Suočavanje sa problemima u društvu i međuljudskim odnosima koje mlade devojke imaju, moglo bi da ima bolji efekat na sprečavanje daljeg gomilanja viška kilograma nego časovi zdravstvenog vaspitanja.

Američki stručnjaci došli su do zaključka da bi specijalizovane psihoterapijske metode mogle biti delotvornije u predupređivanju napredovanja ka ekstremnoj gojaznosti kod tinejdžerki nego dosadašnji načini borbe putem časova zdravstvenog vaspitanja.

Mlade osobe takvim vidom edukacije dolaze do informacija o zdravoj ishrani, načinima borbe protiv viška kilograma i drugim korisnim savetima, ali se problemima sa kojima se devojke suočavaju u tom dobu posvećuje veoma malo vremena.

Program psihoterapije u fokus stavlja poboljšavanje odnosa sa okolinom i teškoće koje mlada osoba ima u društvenom prilagođavanju i međuljudskim interakcijama, a koji dovode do neprilagođenog ponašanja, objasnila je profesorka Unibverziteta za javno zdravlje u Betezdi, u američkoj saveznoj državi Merilend, Marien Tanofski-Kraf.

Profesorka Tanofski-Kraf jedan je od pokretača studije koja istražuje koliko takav program može pomoći tinejdžerkama da kontrolišu koliko hrane unose.

„Istraživanje je bazirano na pretpostavci da je prejedanje na emotivnoj bazi odgovor na loše društveno funkcionisanje, kao i na neraspoloženje izazvano takvim problemima”, precizirala je profesorka Tanofski-Kraf.

Stručni tim izabrao je nasumice 38 devojaka koje su potom raspoređene u dve grupe. Zadatak devojaka u prvoj grupi bio je da prisustvuju standardnim časovima zdravstvenog obrazovanja, dok je preostalim tinejdžerkama prepisana specijalizovana psihoterapija.

Ispitanice koje su tokom 12 meseci redovno posećivale psihoterapeuta bile su sklonije da telesnu težinu održe ili je čak smanje.

„Ukoliko se program pokaže kao efikasan, bićemo u mogućnosti, ne samo da predupredimo povećanje telesne težine, već i razvoj brojnih oboljenja kojima su podložni mladi ljudi”, zaključila je profesorka Tanofski-Kraf.