Čitajući magazine i portale za žene, verujem da ste naišli na nebrojeno mnogo naslova koji se odnose na lepe glumice, zanosne pevačice, zavodljive manekenke i mladolike voditeljke.

Čitajući magazine i portale za žene, verujem da ste primetili neizostavno osvrtanje na fizički izgled onih o čijim se karijerama i poslovnim uspesima govori minimalno i usput. Tek toliko da ne bude da su svi ti članci samo priče o lepoti, zanosnosti, zavodljivosti i mladolikosti žena koje su mnogo, mnogo više od toga.

Marina Drobnjaković, dipl. psihološkinja i psihoterapijska savetnica

Verujem i da ste primetili da je godine žene posebno važno navesti kada je u vezi ili braku s mnogo starijim, tj. mlađim partnerom.

Pročitajte i ovo: Koje greške u ljubavi žene najčešće prave? I zašto?!

Verujem da ste najmanje jednu influenserku čuli da kaže da se „našminkala da se upristoji“. Verujem i da ste od najmanje jedne čuli da izgleda „grozno“ ili „ne liči ni na ništa“ – dok blista s punom šminkom i brendiranom garderobom na sebi, isfenirane kose i nalakiranih noktiju.

Pročitajte i ovo: Za žene koje bi sve uradile za svog muškarca

Verujem da primećujete da influenserke (strane i „domaće“), ali i žene oko vas redovno odlaze kod frizera, na manikir i pedikir, japansko iscrtavanje ili puder popunjavanje obrva, ubrizgavanje hijalurona ili koktela vitamina i ostala ulepšavanja bez kojih se danas ne može „dostojanstveno“ stariti.

Pročitajte i ovo: Koje kvalitete ima pravi zavodnik?

Verujem da primećujete da je važno pre svega (dobro) izgledati, a tek potom biti – kakva već jesi, biraš i (jedino) možeš da budeš.

Coffee photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Verujem da ne znate za kritične zone muškog tela jer se govori i piše samo o kritičnim zonama ženskog tela: od opuštenih nadlaktica, preko grudi koje „vise“, do „spuštene“ zadnjice i celulita na butinama.

Sigurna sam da ste podstaknuti nečijom nepodsticajnom opaskom ili tekstom pročitanim u magazinu ili na portalu za žene, najmanje jednom nešto pokušali da uradite s nesavršenošću na svom telu.

Pročitajte i ovo: Kako da znate da ste u vezi sa hroničnim preljubnikom

Možda ste čak, nejednom, „nesavršeni“ deo svog tela pokušali da pretvorite u savršenost na kakvoj zavidite ženi koja se osmehuje sa savršeno editovane fotografije.

Pročitajte i ovo: Da li da kažem prijateljici da je muž vara?!

Primetim da se za ženu koja nije „savršeno“ ili „dovoljno“ lepa (po standardima onih koji je boduju i ocenjuju) kaže da je – lepuškasta. Primetim da se za onu koja nije „dovoljno“ zanimljiva ili „savršeno“ duhovita kaže da je – simpatična.

People photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Primetim da se ženicom nazove žena koja je fina, prijatna, nenametljiva, blaga, tiha, posvećena za nekoliko njih i drugima udovoljava pre i više nego sebi. Neki su komplimenti, zapravo, samo komplimenti.

Pročitajte i ovo: Veliki Getsbi ljubav ili beg u tragičnu ljubav

Mnoge žene kažu da im posebno znače i stvarno vrednuju samo komplimente koji dolaze od drugih žena. S jedne je strane to, rekla bih, povezano s onom starom „narodnom“ koja kaže da žene zavide drugim žena, ogovaraju ih i spotiču kada god mogu i u prilici su.

S druge je strane to povezano s činjenicom da su komplimenti za mnoge muškarce samo sredstvo za dolaženje do cilja.

Pročitajte i ovo: Previše dobro da odem, premalo da ostanem

Verujem da još jedino poneka devojka padne na ove i slične „laskavosti“: „Gde si bila do sada/celog mog života?!“, „Imaš najlepše oči koje sam ikada video!“, „Prelepa si kada se smeješ!“, „Toliko si zgodna da ti sve dobro stoji!“, „Tebi šminka ne treba, savršena si!“

People photo created by marymarkevich - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Ako mene pitate, posebno je pohvalno pohvaljivati vrline, snage i postignuća žêna. Pohvalno je pohvaljivati ono u čemu je žena (izuzetno) dobra, ono što joj (s lakoćom) ide od ruke. Pohvalno je komplimentirati osobenom, jedinstvenom i autentičnom.

Pročitajte i ovo: Kako da ne vaspitavate svoju ćerku

Onome što krasi malo onih (za) koje znate. Pohvalno je pohvaljivati mudrost, bogato obrazovanje, poslovnu ostvarenost i (izuzetnu) uspešnost, ambicioznost, samostalnost i nezavisnost, emancipovanost, izgrađenost stavova, zauzimanje za sebe, kritičko promišljanje, hrabrost i toliko toga još što muškarci gotovo da ne pohvaljuju. Jer im ne odgovara da budu sa ženama koje mogu i da ne budu s njima.

Pročitajte i ovo: Udajemo se za njega i njegovu majku

Da ne bude zabune, lepo je uputiti i dobiti (iskren) kompliment na račun fizičkog izgleda. Komuniciramo i svojim spoljašnjostima i prepoznajemo se i po njima.

Sve na nama stavlja nas svetu do znanja – od frizure i boja koje dominantno nosimo, preko stila našeg odevanja i omiljene nam obuće, do mirisa parfema koji su tako ono što jesmo.

People photo created by Racool_studio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Drugi vas na prvu (jako) privuče, ne privuče uopšte ili i odbije. Izgled jeste spoljašnji i prvi je do sveta oko nas, ali nikako nije površnost koja ništa ne znači i ne šalje nikakvu poruku. Komplimentiranje izgledu problematično je jedino kada je jedino komplimentiranje – koje se upućuje ili dobija.

Pročitajte i ovo: Ljubav u doba filtera i posedovanja materijalnih dobara

U vezi sa komplimentima upućenim ženama, preporučila bih:

#1 Zaobilaženje muškaraca koji vole samo mlade i (pre)lepe devojke.

Nije vam potreban onaj kojem je potrebno i jako važno da budete mladi, (pre)lepi, (pre)zgodni, jednostavni za šarmirati i zavesti, usmeravati i upravljati. Nije vam potreban onaj kojem je žena, pardon, devojka samo ili pre svega trofej.

Onaj kojem je broj partnerkinih godina vrednost po sebi i veća od svih drugih – ako je oko 20.

Background photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

#2 Zaobilaženje muškaraca koji vole samo dugu i plavu ili kosu neke druge boje, samo bujno poprsje, duge noge, pune usne i(li) veću zadnjicu.

Preporučila bih zaobilaženje onih koji devojke i žene rastavljaju na sastavne fizičke delove, segmentno ih boduju i posmatraju kao seksualne objekte. Preporučila bih da zaobiđete one kojima je određeni fetiš ili preferiranje nečega fizičkog iznad i ispred celovite žene kao takve.

Background photo created by senivpetro - www.freepik.com
Foto Freepik.com

#3 Zaobilaženje muškaraca koji laskaju samo fizičkom izgledu.

Možete ih sresti svuda, od društvenih mreža do prostora u realnom životu. Prepoznaćete ih po nezainteresovanosti za vaša interesovanja, za ono o čemu govorite i(li) pišete, za ono što radite na poslu i čime se bavite u slobodno vreme, itd.

Pročitajte i ovo: Zašto se žalimo, čak i kada nam dobro ide

Primetićete da ponavljate jer „zaboravljaju“ –  kada ste rođeni, šta ste u horoskopu, od kada do kada radite (i gde), kako se zovu vaše najbolje prijateljice, itd.

Na mrežama na kojima se „ubijate“ od pisanja primećivaće samo i jedino da ste fotogenični, kao vino ste i (pre)lepa ste žena i, razume se, lajkovaće vam samo profilne fotografije. Ništa sadržaj koji stvarate, ništa tuđa umetnost koju oduševljeni delite.

Music photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

#4 Zaobilaženje muškaraca koji biraju samo žene koje su dobre u kuhinji, krevetu ili majčinstvu.

Mogu i kombinovati, pa pokušati da dobiju onu koja je dobra u kuhinji i krevetu ili kuhinji i majčinstvu. Od one koju biraju za dobru majku njihove dece, muškarci ne očekuju da bude i dobra ili odlična ljubavnica.

Pročitajte i ovo: Imaju li žene previsoka očekivanja od svojih partnera?

Najbolja majka na svetu je svetica, pobogu. Ili si svetica ili bludnica. Pardon, dobra ili odlična ljubavnica.

Birthday photo created by prostooleh - www.freepik.com
Foto Freepik.com

#5 Zaobilaženje muškaraca koji vole uvek dobro raspoložene i vedre žene.

Zaobilaženje onih koji vas zasmejavaju nakon što vas (po ko zna koji put) naljute. Onih kojima niste lepe i(li) seksi kada ste ljute. Onih koji misle da vam namrštenost ne pristaje.

Ti su muškarci isti oni koji su na kritiku osetljivi toliko da ne mogu da je podnesu. Oni koji “ne vole svađe” i konflikte izbegavaju po svaku cenu. Oni koji će vas, dok trepnete, napraviti ludom.

Pročitajte i ovo: Vodič za žene zbunjene muškarčevim ponašanjem

S onima koji uvek “okreću na šalu” ne može se ozbiljno – ni kada je ozbiljno i mrtvi ste ozbiljni. Nepodnošljivo nezrele muškarce je, jednostavno, najbolje zaobilaziti.

*

Nisu muškarci krivi što su vaspitavani i učeni tako kako jesu. Nisu krivi ni što mediji propagiraju i nameću standarde ženske “lepote” kojima svi svedočimo. Nisu krivi, ali jesu odgovorni za to što se od naučenog ne odučavaju – ni kada je ono što “po definiciji” misle, govore, proizvode ili rade i više nego toksično.