Kanadski reditelj Atom Egojan (Atom Egoyan) čija će drama „Počasni gost“ biti prikazana na 48. FEST-u gost je festivala i naše prestonice.

Film, koji je na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji nominovan za nagradu Zlatni lav biće prikazan u ponedeljak – 2. marta, u Sava centru, u okviru Gala programa FEST-a.

Film istražiuje vezu između oca i ćerke, njihovu istoriju odnosa kao i događaje koje niko od njih nije dobro razumeo.

Pročitajte i ovo: Serija Hidden – briljantna krimi drama koja će vas zakucati za fotelju od prve epizode

Džim je zdravstveni inspektor čija je kćerka Veronika osuđena za seksualni napad. Iako je siguran da ona nije kriva, njegovi napori da joj smanji kaznu su uzaludni, jer ona tvrdoglavo odbija da sarađuje s njim.

Kao u većini mojih filmova pokušavam da pronađem filmičan način da omogućim gledaocu da razume određeni svet kojim se likovi kreću.

Pročitajte  ovo: Filmska preporuka – Vadi noževe – Danijel Krejg, Džejmi Li Kertis i Don Džonson u glavnim ulogama

Ono što me je u Počasnom gostu zanimalo tokom istraživanja je ono što bi se moglo nazvati „emocionalna hronologija“ između glavnog lika i njegove ćerke“ rekao je reditelj Atom Egojan.

Reditelj Atom Egoyan

Engleskom glumcu Dejvidu Tjulisu (David Thewlis) pripala je uloga glavnog lika koji ima ovlašćenje i moć da zatvori svačiji restoran i time utiče na sudbine mnogih i dok koristi taj svoj autoritet on očajnički pokušava da prpozna svoje mesto u svetu.

Pročitajte i ovo: Filmska preporuka – Dobar lažov, Helen Mirren i Ian McKellen u glavnim ulogama

U ostalim ulogama našli su se i Lajzla Đulivejre (Laysla De Oliveira), Luk Vilson (Luke Wilson), Rosif Saterlend (Rossif Sutherland) i drugi.

Atom Egojan (1960) je kanadski pozorišni i filmski reditelj, scenarista i producent. Rođen je u Kairu, Egipat, a odrastao u Kanadi. Diplomirao je na Triniti koledžu Univerziteta u Torontu.

Pročitajte i ovo: Preporuka: Serija Deadwater Fell, mračni triler sa Dejvidom Tenantom (Broadchurch) u glavnoj ulozi

Osamdesetih godina je bio član grupe filmskih stvaralaca u Torontu poznate kao Novi talas iz Toronta. Imao je dve nominacije za Oskara, osvojio je veliki broj nagrada. Proboj u Egojanovoj karijeri predstavlja film Egzotika (1994). Kritika je najbolje prihvatila njegovu dramu Slatka sutrašnjica (1997), dok je najveći komercijalni uspeh postigao erotskim trilerom Kloi.

Pročitajte i ovo: Preporuka: Stigao je ”Novi papa”, nastavak serije Paola Sorentina ”Mladi papa”

Egojan je 2008. osvojio nagradu Den Dejvid za “kreativno prikazivanje prošlosti”, a 2015. nagradu generalnog guvernera Kanade za izvođačke umetnosti, najveće kanadsko priznanje za izvođačke umetnosti.

Pratite SITO&REŠETO i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter