Tropsko leto je u toku, zato je potrebno da nađemo najlakši, najbolji i najprijatniji način da se rashladimo, a da taj oseća blaženstva potraje.

Stoga vam predlažemo da ujutro, pre nego što pođete na posao ili odmah po povratku, nakon napornog dana odradite piling celog tela. Verujte na reč. Probajte. Sigurno se nećete pokajati. Osećaj rashlađenog blaženstva i miomirisa zadržaćete gotovo tokom celog dana.

Pored toga, piling tela je jedan od najdelotvornijih tretmana nege kože. Pilingom se odstranjuju mrtve ćelije sa površinskog sloja kože, nakon čega koža lakše diše, dobija više kiseonika, postaje gipkija, ubrzava se cirkulacija, podiže tonus i energija, a mišići deluju zategnutije.

Ukoliko vam budžet dozvoljava, možete da kupite neki od industrijskih smesa za piling tela sa etarskim uljima koji će lepo prijati vašoj koži. Bitno je da odaberete pravu smesu, prema tipu vaše kože. Cene variraju i idu do nebesa, mada jedno pakovanje od 300 gr može da vam traje celo leto, uz redovnu nedeljnu upotrebu.

Jer piling tela ili lica, ipak, ne bi trebalo raditi suviše često. Najviše jednom nedeljno.

Mada smesu za piling tela (lica) možete da napravite i sami!

Najbolje da za bazu smese koristite sodu bikarbonu ili morsku so.

salt-spoon-1318134-1279x702

Za piling celog tela dovoljno je da uzmete punu šaku sode bikarbone. U adekvatnoj posudi pomešajte sa sokom od jednog ceđenog limuna. Možete dodati i malo rendane kore limuna. Ukoliko je smesa previše gusta, dodajte malo vode ili nekog ulja. Osim limuna, možete da dodate i nekoliko kapljica etarskog ulja eukaliptusa, mente ili neke druge izrazito osvežavajuće biljke.

Umesto limuna, u obzir dolazi limeta, grejp ili pomorandža.

Ne škodi da dodate i par kapi kokosovog (bademovog) ulja, što zbog arome, što zbog razmazivosti jer će vam koža nakon pilinga na taj način biti izrazito nežna, meka kao svila, glatka kao alabaster, mirisna sa jakim osećajem svežine i rashlađenosti koji će potrajati dosta dugo nakon tretmana.

Voćne arome takođe dolaze u obzir.

Ukoliko pravite smesu od morske soli, u avan možete dodati svež ruzmarin, bosiljak, karanfilić, cimet, kafu. Potom, sve zajedno istucati da bi se arome sjedinile.

Osnova smese za piling tela može da bude sačinjena i od smeđeg šećera, a u nju najbolje ide rastopljena crna čokolada ili med.

Piling nanosite na vlažnu kožu. Najbolje je da to učinite dok se tuširate i to nežnim pokretima, naročito na onim delovima koji su veoma suvi i gde je koža tanja i osetljivija. Držite smesu na telu desetak minuta, potom istrljajte i isperite mlakom vodom. Posle tretmana, kožu obavezno namažite laganim, nemasnim mlekom ili losionom za telo.

Pre upotrebe, spremljenu smesu za piling tela možete izvesno vreme držati u frižideru, što će vašem telu dodatno prijati.

Nakon pilinga celog tela imaćete osećaj kao da ste sa sebe skinuli teret od sto kila ili težak, zimski kaput od astragana.

Vodite računa da piling ne radite odmah po povratku sa mora i intenzivnog izlaganja kože suncu jer može doći do povreda.