Ako vam se dopalo slatko od bagrema, ne sumnjamo da ćete se obradovati i receptu za slatko od ljubičica!

Ali pre nego što sa vama podelimo recept za slatko od miomirisnih ljubičica, hajde malo da se podsetimo na srpsku tradiciju služena slatka.

Foto: Lidija Cvetić, Muzej slatka Kuća Cvetića

Prema rečima Lidije Cvetić, osnivača muzeja slatka Kuća Cvetića, čijom ljubaznošću vam i danas poklanjamo recept za slatko od ljubičica, tokom XIX i većeg dela XX veka, slatko je bilo nezamenljiva predhodnica kafe ili rakije, kao obavezne, tradicionalne dobrodošlice kojom se ukazivala posebna čast gostu, prijatelju ili putniku namerniku, ali je njegovo posluženje bilo i sastavni deo svakodnevice svih članova porodice.

Pročitajte i ovo: Da li ste za slatko od bagrema? Poklanjamo vam recept!

Činjenica da je slatko neizostavno predhodilo, a ne pratilo ove proizvode govori o njegovoj važnosti u svakodnevnom porodičnom ritualu pred gostima. Slatko je reprezentovalo ne samo spretnost i umeće domaćice i devojke koja poslužuje, već je simbolizovalo ugled kuće. Ono je iskaz posebnog kvaliteta porodice u kojoj se priprema. Slatko se moglo poslužiti i bez kafe ali kafa bez slatkog nikako. Takvo posluženje nazivalo se gologlava kafa, pa je takvu bilo posebno neumesno izneti. Od gologlave do one poznatije sikter kafe, rastojanje je veoma kratko.

Pročitajte i ovo: Knedle sa šljivama

Recept za slatko od ljubičica

Potrebno je 300 gr svežih cvetova ljubičica, četvrt litre vode, 1 kg šećera i kašičica limuntusa. Kolutovi limuna po ukusu.
Foto: Lidija Cvetić, Muzej slatka Kuća Cvetića

Sveže cvetove ljubičica preliti vodom. Kada proključa kuvati lagano još 10 min. Dodati šećer i ostaviti tako da ključa do gustine meda. Dodati i 1/2 limuna isečenog na kolutove (neljuštenog), ukoliko želite, to je vaša volja i ukus, i limuntus na kraju. Slatko se openi, šerpa se poveže mokrom lanenom krpom i prekrije još jednom suvom, odozgo. Tako stoji dok se ne ohladi, a zatim se sipa u tegle.

Pročitajte i ovo: Recept za italijanski sladoled od limuna

Da bi se skupila ova količina cvetova ljubičice potrebno je oko 3 sata branja, ako nemate pomoć.