Da li tražite savršenu ideju za proslavu Dana zaljubljenih? Sve zavisi od toga kakav ste par! Evo saveta psihologa!

Brojite sitno do Dana zaljubljenih, spremni da proslavite dan zaljubljenih sa svojim voljenim partnerom?

Novi flert, bivša/i koja se vraća, ljubavnici, venčani sa decom, prijatelji sa povlasticama… Univerzum parova je izrazito raznovrstan, jer ovaj Dan zaljubljenih i načini njegovog obeležavanja ne mogu se odvojiti od konteksta i moraju mu se prilagoditi.

Pročitajte i ovo: Emotivne blokade, odbrambeni mehanizmi i realna sposobnost shvatanja problema

Psihološki stručnjaci nam pomažu da identifikujemo neke tipove parova, sa njihovim karakteristikama, a za svakog od njih daju nam vredne savete za proslavu Dana zaljubljenih.

People photo created by halayalex - www.freepik.com
Foto Freepik.com

#1 Ako je novi flert

Da li je on/a tvoj novi flert? Ako još nije mnogo jaka zajednička veza, entuzijazam koji dolazi sa započinjanjem nove veze učiniće ovaj sastanak slatkim i romantičnim danom.

To je emocionalno stanje povezano sa idejom da možete sebi da kažete „Nisam više sama i mogu da podelim ovaj dan sa svojim partnerom“, što za mnoge ljude ima psihički utešno dejstvo na ovakve praznike.

Pročitajte i ovo: Za jedan dan desilo se trista – ljubavna priča #1

Međutim, pošto se tek odnedavno poznajete, može biti teže znati šta vaš partner voli ili šta ga uzbuđuje. Nije bilo vremena da se stvori dovoljno uspomena i možete rizikovati da završite u danu koji ima više komercijalne nego uzbudljive konotacije.

Kako proslaviti Dan zaljubljenih?

Pročitajte i ovo: Došao sam da ti kažem da te volim – ljubavna priča #2

Najbolje bi bilo da planiramo nešto zajedno, prethodno dogovoreno. Na taj način obe strane mogu da znaju šta druga više voli i šta mu prija.

Pažnja: faktor iznenađenja ne sme da nestane i izostane, u potrazi za završnim akordom nastaju mnogi detalji koji se mogu ugraditi bez znanja drugog, da ga ostave bez teksta!

Valentines day photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

#2 Ako je flešbek

Kada imate flešbek sa svojim bivšim, već se poznajete i znate kako da iznenadite drugu osobu, tako da možete iskoristiti ovakav dan da uradite nešto zajedno i pokušate da izgladite drevne probleme, predlažući ovaj dan kao sastanak fokusiran na par i provođenje vremena jedno sa drugim.

Pročitajte i ovo: Kad se nebo spusti na zemlju – ljubavna priča #3

Ipak, budite oprezni, razlozi za raskid mogu i dalje biti prisutni i mogu se manifestovati kada provodimo vreme zajedno. Mogu se javiti osećanja kao što su sumnja, frustracija, bespomoćnost ili čak ljubomora.

Kako proslaviti Dan zaljubljenih?

Preporučuje se restorativni pristup: iskoristite ovaj dan da provedete vreme zajedno i ostavite po strani razloge za raskid.

Pročitajte i ovo: Da li je gore pogrešiti ili nikad ne probati? – ljubavna priča #4

Druga opcija je da ponovo stvorite jedan od najomiljenijih datuma od onih koji su se desili u prošlosti, koji sa sobom nosi lepa sećanja i pozitivna osećanja.

#3 Ako ste u braku sa decom

Da li ste u braku i imate decu? Onda ste par u kome postoji obostrana posvećenost i poverenje. Zbog toga vam je lako znati kako učiniti da se drugi oseća prijatno i zadovoljno.

Pročitajte i ovo: Hoćeš li me voleti i sutra? – ljubavna priča #5

Osećaj da imate porodicu, da ste tim, može biti nešto magično na dan kada se slavi ljubav.

Monotonija, međutim, može da ometa magiju i uzbuđenje dana kao što je Dan zaljubljenih. Ponekad rizikujete da provedete malo kvalitetnog vremena kao par.

Kako proslaviti Dan zaljubljenih?

Bilo bi zanimljivo da možete da dizajnirate nešto drugačije, nešto što se nikada niste usuđivali da uradite ili nešto na čekanju što ste dugo želeli. Najvažnije je, zapravo, razbiti monotoniju.

Pročitajte i ovo: Ljubav na seoski način – ljubavna priča #6

Takođe bi moglo biti zabavno pustiti decu da se pridruže proslavi. Međutim, ako nije uobičajeno da delite mnogo vremena kao par, pokušajte da posvetite kvalitetno vreme drugome, bez potomaka.

#4 Ako se spremate da raskinete

Da li ste par, ali vaša veza je pred krajem? Dan zaljubljenih može biti savršena prilika da se uspostavi dan mira, da se održi sastanak koji je prilika da se svi sukobi na neko vreme ostave po strani i setite se koliko je druga osoba posebna, da rekapitulirate šta se za/voleli jedno u drugom – let’s just kiss and say goodbye… što bi rekla pesma.

Pročitajte i ovo: Tuga dolazi kasnije  – ljubavna priča #7

Ipak, budite oprezni, ako su sukobi intenzivni ili su se vaša osećanja promenila, učiniti nešto ovom prilikom može se pokazati kao mač sa dve oštrice i sa sobom doneti neprijatan osećaj gubljenja vremena. To bi takođe moglo stvoriti neprijatne situacije.

Kako proslaviti Dan zaljubljenih?

Najpreporučljivije u ovoj situaciji je da se dogovorite i pregovarate, kako ne bi bilo iznenađenja koja bi mogla biti neprijatna za oboje.

Pročitajte i ovo: Čemu nas uči nesrećna zaljubljenost

Može biti zanimljivo da svaki član para, u slučaju da odlučite da ovaj dan proslavite zajedno, predlože nešto što su oduvek želeli da urade sa drugom osobom i pokušavaju da ugrade želje obe strane.

Wedding photo created by rawpixel.com - www.freepik.com
Foto by rawpixel.com – Freepik.com

#5 Ako ste otvoren par

Pozitivna stvar ovog dana je to što možete odlučiti da slavite ljubav sa više osoba ili samo sa jednom. Posvećivanje vremena voljenim osobama na simboličan način pomaže u jačanju ideje sigurnosti u vezi.

Pročitajte i ovo: Zašto nas praznici uvlače u depresiju i kako da se izborimo sa njom

Međutim, poverenje i poštovanje ograničenja su neophodni u ovoj vrsti odnosa. Kada jedan od ovih stubova popusti, mogu nastati problemi koji mogu izazvati ljubomoru, osećaj nesigurnosti ili nevolje. Pre svega, na posebne datume poput ovih, kada se slavi ljubav.

Kako proslaviti Dan zaljubljenih?

Bilo bi preporučljivo da se prvo dogovorite kako ćete provesti dan, kako biste pružili osećaj sigurnosti jedno drugom. Takođe pazite da glavni partner ne izgubi svoju ulogu.

Love photo created by marymarkevich - www.freepik.com
Foto by marymarkevich – www.freepik.com

#6 Ako ste ljubavnici

Planovi o tome kako provesti Dan zaljubljenih između dvoje ljubavnika mogu biti sasvim strastveni i smeli, kao i sama veza. Trenuci intimnosti su navikli da budu poželjniji i cenjeniji, jer su ređi i tajniji.

Pročitajte i ovo: Parovi koji se (ne)svađaju

Na ovakvom datumu, međutim, mogu nastati neprijatnosti u zavisnosti od bračnog statusa zaljubljenih, pa i od odabira s kim će slaviti Dan zaljubljenih. Ovo bi moglo da izazove dosta problema, kako na jednoj tako i na drugoj strani.

Kako proslaviti Dan zaljubljenih?

U ovom slučaju potrebno je poštovati status i potrebe druge osobe, kao i izbor kako i sa kim želi da proslavi 14. februar.

Vreme je da se osećate voljeno, da ne krivite drugu osobu ili da iznosite nepravedne tvrdnje.

#7 Ako ste prijatelji sa povlasticama

Ako ste dobri prijatelji, zakazivanje sastanka na ovaj datum može vam pomoći da shvatite u kom pravcu ide veza, ako zaista želite da ostanete na nivou prijateljstva ili ako želite da napravite korak napred.

Entuzijazam početka, privlačnost, saučesništvo, faktori su koji idu u prilog, što može doprineti promeni tipa veze.

Pročitajte i ovo: Nemate vremena za ljubav i seks?! Isplanirajte ljubavno – seksualna druženja sa partnerom. Evo kako i zašto!

Ali budite oprezni, kao što možete shvatiti da među vama postoji nešto više, možete doći i do zaključka da ne postoji ništa osim prijateljstva. Ako ste novi u takvim odnosima, može se pojaviti osećaj nelagodnosti ili gubitka.

Kako proslaviti Dan zaljubljenih?

Bilo bi bolje planirati sastanak otvorenog uma i bez postavljanja krutih očekivanja.

Pročitajte i ovo: Seksting iliti moderno udvaranje – Na poljima od snova ne pušta se korenje

Otpuštanje, u smislu istraživanja svih senzacija i emocija koje obe strane doživljavaju, bez odbacivanja nijednog; bilo da su pozitivne ili negativne. Mogli bi se pokazati izuzetno korisnim za oboje da odlučite kojim putem da krenete.

Love photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

#8 Ako ste u vezi na daljinu

Ovaj datum može biti posebna prilika da provedete vreme zajedno i iznenadite jedno drugo, ne samo prisustvom, već i zabavnim rasporedom ili značajnim detaljima u slučaju da ste u vezi na daljinu.

Pročitajte i ovo: Opasna identifikacija sa predstavom o tome kako bi trebalo da izgleda idealni partner, veza ili brak – Zašto me povređuješ?! To me boli!

Međutim, na dan kao što je Dan zaljubljenih, parovi koji su u vezi na daljinu mogu se osećati više nostalgično i tužno jer je osećaj da ne provode dovoljno vremena sa svojom voljenom osobom pojačan.

Kako proslaviti Dan zaljubljenih?

U slučaju da možete da provedete vreme zajedno, bilo bi lepo da se odlučite za nešto što do sada niste imali prilike da uradite ili jednostavno provedete popodne na kauču i razmazite se.

Pročitajte i ovo: Jesu li žene koje ne žele da imaju decu sebične?

Ako ste, pak, daleko, važno je da drugoj osobi date do znanja da ste uvek prisutni, bilo romantičnijim video pozivom ili nekim detaljom iz daljine (pismo, video, poklon, itd.).

Christmas photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto by gpointstudio – www.freepik.com

#9 Ako ste u virtuelnoj vezi

Poslednjih godina, broj virtuelnih veza se eksponencijalno povećao. Kroz daljinu se može naći mnogo načina da se pokaže ljubav drugoj osobi, a ovi parovi su navikliji od drugih, odlučujući se za kreativnost i originalnost.

Pročitajte i ovo: Šta da poklonite prijateljici za rođendan – A može i njemu, samo plavo

Obično su to odnosi u kojima postoji više poverenja: kako im nedostaje direktan kontakt, reči dobijaju veću težinu.

Ako, s druge strane, u vezi nedostaje poverenje, jedna ili obe strane bi mogle više da pate u danima kao što je Dan zaljubljenih.

Pročitajte i ovo: Ženina dominacija u partnerskom odnosu – kada je žena glavna u braku

Emocije kao što su tuga i frustracija takođe mogu nastati zbog toga što niste u mogućnosti da budete lično sa svojim partnerom, baš kao u vezama na daljinu.

Kako proslaviti Dan zaljubljenih?

To može biti posebna prilika da pokažete svoju kreativnost i učinite nešto posebno za par.

Pročitajte i ovo: Imate partnera, ali kao da ga nemate? Osećate se usamljeno u odnosu? Treba vam nešto više?

Od virtuelnog ili fizičkog slanja nečega što bi moglo biti značajno za vas oboje, do planiranja sastanka putem video poziva gde možete da jedete zajedno ili posetite posebno mesto, ili, zašto ne, da se prvi put sretnete van virtuelnog sveta.

Flower photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

#10 Ako ste slobodni

Ljudi koji nemaju partnera nemaju problem da nešto planiraju za ovaj datum. Mogu da provode vreme sa drugim važnim ljudima, kao što su prijatelji ili porodica, ili da se brinu o sebi.

Pročitajte i ovo: Da raskrstimo jednom za svagda – šta žele žene, a šta muškarci

Međutim, nije uvek lako: postoje ljudi koji imaju velike poteškoće da se nose sa usamljenošću, zbog stalnih konfrontacija, društvenog pritiska i želje da budu sa nekim. U ovim slučajevima, Dan zaljubljenih se može pokazati kao komplikovano ponavljanje i izazvati tužne i melanholične emocije.

Kako proslaviti Dan zaljubljenih?

Ovaj datum je posvećen ljubavi, a najbitnija ljubav je ljubav prema sebi. Ovo nije floskula, ovo je osnova – kad osvestite ljubav u sebi, onda se ona doslovno preslikava i stvara i spolja, sa drugim ljudima.

Pročitajte i ovo: LJUBAVNICA – Žena koja je sebi na drugom mestu

Dan zaljubljenih može biti važan dan za razmišljanje o tome kako se osećate prema sebi, ako vam nešto nedostaje ili želite da promenite nešto. To može biti dan svesti i maženja, savršena prilika da napravite prvi korak ka dubokoj brizi o sebi.

Opuštajuća šetnja, poseban ručak ili, zašto ne, romantično, druženje u društvu voljenih ljudi: sve su to načini da se volite, da provedete kvalitetno vreme puno pozitivnih osećanja.