Osim što imaju emotivne posledice, razvedene osobe više boluju od srca, dijabetesa i raka nego osobe u braku, pokazalo istraživanje američkih naučnika. Posledice lošeg braka ne mogu da se izbrišu, tvrde naučnici.

Razvod bračnim parovima donosi mnogo više od gorčine i slomljenih srca – trauma najčešće ostavlja dugoročne posledice na mentalno i fizičko zdravlje, koje čak ni ulazak u novi brak ponekad ne može da popravi, tvrdi se u rezultatima jednog istraživanja.

Istraživanje je pokazalo razliku između osoba koje su u braku i onih koje su prošle kroz mučno iskustvo razvoda.

“Osobe koje su ušle u neuspeo brak nanele su ozbiljnu štetu sopstvenom zdravlju”, tvrdi Linda Vejt, profesor sociologije na Univerzitetu u Čikagu.

Profesorka Vejt i koautor istraživanja Meri Elizabet Hjuz, psiholog sa Instituta za javno zdravlje “Džon Hopkins Blumberg”, ustanovile su da razvedene osobe 20 odsto češće pate od hroničnih bolesti kao što su srčane smetnje, dijabetes ili rak nego osobe u braku.

Pročitajte i ovo: Veliki Getsbi ljubav ili beg u tragičnu ljubav

U tekstu objavljenom u Časopisu zdravlje i socijalno ponašanje, čije je delove preneo Si-En-En, autorke su sumirale rezultate analiza bračne istorije i zdravstvenih pokazatelja 8.652 sredovečne osobe.

Istraživanje je finansirao Nacionalni institut o starenju. Autorke su otkrile razlike u celokupnom zdravstvenom stanju osoba u braku i razvedenih.

Posebno su istakle podatke nacionalnog Zavoda za statistiku i Instituta za zdravstvenu zaštitu, da se gotovo polovina brakova u SAD završava razvodom.

“Promašen brak i razvod su izuzetno stresne situacije, koje su ponekad, i finansijski razorne. Ono što je posebno zanimljivo je da se čak i na zdravstvenom stanju osoba koje su ušle u novi brak još uvek primećuju ožiljci ili znaci koje je izazvao razvod”, iznosi profesorka Vejt.

Pročitajte i ovo: Šta da radite kad stvari krenu nizbrdo

Autorke istraživanja ocenjivale su zdravstveno stanje osoba na osnovu podataka u četiri kategorije: hronično stanje, pokretljivost, simptome depresije i samosvesti.

Photo by Ryan Brisco on Unsplash

Oženjeni muškarci više vodi računa o zdravlju

Neka prethodna istraživanja ukazivala su da brak ima zaštitne zdravstvene koristi jer obezbeđuje finansijsku, društvenu i emocionalnu stabilnost.

Udate žene, smatra profesorka Vejt, finansijski su sigurnije, što automatski znači lakši pristup zdravstvenoj zaštiti, a to automatski smanjuje stres.

Pročitajte i ovo: Venčanje definitivno menja vaš partnerski odnos – kako i zašto

“Oženjeni muškarci imaju bolje navike od neoženjenih kad je reč o zdravlju. Oni vode čistiji, zdraviji život i mnogo manje vremena provode u restoranima i pabovima i boje se hrane. Supruge uspevaju da između muževa i zdravstvene zaštite uspostave interakciju, teraju ih na kolonoskopiju i vode računa da su primili vakciju protiv gripa”, izjavila je Vejtova.

Pročitajte i ovo: Andrija&Anđelka – šta nam poručuju i čemu (ne)treba da nas nauče

Mark Hejvard, direktor Centra za demografska istraživanja i profesor sociologije Univerziteta Teksas u Ostinu, podseća da žena i muž uzajamno vode računa o zdravstvenim potrebama, podsećaju jedno drugo kad treba da se jave lekaru, zubaru ili odu na redovnu zdravstvenu kontrolu.

“Bračni parovi zajednički donose odluke o načinu života i zajednički ulažu u budućnost”, ističe Hejvard, koji je i sam u ranijem istraživanju otkrio da razvod ostavlja trajne posledice na kardiovaskularni sistem, čak i posle zaključivanja novog braka.

Photo by Seth Reese on Unsplash

Jedan od najvećih stresova

U istraživanju 2006. godine, koje finasirao Nacionalni institut o starenju, Hejvard je otkrio da su razvedene sredovečne žene 60 odsto češće izložene riziku da obole od kardiovaskularnih bolesti od udatih vršnjakinja.

Pročitajte i ovo: Previše dobro da odem, premalo da ostanem

“Ne postoji način da se izbrišu posledice razvoda. Postojao je snažan stres koji je doveo do razvoda kao i stres u procesu razvoda. Shvatite razvod kao jedan od najsnažnijih stresnih postupaka”.

On dovodi do onoga što psiholozi nazivaju “slabljenjem ključnih kardiovaskularnih procesa koji se mogu trajno izbeći”, ocenila je doktorka Vejt.

Photo by Cooper Smith on Unsplash

Osobe oba pola izložene su nepovratnim, štetnim efektima na celokupno zdravlje zbog neuspelog ili razvedenog braka ili pak smrti bračnog druga, zaključili su istraživači.

Pročitajte i ovo: Udajemo se za njega i njegovu majku

Žene i muškarci koji nisu ušli u novi brak posle razvoda ili smrti bračnog partnera pokazuju nedostatke u mentalnom i fizičkom zdravlju. Profesorka Vejt to naziva “dvostrukim uzdahom” jer su te osobe lišene zaštitnih efekata braka, a pritom su prošle kroz “bolno, po zdravlje uništavajuće iskustvo”.

Ove osobe, uz to, imaju lošije zdravstvene pokazatelje nego osobe koje nikada nisu bile u braku jer “niti su osetile dobar braka, niti njegove loše strane”.

Pročitajte i ovo: Vodič za razvedene

Otuda i pitanje koje čeka pravi odgovor kako ga je formulisalao Vejtova: “Ako ste voleli pa prestali ili izgubili, da li ćete ponovo naći ljubav? Ljudi koji su uspeli zaslužuju divljenje. Ali čak i oni, generalno gledano, pokazuju zdravstvene nedostatke u poređenju sa osobama koje su ostale u stabilnom braku”.