Rak jajnika naziva se ”tihi ubica”, budući da su simptomi u početku neprimetni, te ga je teško dijagnostikovati.

Rak jajnika započinje u jajnicima koji imaju funkciju proizvodnje jajašca za oplodnju, te hormona estrogena i progesterona. Zatim se širi na matericu i abdomen. Bolest uglavnom pogađa žene u perimenopauzi i postmenopauzi, to jest, žene između 50. i 60. godine života.

Opasnost povećava lična i porodična anamneza. Za uspostavljanje dijagnoze i otkrivanje raka korisno je određivanje vrednosti tumorskog markera CA – 125 koji nije dovoljno specifičan, pa ponekad može prikazati lažno negativan rezultat.

Ultrazvuk je, takođe, uobičajena metoda, ako se radi kontinuirano, odnosno, čestim pregledima moguće je uvideti promene na ženskim reproduktivnim organima. Po učestalosti oboljevanja, rak jajnika nalazi se odmah iza raka grlića materice, a smrtnost je dvostruka veća. Na 100.000 žena, svaka 15. ima visoku mogućnost da će oboleti od ovoga oblika raka.

Pročitajte i ovo: Zašto imam potrebu za mokrenjem tokom seksa?!

Simptomi raka jajnika

U većini slučajeva žene neće imati simptome ili će ih biti nemoguće prepoznati. Oni su uglavnom uobičajene promene u ženskom telu, koje mogu biti uzrokovane i drugim upalama.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti pojavu leukoreje – belog pranja

Najčešći simptomi su:

 • Problem sa disanjem

Jedan je od simptoma koji nećete uočiti na početku bolesti, već onda kad tumor uđe u treću, pa čak i četvrtu fazu. Kako tumor u abdomenu i karlici raste i postaje veći, počinje da pritiska okolne organe, pa tako i pluća. Ako ostajete odjednom bez daha i osećate napor pri udisanju i izdisanju, javite se lekaru.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o raku dojke

 • Mučnina i povraćanje
 • Osećaj nadutosti

Koliko puta ste samo osetile nadutost, najčešće za to okrivljujući PMS, menstruaciju ili tešku hranu. Međutim, ako primetite da vam je stomak nadut i mimo ciklusa ili kada jedete laganu hranu, savetujemo vam da se obratite lekaru.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

 • Probavne smetnje (proliv ili zatvor)
 • Pritisak u karlici
 • Učestalo mokrenje
 • Grčevi u stomaku

Takođe se pripisuju periodu menstruacije, ali to ne znači da ih treba ignorisati ako se jave mimo ciklusa. Uopšte nije neobično da tumor, koji se razvija u genitalijama, izaziva bol i grčeve u donjem delu stomaka, pogotovo što su slični onima koji se javljaju tokom menstruacije.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti rak grlića materice

 • Gubitak apetita

Kao što znate, rak jajnika raste u abdomenu, u trbušnoj šupljini se stvara tečnost koja izaziva osećaj sitosti.

 • anemija i slabost
 • tup bol u donjem delu stomaka
 • bol u leđima

Pročitajte i ovo: Kako da zategnete vaginalne mišiće

Osetite ga u donjem delu leđa, jer tumor vrši pritisak svojim rastom. Kao i prethodne, i ovaj simptom lako ignorišemo. Ako znate da niste dugo sedeli ili neudobno spavali, a kičma vas i dalje boli, posetite doktora.

 • Umor
 • Nagli gubitak ili povećanje telesne težine

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

Brojne žene dolaze kod lekara kada je bolest već uznapredovala. U kasnijem stadijumu već se polako oseti povećanje stomaka ili neobična izraslina na dodir. Menstrualne smetnje nisu uobičajene za vreme oboljenja, ali je neobično kada žena u menopauzi prokrvari, pa je i to jedan od tihih simptoma. Vaginalno krvarenje ili bolni seksualni odnos javlja se kod trećine obolelih žena.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađeš njenu G tačku

 • Neuobičajeno krvarenje

Ako krvarite van ciklusa ili ste ušli u menopauzu, obavezno zakažite ginekološki pregled i ultrazvuk. Neki tumori više luče estrogen, koji može uzrokovati periodično krvarenje, čak i u menopauzi.

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

Dijagnoza i lečenje

Dijagnoza se najčešće uspostavlja u već uznapredovaloj fazi. Žene odlaze na ultrazvuk i Color Doppler koji preciziraju izrasline. Takođe, koristi se i marker CA – 125. Za postavljanje konačne dijagnoze, te određivanje tipa tumora i proširenosti, vrlo je bitno otvaranje trbušne šupljine, kako bi uzorak tkiva mogao da se pošalje na analizu.

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

U zavisnosti od stadijuma tumora, koriste se metode hemioterapije, te terapije zračenja. U većini slučajeva, hirurški se odstranjuju materica, jajovodi i jajnici, te tumorske mase, koliko je to moguće. Ovaj zahvat ne primjenjuje se kod žena u ranom stadijumu, koje još planiraju da rađaju.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Hemioterapija, kao sistemska terapija, koristi se u slučajevima kada je bolest metastazirala i proširila se po telu, a lekovi koji se koriste u tom slučaju uništavaju tumorske ćelije, te deluju krvotokom na čitav organizam. Terapija se primenjuje onoliko puta koliko je potrebno da se u potpunosti ukloni zloćudna masa.