Retrogradni Merkur počinje 10. maja na 4° Blizanaca i završava se 3. juna na 26° Bika.

Retrogradni Merkur je generalno povezan sa nervnom napetošću, anksioznošću, problemima u komunikaciji i tehnološkim kvarovima. Drugi retrogradni Merkur u 2022. donosi lične nesuglasice i emocionalno nabijenu raspravu jer je Mesec u kvadratu sa Merkurom.

Više detalja o ovoj retrogradnoj fazi prati neke opšte informacije o retrogradnom Merkuru u tranzitu. Informacije o retrogradnom Merkuru u natalnoj karti možete pronaći na kraju ovog članka.

Značenje retrogradnog Merkura

Tranzit Merkura u retrogradnom režimu je redovan ciklus koji se javlja tri ili četiri puta godišnje tokom oko 24 dana. Iako je ovo češće od bilo koje druge planete, Merkur je i dalje retrogradan samo 19% svog vremena. Ovo je daleko manje od Jupitera, ali više od Venere i Marsa.

Pročitajte i ovo: Kako RETROGRADNI MERKUR utiče na vaš ljubavni život (ako ste u paru ili slobodni)

Retrogradna faza Merkura samo je jedan deo retrogradnog ciklusa. Čitav ciklus uključuje Merkur koji ide direktno, retrogradno i ponovo usmeren na iste stepene ili u retrogradnu zonu. Dve direktne faze nazivaju se periodima senki.

Pročitajte i ovo: Retrogradni Merkur kroz sve kuće horoskopa

Retrogradni Merkur donosi greške u komunikaciji i tehnologiji, nervozu i anksioznost, kašnjenja u putovanju i izgubljene stvari. Postoji osećaj teškog aspekta Merkur-Saturn u odnosu na Merkur u retrogradnom smeru.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o RETROGRADNOM MERKURU, astrološkoj igri gluvih telefona

Takođe, možete očekivati da se zadržite na određenim stvarima, podsetite se prošlosti ili se neočekivano sretnete sa ljudima iz svoje prošlosti. Iako bi retrogradni period mogao biti dobar za prelistavanje starih foto-albuma, obično se smatra da predstavlja više smetnju nego korist.

Tranzit Merkura u retrogradnom kretanju može da se poigrava sa vašim mislima i zdravim umom, komunikacijom, putovanjima i elektronikom. Budite pažljivi sa svojim rečima, onim što izgovarate i potrudite se da ne reagujete prebrzo u bilo kakvim raspravama ili ako ste izazvani.

Pročitajte i ovo: SATURN KVADRAT URAN, snažna napetost zbog sukoba osećanja odgovornosti i nezavisnosti

Odvojite malo vremena za odmor ako počnete da se osećate kao da ste preplavljeni užurbanim tempom. Pre nego što pritisnete dugme za slanje (poruka, mejlova i sl.), dvaput proverite sve svoje imejlove i postove na Facebook-u (da nešto ne bi zalutalo tamo gde ne bi trebalo).

Poslovni pregovori će se menjati, pa izbegavajte potpisivanje ugovora. Neki važni detalji još neće biti dostupni, a drugi mogu biti nepouzdani ili nepošteni.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o SATURNU u VODOLIJI, od 22.03.2020. do 07.03.2023. godine

Ako idete na putovanje, obavezno prethodno odvezite automobil na servis.

Najrizičnija vremena za donošenje odluka, pregovore, komunikaciju i prevoz su nekoliko dana sa obe strane tačnih retrogradnih i direktnih stanica, dakle, pre  nego što Merkur zvanično krene retrogradno i pre nego što krene direktno. Međutim, i dalje treba biti oprezan tokom retrogradnog perioda.

Retrogradni Merkur, maj 2022.

Tri faze ovog retrogradnog Merkura traju od 26. aprila do 18. juna 2022. godine, između 26° Bika i 4° Blizanaca:

Od 26. aprila do 10. maja – Prva faza senke: Merkur ulazi u retrogradnu zonu (26° Bika) do stacionarno retrogradnog Merkura (4° Blizanaca).

Pročitajte i ovo: Pluton, ludak i kontrolor, opsesivna želja za pobedom i kontrolom

Od 10. maja do 3. juna – Retrogradna faza: stacionarni retrogradni Merkur (4° Blizanaca) do Merkur stacionarno direktnog (26° Bika).

0d 3. juna do 18. juna – Druga faza senke: Merkur stacionaran direktno (26° Bika) ka direktnom Merkuru napušta retrogradnu zonu (4° Blizanaca).

Stacionarni retrogradni Merkur

Merkur kreće retrogradno 10. maja 2022. sa 04°51′ Blizanaca. Jedini aspekt koji utiče na Merkur je kvadrat prema Mesecu. Zanimljivo je da je Pluton, retrogradan od 29. aprila, takođe bio u kvadratu sa Mesecom.

Pročitajte i ovo: Tri scenarija igre privlačenja u partnerskim odnosima

Mesec kvadrat Merkur stvara tenziju između vaših misli i osećanja. Vaše emocionalne predrasude utiču na vaše misli, a vaše intelektualno rezonovanje utiče na to kako se osećate prema osobi ili predmetnoj situaciji. Možda se osećate veoma tvrdoglavo i malo brinete o tome šta drugi misle.

Pročitajte i ovo: Odgovori na najčešće postavljana pitanja astrologu

Parohijalizam ili ćudljivost mogu dovesti do neslaganja i svađa. Ovo može imati posebno štetan uticaj na vaše intimne odnose. Neslaganja mogu postati emocionalno nabijena, uključivati žene, majke i druge žene u vašem životu, i o njima se raspravljati u javnosti.

Pročitajte i ovo: VENERA sekstil PLUTON – sve se vrti oko strastvene ljubavi

Ova emocionalno napeta energija može se dobro iskoristiti radeći težak mentalni rad. Možete da kritički pogledate obe strane dok usavršavate svoje ideje.

Direktan Merkur jun 2022.

Merkur se usmerava direktno 3. juna 2022. na 26°05′ Bika. Ovog puta, Mesec je u sekstilu sa Merkurom koji donosi intuitivnije i uravnoteženije razmišljanje. Osećanja i mišljenja se mogu deliti na kooperativniji i prijateljskiji način.

Pročitajte i ovo: VENERA u OVNU traži viteza koji će osvojiti njeno srce

Međutim, bilo kakve šanse za kooperativniju i prijateljskiju raspravu remeti Merkur u direktnom kvadratu sa Saturnom. Ovaj aspekt ima veoma sličan uticaj kao retrogradni Merkur jer donosi loše vesti, negativno razmišljanje, nesporazume i svađe.

Glava Meduze

Merkur direktno na 26°05′ Bika poravnava se sa fiksnom zvezdom Algolom na 26°28′ Bika.

Algol predstavlja glavu Gorgone Meduze koju je ubio Persej. Prouzrokuje nesreću, nasilje, obezglavljivanje, vešanje, strujni udar i nasilje mafije, i daje upornu i nasilnu prirodu koja uzrokuje smrt urođeniku ili drugima. To je najzlobnija zvezda na nebu.

Pročitajte i ovo: VENERA u OVNU – Žena ratnica, energična, odlučna, hrabra i izdržljiva

Iako „visoki duhovni zraci” izlaze iz Algola, mogu ih primiti samo oni koji su već dostigli visoki duhovni razvoj. Čak i tada, na njihovom putu će biti poteškoća i prepreka, a mnogo energije mora biti utrošeno da se ovi nedostaci prevaziđu. Ako njihovi poduhvati propadnu, biće prisutne jake kontrasile i neprijateljstva.

Datumi retrogradnog Merkura 2022.

Od 14. januara do 3. februara 2022. – 10° Vodolije do 24° Jarca

Od 10. maja do 3. juna 2022. – 4° Blizanaca do 26° Bika

Od 9. septembra do 2. oktobra 2022 – 8° Vaga do 24° Device

Značenje retrogradnog Merkura u natalnom horoskopu

Natalni Merkur u retrogradnom kretanju sugeriše da je možda postojao problem sa načinom na koji ste razmišljali i komunicirali u ranijem životu.

Možda ste nekome dali loš savet koji je imao kritične posledice. Možda ste bili skloni pravljenju skupih grešaka. Možda ste o nekome pisali klevetnički materijal u knjizi ili novinama ili verbalno zadirkivali i zlostavljali ljude.

Pročitajte i ovo: Kako zainteresovati drugu osobu za sebe na društvenim mrežama

Bez obzira na okolnosti prethodne značajne inkarnacije, u ovaj život ulaziš s onim lošim uspomenama urezanim u dušu. Verovatno ih ne prepoznajete kao uspomene već kao deja vu ili neobjašnjivu krivicu.

Verovatno će se ponavljati tema izazovnih događaja povezanih sa vašom prošlošću, posebno kada ste mladi. Cilj je usavršiti ona područja mišljenja i komunikacije koja su vas nekada izneverila. Kako se vaše komunikacijske veštine poboljšavaju sa iskustvom, vaš karmički dug će biti otplaćen i možete izaći iz kružnog toka.

Pročitajte i ovo: Ljubav preko interneta – kako da smuvaš partnera preko društvenih mreža

Natalni retrogradni Merkur može se pokazati kao poteškoće u učenju, posebno kod čitanja, pisanja i razumevanja. Mogli biste biti stidljiva, tiha osoba kojoj su se misli obrušile.

Oklevajući da se založite za sebe, možda ćete propustiti mnoge mogućnosti u životu. Ova poteškoća u izražavanju može učiniti da se osećate neprijatno u društvu i dovesti do niskog samopoštovanja.

Možete doživeti zadirkivanje ili verbalno zlostavljanje, biti prigovarani i kritikovani ili postati žrtva klevete i laži.

Ugovori takođe mogu stvarati probleme i poput toliko stvari dovesti do komplikacija dalje niz put.

Pročitajte i ovo: Odnos Sunca i Meseca u uporednim horoskopima

Retrogradni Merkur traje samo oko tri nedelje, tako da će se Merkur u nekoj fazi vašeg progresivnog horoskopa okrenuti direktno (gde je jedan dan jednak jednoj godini).

Posle nekoliko godina primetićete da se vaš stil komunikacije poboljšava i možete se slobodnije izražavati.

Pročitajte i ovo: Kako u životu funkcionišu zakoni karme vidljivi u horoskopu

Međutim, može se desiti i suprotno, tako da neko sa Merkurom direktnim u svojoj natalnoj karti može doživeti pregresivni Merkur u retrogradnom kretanju kasnije u životu.

Ako imate Merkur retrogradan u natalnoj ili preogresivnom horoskopu, možete očekivati brži napredak tokom tranzita Merkura u retrogradnom kretanju. Koristite efemeride da biste videli da li Merkur menja smer u vašem progresivnom horoskopu.