Kako sam se već bavio nivoima razvoja partnerstva u svojim tekstovima, govoriću malo više o razvojnim sferama.

Prvi nivo je istraživanje granica strpljenja muškaraca i žena, gde su identifikovani prihvatljivi i neprihvatljivi načini uticaja na partnera. Glavna zamka koju partneri treba da prevaziđu na ovom nivou je strast koja se završava tučom ili svađom.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Mogli bismo uporediti ovaj nivo sa borbom dva ekscentrična partnera koji se međusobno nadmeću. Oboje prikupljaju podatke i pokušavaju da iznenade jedni druge. Zamka je da se takva veza završava iscrpljenjem.

Pročitajte i ovo: Sudbina Petra Pana i njegovih izabranica I deo

Na Zapadu je ovaj model pravilo, odnosno, većina odnosa ostaje na ovom nivou.

Drugi nivo veze je kontakt radi otkrivanja misterije drugog.

Na ovom nivou, likovi iz bajki ili stvarni partneri pokušavaju da otkriju tajne svojih partnera uprkos zabrani. Poverenje je glavna karakteristika na ovom nivou.

Sweet Ice Cream Photography

Na ovom nivou odnosa postavlja se pitanje: Može li osoba voleti partnera znajući da nešto skriva?

Kada se tajna otkrije, stvara se nepoverenje prema voljenoj osobi i ovo je zamka drugog nivoa.

S druge strane, može se dogoditi da osoba dobije previše informacija o partner, što takođe stvara zamku koju nazivamo ružičastim naočarima. Ovde ljudi ne žele da prihvate informacije koje osoba ima o drugoj osobi.

Pročitajte i ovo: Put od erotskog promiskuiteta do zdrave veze

Na ovom nivou veštica iz bajki počinje da deli neke informacije sa braniocem, a on pokušava da zaštiti podatke od opasnosti ili znanja drugih. Svako od njih pokušava da razazna tajne drugog.

Foto Kaci Baum

Otkrivene tajne koriste se za ucene i mnogi partneri je koriste već decenijama.

Treći nivo odnosa, ako partneri dođu do ove faze, je tzv. sveta intima koja je skrivena u pričama ili bajkama, skrivena od znatiželjnih očiju jer je povezana sa seksualnošću i senzualnošću.

Pročitajte i ovo: Andrija&Anđelka – šta nam poručuju i čemu (ne)treba da nas nauče

Bajke znaju da je seksualna energija zapravo visoko razvijena energija koja se može usmeriti na stvaranje i uništenje (Kundalini).

Seksualna energija može resetovati stare programe i stereotipe od ranije, obnavljajući vezu, ali takođe je može uništiti ako se seksualnost zloupotrebi. Zato svaki partner mora poštovati etiku i pravila seksualne energije kako bi postigao intimnost.

Foto Drew Coffman

Ovaj proces transformacije seksualne energije kreće se od fizičkog, do emocionalnog, mentalnog nivoa i završava se na duhovnom nivou. Glavna zamka ovog nivoa je promiskuitet ili želja da se zadovolji samo fizički nivo.

Na ovom nivou, arhetip gejše započinje inicijaciju upoznavanjem partnera sa tajnama intimnosti.

Pročitajte i ovo: Obrazac žrtve kao beg od ljubavi

Dakle, ovo je nivo na kojem partneri u krevetu otkrivaju tajne intimnosti. Zbog toga se u tantri najviše pažnje posvećuje otkrivanju intimnosti, kao i meditaciji, tako da se eros može vrlo dugo održavati u krevetu.

Neuspeh da se eros održi i ne napusti u velikoj većini stvara želju za moći i posedovanjem. Partneri koriste ovu energiju najviše tri godine, a nakon toga im je dosadno jer se u suštini nisu razvili i ne žele da razviju snagu erosa.

Foto Tim Stief

Četvrti nivo je stvaranje novog života.

Ako su prva tri nivoa usredsređena na međusobno razumevanje, tada su muškarac i žena spremni da stvore novi život. Njihov glavni zadatak je da prenesu duhovno nasleđe svojoj deci.

U bajkama deca zrelih roditelja uvek imaju izvanredne sposobnosti.

Pročitajte i ovo: Pouzdani znaci koji govore da mu se sviđate

Na petom nivou, mužjak i ženka stvaraju stanište ili gnezdo i poboljšavaju kvalitet života.

Takmičenje kroz posao može biti zamka ovog nivoa. Mnoge tužbe su mnogo ozbiljnije nego na prvom nivou i spadaju u jednu od najtežih i najbolnijih epizoda braka, a potom i građanskog prava.

Foto Vincent Boiteau

Mnogi brakovi upadaju u krize i raspadaju se zbog novca, jer je ovaj nivo novi izazov i faza razvoja u kojoj se, pored erosa, mora gajiti i sposobnost donošenja odluka.

Pročitajte i ovo: Šta da radite ako vaš partner ne želi da se ženi

Šesti nivo je duhovni nivo, koji su partneri razvili i na drugom nivou.

Ovde se razvija individualnost i supružnici se iskreno vole, veruju jedni drugima, dele ne samo ljubav već i unutrašnje uvide koji ih obogaćuju. Znaju da će zajedno prevladati sve poteškoće. Na ovom nivou supružnici imaju unutrašnje iskustvo i tu se stvara prava veza.