U staroindijskom sistemu, kao i u zapadnoj astrologiji, Mars je muškarac u ženskom horoskopu, a njegova retrogradnost govori o karmičkim dugovima koji ovisno od položaja mogu biti povezani sa ljutnjom na partnera, a njegov položaj bi nam rekao zbog čega se to dogodilo.

Takođe, retrogradni Mars može da donese probleme sa željom za moći, ljutnju, teskobu, te je s ovim položajem važno naučiti kako se nositi sa sukobom, agresijom i gnevom.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Kako Mars ima mušku energiju, njegova retrogranost može da stvori probleme u načinu na koji se nosite sa muškošću ili Animusom (podsvesni muškarac u ženi). Često se može pokazivati kao nosilac seksualnih problema zbog čega možete sa ovim položajem biti izrazito agresivni ili da u potpunosti potiskujete svoju mušku stranu, stvarajući neravnotežu u ličnosti, ali i u pogledu zdravlja.

Pročitajte i ovo: Mars u Vagi – slatkorečivi zavodnik

U muškom horoskopu, ovaj položaj govori da muškarci moraju da paze da ne postanu agresivni i ljuti.

Kako Mars predstavlja pitanje moći, njegova mu retrogradnost daje veliku snagu, ali pojedinac ne razume sopstvenu snagu i kako da je pravilno koristi, pa ova energija može da bude zloupotrebljavana.

Pročitajte i ovo: Kako se odvija promena kada se krećemo iz kuće u kuću natalnog horoskopa

Mars predstavlja Agni ili probavnu vatru, pa retrogradnost može da stvori previše vatre ili potpunu iscrpljenost. Neki govore da su retrogradne planete više usmerene na psihološko funkcioniranje osobe, odnosno, da se puno manje manifestuje na spoljne događaje.

Pročitajte i ovo: Mars u Lavu – moć je eliksir života

Ovaj Mars može da stvori frigidnost ili seksualnu averziju, sećanja na prošle loše događaje koji mogu nekada da budu povezani sa silovanjem u prošlom životu, može osobi da donese zaštitni mehanizam u seksualnosti.

Ova ljutnja može da udari na probleme sa želucem, osipom ili problem sa tenom. Kada ljutnja ne može da se izgovori, na ova dva organa lako izbija problem. S kožom više, ako ne možemo da izgovorimo ono što nas iznutra ljuti. Ovaj položaj klasična medicinska psihoterapija ne može da leči, odnosno, više bi pomogle regresivne metode pošto se radi o dubokim ljutnjama.

Pročitajte i ovo: Mars u Ribama – ranjeni zavodnik koji gađa pravo u metu kad najviše voli

Ovaj položaj često rezultira jakom uznemirenošću i frustracijama jer emocije koje bi trebalo eksternalizovati postaju internalizovane i tako osobe sebe iznutra pritiskaju. Tada pojedinac deluje agresivno i smetaju mu najmanje sitnice.

Pročitajte i ovo: Mars u Strelcu, strastveni avanturista

Može da postoji tendencija da se preteruje u svađama, a one su više ovde kao odbrambeni sistem. Karmički gledano, retrogradni Mars govori o nasilnim delovanjima kada su prisutne i druge zloćudne kombinacije.

Sada mogu da izlaze ta dela kao rezultat osećaja krivice koji donosi nekontrolisane izlive ljutnje kao odbranu. Često se to može pretvoriti u opasesivno – kompulsivni poremećaj.

Pročitajte i ovo: Mars u Škorpiji, najstrastveniji i najhladnokrvniji

Kako vidimo, Mars je nosilac borbene energije, a puno toga nam može reći u ženskom horoskopu o partneru, kao i o prošloživotnim nasilnim radnjama koje se onda manifestuju ovisno o položaju planeta.

Pročitajte i ovo: Mars u VII polju – interakcija sa partnerom i širim okruženjem

U Jungovoj psihoterapiji simbolizuje arhetip junaka koji je potreban za odrastanje, a njegova energija često se pretvara u kontrolu i nemogućnost da se napuste zastarela shvatanja.

Pratite SITO&REŠETO i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter