Radmila Vojnović je na put do izučavanja narodne ruske medicine krenula zbog sopstvenih zdravstvenih problema koje je na ovaj način uspešno rešila.

Potom je na Akademiji „Preteča“, u Moskvi, završila obuku za girudoterapeuta (terapija s pijavicama) i rada s ventuzama. Inače, Vojnovićeva je rođena u Vukovaru, a odrasla i stasala u Novom Sadu. Završila je književnost, neko vreme je radila i kao profesor, potom bila novinar na TV Novom Sadu, a onda ju je krajem devedesetih godina život odveo u Rusiju koju je do tada poznavala samo iz literature.

Danas je autorka deset knjiga, članica udruženja pisaca Srbije i Rusije, i dobitnica naših i ruskih književnih nagrada. Bavi se humatiranim radom, povezivanjem našeg i ruskog naroda kroz razne kulturne aktivnosti, tzv. narodnom diplomatijom.

Pročitajte i ovo: Šta gluten može da učini vašoj štitastoj žlezdi?

Lečenje pijavicama

Drevna metoda lečenja pijavicama primenjivala se još u starom Egiptu, a o lekovitim svojstvima pijavica pisali su Hipokrat i Galen, kaže Radmila Vojnović u razgovoru sa Marinom Jablanov za Dnevnik. Poznato je da su ih koristile i ruske carice da bi bile lepše i mlađe, jer pijavice ne samo da leče, nego i podmlađuju oslobađajući organizam od toksina. Girudoterapija ili lečenje pijavicama u Rusiji je metoda priznata od strane Ministarstva zdravlja.

Pročitajte i ovo: Da li su nam potrebni antioksidansi?

– Lečenje pijavicama spada u drevnu rusku tradiciju i blagodeti ove terapije koristili su svi staleži, a ne samo dvor. Pijavice su bile i ostale najmoćnija terapija za mnoge bolesti. To se samo odnosi na specijalno gajene u kontrolisanim uslovima, a ne na one koje se nalaze u prirodi.

Pročitajte i ovo: Kako da izlečite predijabetes i dijabetes

One su i kosmičke antene! Istakla bih da je čovekovo biopolјe (aura) uobičajeno 50 do 70 cm oko fizičkog tela, ali posle terapije s pijavicama izmereno je da se ono povećava na 4 do 6 metara. Terapija se primenjuje kod najšireg spektra svih tegoba i praktično nema bolesti koje pijavice ne mogu da leče. Pravilo je da se pijavica koristi samo jedanput.

Da li je ujed pijavice bolan?

– Nјen ujed nije bolan, oseti se samo blago peckanje, kao kad ujede komarac, a dobrobiti koje donosi su izuzetne.

Pročitajte i ovo: Zašto ishrana još uvek nije osnov lečenja?

Za lјude koji koji imaju giht ovo je najbolјa terapija, jer one izvlače toksine iz tela, a nijedan lek to ne može da učini. I kod drugih bolesti je slično, navela bih i primer Luja Pastera, kojem su, kada je imao moždani udar, postavili pijavice na glavu. One su ga spasle i umanjile posledice, tako da je Paster poživeo još nekoliko godina posle ovoga.

Pročitajte i ovo: Kako da se zaštitimo od toksina iz kućne hemije

Kako izgleda sama terapija?

– Postoje različite metode, mogu da se postave na meridijan jetre tj. podrebarni luk, energetske tačke, na štitnu žlezdu ili duž kičme, sve zavisi od tegoba s kojima je pacijent došao… Ovu terapiju sam naravno i na sebi isprobala kada sam dobila prve simptome reumatidnog artritisa. Posle treće terapije bilo je kao rukom odneto.

Lacie Slezak

Kakav pristup zdravlјu imaju ruski lekari?

– Kada se kaže zdrav čovek, onda to nije samo zdravo telo, nego duša i duh. To su sve delovi jedne celine – čovekovog mikrokosmosa koji je samo odraz makrokosmosa. Nasuprot tome stoji koncepcija čoveka kao mehanicističkog, fiziološkog bića, koja je dovela do velikog razvoja farmaceutske industrije, tako da je ona postala jedna od najmoćnijih.

Pročitajte i ovo: Ukoliko morate da uzimate antibiotike, vodite računa o sledećem

Znamo da svaka industrija ima interes da svoj profit uvećava – tako da je cilј farmaceutskoj industriji da ima što više konzumenata, a ne i da oni budu potpuno izlečeni. Ruski pristup zdravlјu je holistički, a cilј ovakvog pristupa nije profit, nego iscelјenje sve tri komponente koje čine zdravlјe.

Koja je razlika između savremene ruske medicine koja koja teži da bude komplementarana i klasične medicine? Kakva su sve znanja inkorporirana u nju?

– Još u vreme SSSR-a pažlјivo su sabirana sva tradicionalna znanja koja su se u stotinama naučnih instituta proveravala i usavršavala.

Pročitajte i ovo: Uzroci hroničnog bola za koje vaš lekar ne zna

Ta velika baza i danas je izvor novih medicinskih znanja i tehnologija koja uvažavaju holistički pristup na doborbit onih kojima su potrebna. Tako da u današnjoj ruskoj medicini postoji povezanost starih, tradicionalnih tehnika i znanja, narodne medicine sa modernim dostignućima savremene nauke. To se naročito odnosi na oblasti lečenja lekovitim bilјem.

Pročitajte i ovo: Sve bolesti su i bolesti našeg imunog sistema

Istakla bih da u Rusiji živi i oko 20 posto drugih naroda sa svojim tradicijama, kao što je šamanstvo, čija su znanja i veštine takođe našle svoje mesto u sadašnjoj ruskoj medicini.

jose-alfredo-lerma-contreras

Još je davnih dana Tesla rekao da sve stvari imaju energiju i vibraciju, a da onoga dana kada nauka počne da proučava nefizikalne (duhovne) pojave da će tada ubrzano napredovati. Koliko je sve ovo zastuplјeno u ruskoj medicini?

– Čovek nije samo telo, on je i duh i duša, on je i bio-polјe. Postojanje bio-polјa (aure) je još davno dokazala Kirlijanova fotografija. Današnja ruska nauka i medicina se sve više okreće stvaranju i korišćenju aparata čiji princip rada se zasniva na vibracijama.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – Najbolje je da pijemo bioaktivnu vodu!

Postoje i aparati zasnovani na vibracionim tehnikama koji mogu da se koriste kao preventiva, ali mogu da služe za lečenje i podizanje imunineta.

Evan Phillip

Koliko je ta vrsta medicine dostupna nekom običnom čoveku?

– Dostupna je. Postoje niz klinika, ne samo u Moskvi, gde se primenuje vrhunska kvantna dijagnostika, gde se dobija genetska DNK analiza, analiza svih organa i ne samo to, dobijaju se preporuke za korišćenje prirodnih preparata ili nekih drugih tradicionalnih metoda koje će doprineti ozdravlјenju.