Evo zbog čega je retinol jedan od najomiljenijih i najefikasnijih proizvoda za lice: Pravi koktel zdravlja i lepote za kožu.

Retinol za lice: jedan od najefikasnijih aktivnih sastojaka za negu kože protiv starenja. Svojim intenzivnim delovanjem pilinga, podržava obnavljanje ćelija, poboljšavajući za prilično kratko vreme zdravlje i lepotu kože, kože sa flekama, nesavršenostima i znacima vremena.

Ovaj aktivni sastojak je nezaobilazna obaveza za negu kože, ali je važno da ga dobro poznajete da biste odlučili da li – i kako – da ga uključite u svoju rutinu nege kože.

Pročitajte i ovo: Tajne mladalačkog izgleda poznatih glumica

Objašnjavamo sve u nastavku, sa svojim istaknutim karakteristikama, moguće je od suštinskog značaja za one koji odluče da koriste proizvode sa retinolom! Predlažemo vam da probate i filter za zaštitu od sunca na bazi retinola. Štaviše, otkrivamo da proizvodi na bazi retinola imaju i blage neželjene reakcije. Ali, počnimo od početka.

Image by Freepik

Retinol: Šta je to?

Retinol je derivat vitamina A. Ovaj aktivni sastojak je trenutno jedan od najkorišćenijih i najomiljenijih kozmetičkih sastojaka jer je sposoban da spreči starenje kože doprinoseći proizvodnji elastinskih vlakana.

Pročitajte i ovo: Hijaluronskim filerima do regeneracije kože

Generalno veoma efikasan, nudi se u potrošačkim kozmetičkim proizvodima u niskim procentima u rasponu od 0,1% do 0,3% do viših koncentracija koje mogu dostići 1% .

Veće koncentracije retinola se nalaze u specifičnim proizvodima koji se mogu koristiti po savetu – i na recept – lekara.

Image by halayalex on Freepik

Za šta se koristi retinol?

Među njegovim brojnim prednostima nalazimo odličnu moć pilinga i opuštanja bora, takođe pomaže obnavljanju ćelija.

Pročitajte i ovo: Holivudska anticelulit maska za telo

Retinol deluje na pege od sunca i hiperpigmentaciju, kao što je u stanju da održi optimalni PH balans kože i ublaži pojavu proširenih pora.

Ali tu se ne završava: retinol je takođe snažan antioksidans i u stanju je da se suprotstavi nesavršenostima i aknama, ali i da ih spreči.

Image by halayalex on Freepik
Image by halayalex on Freepik.com

Retinol lica: Kakav efekat ima na kožu?

Uz produženu upotrebu proizvoda na bazi retinola, koža izgleda kompaktnije, glatko, zategnutije.

Ovaj aktivni sastojak u stvari predstavlja pravi pojačivač lepote i zdravlja kože lica (kao i kože tela i ruku).

Pročitajte i ovo: Mezoterapija i primena koktela u cilju prevencije, podmlađivanja i regeneracije kože

Međutim, važno je imati na umu da retinol može izazvati senzibilizaciju kože, tako da već nakon prvih nanošenja možete primetiti crvenilo, peckanje i sitne nesavršenosti na koži.

Ovo su sasvim normalne manifestacije koje imaju tendenciju da brzo nestanu. Ako se to ne dogodi, najbolje je prekinuti upotrebu: retinol je veoma efikasan, ali možda neće biti funkcionalan za sve.

Flower photo created by valuavitaly - www.freepik.com
Foto by valuavitaly – Freepik.com

Da li je retinol opasan?

Ne, ali morate ga pažljivo koristiti.

Retinol je veoma efikasan i „moćan“ aktivni sastojak, zbog čega na početku upotrebe može da izazove crvenilo, nesavršenosti i smetnje raznih vrsta. Ovo su uobičajene manifestacije koje brzo nestaju. Ako potraju, savet je da promenite rutinu nege kože.

Pročitajte i ovo: Botoks briše bore sa lica

Pored toga, ovaj sastojak vrši fotosenzibilizujuće dejstvo na koži, čineći je sklonijom iritaciji i pojavljivanju sunčevih pega.

Iz tog razloga je veoma važno koristiti proizvode na bazi retinola samo u jesenjem-zimskom periodu i samo uveče, a zatim striktno nanositi svakodnevnu zaštitu od sunca.

Pročitajte i ovo: Sve o podmlađivanju vrata – da li ste kandidat i kad treba početi

Sa ovom merom koža će biti lepa, savršeno zdrava i svetla, kompaktna.

Woman smile photo created by cookie_studio - www.freepik.com
foto by cookie_studio – www.freepik.com

Retinol za lice: Kako ga uključiti u svoju rutinu nege kože?

Obavezno za glatkiju kožu, sa jednim okom u odnosu na osetljivo, koje to možda neće “podneti”. Pogodan za sve tipove kože, retinol je homogen.

S obzirom na važno dejstvo protiv starenja, njegova upotreba je indikovana od 30. godine kako bi se otkrila zdravija koža nakon prvog meseca konstantnog tretmana.

Pročitajte i ovo: Prirodni preparat za sjajnu, bujnu i lepršavu kosu

Na tržištu postoje serumi, kreme, tonici ne zaboravljajući kreme za sunčanje u kombinaciji sa niacinamidom i hijaluronskom kiselinom hidratantnim proizvodima na bazi istog i kada ga koristite kontinuirano,, izaberite samo jedan proizvod na bazi ovog aktivnog  proizvoda za negu kože na bazi retinola.

Pročitajte i ovo: Maska protiv opadanja i za negu svih tipova kose

Štaviše, ne preporučuje se svakodnevna upotreba proizvoda na bazi retinola. Predlog je da počnete da ga uključujete u svoju rutinu nege kože jednom ili dva puta nedeljno, a zatim postepeno povećavate.

Generalno, korišćenje svakog drugog dana najmanje mesec dana – iako koncentracija i stabilnost formule, kao i vrsta odabranog proizvoda mogu uticati na proces – dovode do odličnih rezultata.