ka Suncu, topeći pčelinji vosak. Krila su mu otpala, pao je u more i udavio se.

Asteroid Ikar daje impulsivni nagon za slobodom i bekstvom iz nepodnošljivih situacija, nisku toleranciju na ograničenja i nedostatak samokontrole kada se oslobodite ograničenja.

Pročitajte i ovo: Kako RETROGRADNI MERKUR utiče na vaš ljubavni život (ako ste u paru ili slobodni)

Takođe, daje tendenciju da ignorišete i svoju bolju procenu i savete drugih. Pouka je da preuzimanje rizika može dovesti do vašeg pada.

Rekosmo već da je ovaj asteroid veoma relevantan za retrogradni Merkur 2022. Sada možete videti da je njegov uticaj izuzetno sličan kombinaciji Merkura u konjunkciji sa Saturnom, Merkura u kvadratu Urana i Saturna u kvadratu Urana. To jača potrebu da budete strpljivi i bezbedni i da se izbegne potreba da se oslobodite neophodnih ograničenja, posebno tokom poslednjeg izbijanja pandemije koronavirusa.

Merkur stacionarno direktan

Merkur se usmerava u direktni hod u četvrtak, 3. februara 2022, na 24°22′ Jarca. Tom prilikom, Merkur i Pluton biće u sekstilu sa Mesecom i Neptunom. Opet, nema velikih fiksnih zvezda koje treba pomenuti.

Pročitajte i ovo: RIBE Godišnji horoskop za 2022. godinu – Čitaj i za podznak!

Mesečev sekstil Merkura je najjači aspekt koji direktno utiče na Merkur. To je kao polarna suprotnost Merkura, retrogradnog kvadrata Urana, jer ima tako smirujući i opuštajući uticaj.

Pročitajte i ovo: JARAC Godišnji horoskop za 2022. godinu – Čitaj i za podznak!

Nećete morati da razmišljate šta da kažete jer je vaš um u skladu sa vašim osećanjima. Možete brzo da uspostavite emocionalne veze zbog svojih poboljšanih društvenih veština i intuitivnog razumevanja. Ovo je posebno dobro vreme za druženje, upoznavanje novih ljudi i zabavljanje.

Pročitajte i ovo: VODOLIJA Godišnji horoskop za 2022. godinu – Čitaj i za podznak!

Merkur napušta retrogradni položaj u celosti u četvrtak, 24. februara 2022. godine, na 10°20′ Vodolije.

Za više detalja o tome kako retrogradni Merkur 2022. utiče na vas, pratite redovno nedeljni horoskop.

Datumi retrogradnog Merkura 2022

Od 27. septembra do 18. oktobra 2021. – 25° do 10° Vaga

Od 14. januara do 3. februara 2022. – 10° Vodolije do 24° Jarca

Od 10. maja do 3. juna 2022. – 4° Blizanaca do 26° Bika