Refleksoterapija stopala je moćna tehnika koja dovodi do poboljšanja opšteg stanja organizma, daje stimulans organima, balansira telo i bistri um.

Primenjiva je kod većine dijagnoza ali ne treba zanemariti i stresna stanja, psihosomatske poremećaje, kao i  neke blaže vidove psihoza, poremećaja ili zastoja u razvoju.

Nataša Marković, holističar
Nataša Marković, holističar, Nactive Bellezza&Dosha centar

Pored svega toga najviše pažnje ipak poklanjamo energetskoj neravnoteži u pojedinim organima da bi predupredili nastanak bolesti.

Pročitajte i ovo: Kako da negujemo kožu lica tokom jeseni

Pročitajte i ovo: Maska za detoksikaciju kose

Za to vreme, moguće je rešiti manje tegobe i oštećenja, ali jako je bitno da i kada dođe do boljitka, pacijent i dalje radi i ovu vrstu terapije, najmanje jednom mesečno, što će održavati i balansirati njegov energetski status.

Vrlo je bitno da terapeut pristupa pacijentu holistički zato što bol na tački bubrega ne mora da znači da je organ anatomski ili funkcionalno oštećen. Može nam govoriti i da je osoba u strahu od neizvesnosti, da je nestrpljiva, da je možda izgubila funkciju na poslu ili se razvodi, prodaje stan itd.

Pročitajte i ovo: Zdrava i negovana kosa je simbol dobrog zdravlja i lepote

Svaki organ ima vezu sa svim drugim organima u našem organizmu ali isto tako i  sa  osećajima, navikama, predrasudama.

Pročitajte i ovo: Ne možete da spavate, lome vam se nokti, a kosa opada?!

Starosna ograničenja za ovu terapiju ne postoje ali postoje situacije kada se ne radi. To su tromboza, maligna oboljenja, trudnoća do trećeg meseca, posle toga može, ali ako je terapeut obučen za rad sa trudnicama, kod paralize donjih ekstremiteta zato što ne postoji očuvana inervacija, kod preterano umornih osoba, nakon obilnog obroka kao i u još nekim slučajevima.

Sama terapija se izvodi kao masažna tehnika koja ima masažne hvatove i stimulaciju tačaka, slično kao u akupresuri. Na mestima gde pacijent oseti bol terapeut mora da razluči da li je to odaziv određene refleksološke tačke ili je u pitanju problem u strukturi stopala, upaljena tetiva, povreda, žulj itd.

Pročitajte i ovo: Sve o podmlađivanju vrata – da li ste kandidat i kad treba početi

Ako je bolna refleksološka tačka određenog organa, terapeut proverava pritiskom na tačke drugih organa koji su vezani energetski sa tim organom ili fiziološki ako je u pitanju sistem organa.

Feet-Reflexology-Map

Na primer, ako se javi bol na tački dvanaestopalačnog creva, proveravamo sve tačke koje su odgovorne za organe koji su u sklopu digestivnog trakta ali isto tako proveravamo da li postoji bol na tačkama stresa, kontrole stresa i kumulativnog stresa jer ta stanja takođe mogu da dovedu do poremećaja rada organa o kome smo na početku govorili.

Pročitajte i ovo: Maska za detoksikaciju kose

Mnogi klijenti ovu vrstu terapije koriste i kao relaksaciju, naročito osobe koje dugo stoje ili sede, nakon puta, u vrelim letnjim danima kada noge otiču, kod bolnih i umornih stopala. Većina nakon masaže ima osećaj kao da su izmasirali čitavo telo a danima nakon masaže se osećaju odmorno i ispunjeno.

U našem centru, refleksoterapija sa kompletnom analizom obrađenih tačaka traje od 45min do 60min, zavisno od problema koji se tretira.

Pročitajte i ovo: PRP – vampirski tretman – u prevenciji i regeneraciji kože

Kao relaksacija traje ukupno sat vremena, kupka za opuštanje, masaža i maska za stopala.