Reditelju Dejvidu Kronenbergu dodeljen je Zlatni lav za životno delo, na 75. Venecijanskom međunarodnom filmskom festivalu, koji se ove godine održava od 29. avgusta do 8. septembra.

Odluku je doneo Odbor direktora Biennale di Venezia, kojim je predsedavao Paolo Barata, koji je podržao predlog direktora Festivala, Alberta Barbere.

Prihvatajući nagradu, Dejvid Kronenberg je izjavio: “Uvek sam voleo venecijanskog Zlatnog lava. Lav koji leti na zlatnim krilima – to je suština umetnosti, zar ne? Suština bioskopa. Za mene je gotovo nepodnošljivo uzbudljivo da primim svog Zlatnog lava.”

Foto la Biennale di Venezia

Kronenbergu je nagrada svečano uručena danas, u Sali Grande Palazzo del Cinema. Posle dodele nagrade, usledilo je prikazivanje njegovog filma M Butterfly (1993), u kome su glavne uloge igrali Džeremi Ajrons, Džon Loun i Barbara Sukova.

Reputacija režisera Dejvida Kronenberga kao autentičnog autora čvrsto je uspostavljena njegovim jedinstvenim, ličnim pečatom koji je uspostavio radom na filmovima Shivers, Rabid, Fast Company, The Brood, Scanners, Videodrome, Fly, Dead Ringers, Naked Lunch, Crash, eXistenz, The Dead Zone, M. Butterfly, Spider, A History of Violence, Eastern Promises, A Dangerous Method, Cosmopolis i Maps to the Stars.

Godine 1991. Kronenberg je nominovan za nagradu Srebreni medved, na Berlinskom filmskom festivalu, za film Naked Lunch (Goli ručak), a nagradu je osvojio 1999. za film eXsistenZ.

Kronenbergovi filmovi Crash, Spider, History of Violence i Cosmopolis svi su bili u konkurenciji za nagradu Zlatna palma, na Filmskom festivalu u Kanu.

Godine 1996. Crash je dobio nagradu specijalnog žirija Festivala u Kanu.

U skorije doba, 2011. godine, njegov film A Dangerous Method, nominovan je za nagradu Zlatni lav, na Venecijanskom filmskom festivalu.

Kronenberg je često hvaljen kao jedan od najvećih i najuticajnijih režisera na svetu, a njegovi filmovi doneli su mu mnoge pohvale kritike i priznanja na međunarodnom nivou.

Godine 1999. predsedavao je žirijem Filmskog festivala u Kanu, a 2006. godine nagrađen je nagradom za životno delo Festivala.

Kolektivno, njegovi filmovi bili su nominovani za sedam Zlatnih Globusa i četiri puta za Oskara, između ostalog.

Počasni je član Britanskog filmskog instituta od 2011. godine.

Dejvid Kronenberg rođen je 1943. godine, u Torontu, Kanadi, gde je snimio i većinu svojih filmova.