Da bismo prikazali šta je zreli odnos i da bi ga većina mogla shvatiti, prikazaćemo ga jednim primerom, pošto teorije često kod većine stvaraju zabunu.

Gea je kao i svaki srednjoškolac maštala o ljubavi i zaljubljenosti, nije se razlikovala od drugih, jedino što je od malena čitala knjige koje su se bavile književnošću i psihološkom tematikom.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Roditelji su bili kao i većina, a to znači blago disfunkcionalni, što je u proseku 80 posto populacije. Poimala je odnose kao i većina, kroz izgled i nastup partnera, što više – manje formira društvo i okolina.

Pročitajte i ovo: Pet razloga zašto ne treba da se udaš za milionera

U odnosu kao mladi često nesvesno projektujemo sliku partnera kako nam zajednica nameće. Gea je u srednjoškolskom razdoblju više manje imala osećaj da je birala na osnovu onoga što je bilo ponuđeno, dok su je one nedostižne veze o kojima je sanjala zaobišle.

Ipak, takve veze su, u stvari, bile usmerene na izgled i koliko je partner bio zabavan. Shvatila je kasnije da su to bile normalne želje jer je i sama živela tako da je puno izlazila.

Pročitajte i ovo: Kako sam sama sebi napravila sponzora

Početkom fakulteta upoznala je svoju veliku ljubav. Obećanja su bila velika, trudio se, bio je veran, ali nakon nekoliko godina izjalovila se priča, muškarac Spasioc koji odvodi ženu i odvlači je od porodice kako bi je spasio, pokazao je pravo lice i prevario je.

Pročitajte i ovo: Odnos s partnerom je najsloženiji odnos

Polako ju je izneverio i razočarala se u odnose. To su one veze u kojima ponovo učite da hodate i dišete nakon raskida, kada umire raj na kojem smo gradili život.

Nakon toga je gledala veze u kojima bi se mogla skrasiti i odabrala je partnera zaštitnika. Nakon dobre karijere i napunjenih 40 godina, te 15 godina braka, shvatila je da je to bio muškarac zaštitnik i da je sada spremna za zreli odnos.

Pročitajte i ovo: Da li stvarno ništa nije tako jednostavno?!

Obično u Velikoj Britaniji žene se najčešće razvode u 40-tima, problem je što je tada zrelost najveća i da postoji želja za stvaranjem stvarnog odnosa.

Pročitajte i ovo: Besparica i ljubav

Problem je, kažu nam statistike, da je broj poželjnih muškaraca mali i da je izbor jako sužen. Naravno, statistika je jedno, a život drugo. Gea je uspela da pronađe takvu vezu, odnosno, nakon posvećenosti porodici htela je odnos u kojem će moći da se ostvari.

Iz mojeg ugla, odnosno, bezbrojnih savetovanja, smatram da je spomenuti statistički podatak varljiv. Naime, često čujem odgovore kako su baš sada u četrdesetim spremni za odnos, ali kada se naprave Jungovi testovi ili se pogleda natalna karta, ispada da ljudi svesno govore jedno, ali podsvest pokazuje suprotno.

Pročitajte i ovo: Kako boli duša?

Stoga, podaci su takvi jer je unutarnja stvarnost drugačija. Gea je u ovom slučaju zaista došla do toga i tako se dogodilo, ali je radila u odnosu na to.

Pročitajte i ovo: Kojim strahovima treba krenuti u susret

Bivšem partneru je ponudila da krenu na bračno savetovanje, a on je rekao da je voli, ali da ne želi ništa da menja. On bi hteo da sve ostane kao pre. Dakle, u prevodu, volim te kao objekat, ali ne ono što ti jesi. Ne možete odnos zasnivati na neslušanju partnera i njegove strane priče i želji da se odnos zasniva na onome što je bilo pre petnaest godina.

Gea je osvestila Animusa koji ju je držao u neznanju, radila je puno i otkrila mnogo tamnih neistraženih delova svoje psihe i oslobodila svoje kreativne sposobnosti ili ono što kaže Niče, večno žensko.

Pročitajte i ovo: Zagrljaj je važniji od hrane, vredi hiljadu izjava ljubavi

Stoga, razvijanje ličnosti dovodi do ljubavi.

Nije više bila naivna da će se odnos sam od sebe odvijati i u novoj vezi je bila u situaciji da razgovara o onim temama koje su bile ispod tepiha jer tako je odnos mogao da ide napred.

Pročitajte i ovo: Seksualno ucenjivanje – tamna strana interneta

Istina se naslanja na istinu, statistika je takva jer je potrebno stvoriti u sebi prostor za zreli odnos. Ako ga nema, to znači da još uvek dominira niži ego koji se oslanja na volju za moć, a to je kolektivna definisana slika muškarca koju hrane stavovi koji su unutar svake osobe.