Mars je retrogradan od 17. aprila do 29. juna i kretaće se kroz znak Strelca i Škorpije.

Kada je planeta retrogradna, onda je ona oslobljena i njena priroda se više izražava iznutra nego spolja.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House
Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Mars je planeta pogona i akcije i nije mu prijatno kad je retrogradan, jer je u njegovoj prirodi da gleda ispred sebe i da bude uvek za korak ispred drugih.

Mars se odnosi na poslove koji zahtevaju od nas da imamo dosta goriva i energije. Sa retrogradnim Marsom, ovakve poslove najbolje je odložiti. Slično kao kada se probudite ujutro bez energije ili krenete na put i dođete do benzinske pumpe da biste sipali gorivo, ali goriva nema.

Retrogardni Mars ukazuje na frustirane želje, nesposobnost da se bude odlučan i uporan i da se izrazimo u potpunosti.

Dok se bude kretao kroz znak Strelca, a to je do 27. maja, kada se vraća u Škorpiju, frustracije su povezane sa nesposobnošću da pokažemo hrabrije i odlučnije ponašanje za sve one ciljeve koji se tiču pitanja lične slobode.

Biće teško uveriti druge u ispravnost naših ideala, a onda možemo odustajati od borbe za idealima. Slično i kao kada smo prinuđeni za neko vreme da odustanemo od nekih viših ciljeva.

cartoon-1298905_1280Ovo nije povoljan period za pokretanje novih projekata ili za poslove i zadataka koji zahtevaju promene, hrabrost, odlučnost, takmičarski impuls i borbenost.

Motivacija da se postigne nešto, prilično će biti umanjena i kao da ćemo oko sebe stalno čuti glasove koji nam govore „uspori“, „čekaj“ ili „zastani“.

Naravno da ne možete zaustaviti život, sedeti i čekati sve do 29. juna, jer funkcionisaćete i dalje, raditi, putovati, plaćati obaveze, ali pokušajte za ovo vreme i da preispitate vaše ideale. Da li su oni zaista ono što želite? Imate li dovoljno hrabrosti i odlučnosti da ih ostvarite? Da li vam oni mogu doneti rast i na materijalnom, mentalnom ili duhovnom planu? Koliko ste spremni da idete daleko zbog njih? Da li vam je Novi Zeland daleko i na kraju sveta? Obratite pažnju, jer idete jedan koran napred i dva koraka unazad.

Entuzijazam i optimizam Strelca, u kojem se nalazi retrogradan Mars, lako ustupa mesto agresiji i besu zbog religioznih ideja, koje su u simbolici ovog znaka.

Što više budemo izražavali filozofska, verska ili politička uverenja, možemo i više izazvati bes kod drugih, kao i njihovu nezgodnu stranu, koja se protivi našim uverenjima.

red-planet-571902_1280Mars je planeta energije i fizičke snage i kada je retrogradan, onda se i energija manje troši. Ona ne sagoreva onoliko koliko bi trebalo, posebno kada je u vatrenom znaku Strelca i ovakva situacija utiče na pojavu stresa. Prema tome, terajte sebe, ustanite sa stolice ili kreveta, krenite i ne dozvolite da stojite u mestu. Potrebno je terati sebe da što je više moguće trošite energiju, a u znaku Strelca, koji je vatreni pokretljivi znak, krećite se i budite na otvorenom što je više moguće.

Dok se Mars kreće retrogradnim hodom kroz znak Strelca ne treba preduzimati nikakve rizike. Često kažu „Sreća prati hrabre“, ali sreća u ovim okolnostima lako može izostati.

Mars je planeta strasti i dok bude retrogradan, od 27. maja kroz Škorpiju, neki mogu osetiti nedostatak seksualne želje i strasti, a znamo da Škorpija predstavlja seksualnost.

Osetljiviji su seksulani i reproduktivni organi, kao i opšte psihološko stanje. Potrebno je da se suočite sa nekim prethodnim emotivnim bolom, koji ste već iskusili, jer je očigledno da „preispitivanje nije završeno“. Uvećava se mogućnost ubistava, fizičkog i seksulanog nasilja, kao i zloupotreba moći, kako na individulanom, tako i na globalnom nivou. Povećavaju se rizici kada su finansije u pitanju, kao i novčana ulaganja u poslove i biznis.

Koliko moramo da trpimo? Da li možemo da tolerišemo, bez obzira na to što osećamo da nas deli samo trenutak, pa da se pretvorimo u vuka? Šta je uzrok našem besu, koji nas tera na osvetu i mržnju? Mogu nam se vratiti okolnosti ili ljudi i pokrenuti naš stari i ukorenjeni bes, koji se vremenom akumulirao, sakrivao i hranio tamom, ali iskoristimo ovaj period da bi preispitali uzrok takvog besa? Ovo je znak da se nešto nezdravo i pogrešno odvija i da je potrebna kontaminacija, odstranivanje, a onda i transformacija.

Retrogradni Mars mora da radi unazad i kada je Škorpiji potrebno je da se vratimo u duboku reku, ali ne da bismo plivali, već da bismo ronili.

Ovo je povoljan period da zbog nekih starih strahova, koji vas opsedaju poput demona, odete konačno po stručnu pomoć. Psihološke seanse, rad sa energijama, čišćenje aure, detoksikacija tela, regresija, lekovito blato, borilačke veštine, meditacija, rekonekcija, kundalini joga, tantrički seks.

Pazite da ne dovedete sebe do tačke u kojoj ste opsednuti ili izgoreli, posebno ako osetite ograničenje, kašnjenje ili prepreke, a u Škorpiji i kada su vaše emocije u pitanju.

Retrogradni Mars u Škorpiji zahteva istraživanje i preispitivanje dubljih problema ispod površine pre nego što krene napred ili direktno. Zbog retrogradnosti možete imati osećaj da se mnogo toga rešava sporo ili da ste udarili u neki zid i blokadu, ali potrebno je da pronađete najbolji način da prevaziđete ovu prepreku. Verujte svojoj intuiciji.