Kako smo u ovu godinu ušli u fazi retrogradnog Merkura (Merkur je krenuo direktno baš 1. januara) ovo se može smatrati drugom retrogradnošću planete komunikacije ove godine.

Ovog puta, retrogradni Merkur traje od 1. do 25. aprila, krećući se od 27° do 15° Ovna.

Pročitajte i ovo: Kako RETROGRADNI MERKUR utiče na vaš ljubavni život (ako ste u paru ili slobodni)

Retrogradni Merkur dobija lošu reputaciju u astrologiji, ali ove retrogradne faze se ne treba bojati. Pozitivna veza sa konjukcijom Venere i Neptuna donosi saosećanje, empatiju, romantiku (možda sa nekim starim partnerom) i potencijal za uspešne pregovore, rešavanje sukoba i bezuslovnu ljubav.

Značenje retrogradnog Merkura

Sa Zemlje, izgleda da se Merkur kreće unazad na nebu (retrogradno kretanje) tri ili četiri puta godišnje oko 24 dana. Retrogradni Merkur je generalno problematičan, utiče na vaše razmišljanje i komunikaciju. Međutim, ima i pozitivnih stvari, kao što je prisećanje na lepe uspomene ili neočekivani susret sa ljudima iz vaše prošlosti.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNI MERKUR – Sve što treba da znamo o astrološkoj igri GLUVIH TELEFONA

Međutim, najčešći efekti uključuju konfuziju, anksioznost, neslaganje, kvarove u tehnologiji, loše vesti, kašnjenja u putovanju i izgubljene stvari. Poslovni pregovori mogu biti u toku. Neki ključni detalji možda još nisu dostupni, a drugi mogu biti nepouzdani ili nepošteni.

Pročitajte i ovo: RETROGRADNI MERKUR U NATALU I TRANZITU: UTICAJ I RAZLIKE 

Retrogradna faza je samo jedan deo retrogradnog ciklusa. Merkur putuje direktno, retrogradno i ponovo direktno preko istih stepeni ili „retrogradne zone“. Najrizičnija vremena za donošenje odluka, pregovore, komunikaciju i transport su nekoliko dana sa obe strane tačne retrogradne i direktne strane.

Pročitajte i ovo: Pluton, ludak i kontrolor, opsesivna želja za pobedom i kontrolom

#1 Prva faza senke od 18. marta do 1. aprila 15° do 27° Ovna

#2 Retrogradna faza 1. do 25. aprila 27° do 15° Ovna

#3 Druga faza senke od 25. aprila do 13. maja 15° do 27° Ovna

Retrogradni Merkur, april 2024.

Merkur kreće retrogradno 1. aprila, na 27°13′ Ovna. Kao što je već pomenuto, Merkur je u polusekstilu sa konjunkcijom Venere i Neptuna u Ribama.

Pročitajte i ovo: Kako PLUTON U VODOLIJI utiče na svaki horoskopski znak i podznak od 2023. do 2043.

Polusekstilni aspekt (30°) ukazuje na potrebu za iskustvom, učenjem, diskusijom, čitanjem i informisanjem o novim stvarima. Donosi informacije neophodne za objektivno i neutralno razmišljanje. Pomaže vam da razmišljate malim koracima, dodajući jednu informaciju drugoj sve dok prikupljene percepcije ne dobiju smisla.

Aspekti retrogradnog Merkura aprila 2024.

Merkur u polusekstilu sa Venerom ima opuštajući i prijateljski uticaj. Pomaže vam da delite ljubav i naklonost i čini odnose harmoničnijim. Podstiče druženje, saradnju i pregovaranje, pa je dobro za poslovne dogovore, rušenje prepreka napretku, rešavanje nesuglasica i sukoba.

Pročitajte i ovo: Zašto je PLUTONOV PRELAZAK U VODOLIJU najveći astrološki tranzit godine (23.3.2023. – 8.3.2043.) i kakve promene nam donosi

Merkurov polusekstil Neptuna poboljšava vašu maštu i kreativnost. Povećana osetljivost i empatija čine vaše reči saosećajnim i lekovitim i čine intimne odnose romantičnijim. Iako suptilan, ovaj aspekt fino podešava vašu intuiciju. Duhovni uvidi mogu doći kroz snove, meditaciju, duhovne vodiče ili slučajne susrete.

Pročitajte i ovo: VENERA U RIBAMA, zrela ljubav, sveprožimajuća i bezgranična

Venera u konjunkciji sa Neptunom čini vas romantičnijim, osetljivijim i pronicljivijim. Povećava vaše uvažavanje lepote i idealan je za opuštanje uz muziku, pozorište ili filmove. Ponekad ovaj aspekt može ukazivati na preteranu idealizaciju i razočarenje ili prevaru u ljubavi. Međutim, pozitivan polusekstilni aspekt Merkuru daje pouzdaniju intuiciju i saosećajnu komunikaciju i podstiče bezuslovnu ljubav.

Pročitajte i ovo: Venera u Ribama – Alisa u zemlji čuda

Da biste znali kako će Merurova reogradnosti uticati na vas lično, potrebno je da proverite kroz koju kuću natalnog horoskopa vam tranzitira Merkur.

Ukratko

# Merkur je ušao u retrogradnu zonu 18. marta 2024. na 15°58′ Ovna.

# Merkur kreće retrogradno 1. aprila, na 27°13′ Ovna.

# Merkur se usmerava direktno 25. aprila 2024. na 15°58′ Ovna.

# Merkur napušta retrogradnu zonu (izlazi iz senke) 13. maja 2024. na 27°13′ Ovna.

Datumi retrogradnog Merkura 2024.

# 13. decembra 2023. do 1. januara 2024. – pad od 8° do 22°

# 1. do 25. aprila – 27° do 15° Ovna

# 5. do 28. avgusta – 4° Device do 21°