Rad od kuće postao je nova norma za većinu kompanija. Nešto što je do pre nekoliko meseci moglo izgledati kao naučna fantastika danas je naša svakodnevica.

Za IT kompanije ovo verovatno nije nešto novo, jer je većina njih odavno upoznata sa ovim konceptom i vrlo verovatno ga je (bar delimično) primenila u svom poslovanju.

Sandro Kraljević, psiholog, Mind Lab

Za neke druge kompanije, međutim, transfer je možda bio bolan. Čak je i državni aparat malo modernizovan – odjednom se neke stvari mogu učiniti bez pečata i 20 dodatnih obrazaca.

Međutim, kakav uticaj VFH (rad od kuće) ima na produktivnost rada, odnose među ljudima i poslovne rezultate na kraju dana?

Pročitajte i ovo: Nađi snage da se izvučeš iz svoje slomljenosti

Prema istraživanju Galupa, broj Amerikanaca koji rade od kuće dramatično se povećao od marta ove godine. Krajem aprila, više od polovine svih anketiranih zaposlenih (koji čine više od dve trećine svih američkih ekonomskih aktivnosti) izjavilo je da rade od kuće stalno.

Pročitajte i ovo: Kako da ne sagorite od posla

Dalje, samo četvrtina onih koji rade od kuće rekla je da će se dobrovoljno vratiti u svoju kancelariju ako se ona ponovo otvori; druga četvrtina rekla je da bi radije ostala kod kuće zbog zabrinutosti zbog koronavirusa, dok je polovina rekla da želi da nastavi da radi na daljinu jer im je to jednostavno draže.

Ali VFH nije uvek med i mleko. Majkama (i očevima) koje imaju malu decu je teško da pronađu ravnotežu između roditeljske i poslovne uloge. Veliki im je izazov što mogu sami da se povuku u sobu da rade i budu na pozivima, a da im deca istovremeno ne provale u sobu.

Pročitajte i ovo: Uzdizanje autoritetom znak je slabosti i želje za priznanjem

Samo zato što rade ne znači da prestaju da budu roditelji – a mala deca to često ne razumeju.

Pa, mama i tata su kod kuće, zašto ne mogu da se igraju sa nama?

Jednom prilikom razgovarao sam sa koleginicom koja ima dvoje male dece i koja se više puta našla „u nebranom grožđu“ kada je reč o VFH.

Pročitajte i ovo: Oslobodite se emocionalnih manipulatora

Rekla mi je: „Svi ti blogovi i saveti o radu od kuće su beskorisni – ništa nema kad imate malu decu!“

Kad malo razmislite, u pravu je. Čak i kada je njihovo školovanje od kuće uključeno u jednačinu, situacija se još više zakomplikovala.

Neki poslodavci zahtevaju da njihovi zaposleni budu fizički prisutni u kancelariji dok rade, jer osećaju da tada imaju veću kontrolu nad poslom. U pozadini može postojati strah da neće raditi toliko produktivno ako su kod kuće, zbog čega je takvim vođama teško da veruju svojim zaposlenima.

Pročitajte i ovo: Mobing – psihičko i seksualno zlostavljanje na radnom mestu

Ovo može biti kontraproduktivno ako imate, na primer, majku koja je odana i savesna radnica i koja bi se ponekad rado klonila posla ako bi mogla da bude sa svojim detetom, a poslodavac je ne pusti jer misli da će biti lenja. Pa, pretpostavljam da joj neće platiti da je zadrži kući.

Pročitajte i ovo: Da li je vreme da konačno date otkaz

Takav kruti način razmišljanja vođe mogao bi im predstavljati veliku prepreku u prilagođavanju novim poslovnim trendovima koji su pokucali na naša vrata.

I sada smo došli do glavne dileme – kako verovati zaposlenima da posao rade prema traženim standardima kvaliteta?

Ovde nema velike filozofije – poverenje je nešto što se jednostavno daje.

A šta ako ga zaposleni izigraju? Naravno da je moguće. Za to možemo i treba da budemo spremni, ali nećemo se ponašati unapred kao da je to stvarno stvarnost.

Na jednoj konferenciji sam slušao ženu koja je u svom izlaganju izjavila nešto što nikada neću zaboraviti. Naime, ona je sa publikom podelila informaciju da već decenijama na isti način bira zaposlene.

Pročitajte i ovo: Najčešće greške u upravljanju konfliktima i kako ih prevazići

Na razgovoru za posao ona kaže kandidatima da ima u njih potpuno poverenje dok je ne uvere u suprotno – nakon čega se njen pristup njima vrlo brzo menja.

Neprestano opterećeni mislima da naši zaposleni neće raditi dovoljno dobro i da na kraju nemamo kontrolu nad njima, samo šteti nama kao njihovim menadžerima.

A šta je sa produktivnošću rada kada govorimo o radu od kuće?

Rezultati se ponovo mešaju. Istraživanje u New York Times-u pokazalo je da VFH povećava produktivnost zaposlenih, ali može dovesti do izolacije i stresa jer se granica između posla i kuće počinje zamagljivati.

Pročitajte i ovo: Stalo ste zauzeti? Od čega, zapravo, bežite?!

Takođe, postoji zabrinutost da bi nedostatak fizičkog kontakta između zaposlenih i njihovih kolega iz kancelarije mogao da „uguši“ njihovu kreativnost i smanji koheziju tima.

VFH, s druge strane, pruža brojne uštede našim resursima, od kojih je ušteda vremena provedenog putujući na posao jedna od najznačajnijih.

Pročitajte i ovo: Danas ti se smeju, a već sutra žele da ti budu najbolji prijatelji

Naime, studije su pokazale da je 30 minuta putovanja do posla povezano sa povećanim nivoom stresa i anksioznosti, a kada je putovanje dugačko 10 kilometara, povećava se rizik od zdravstvenih problema, poput visokog nivoa holesterola i šećera u krvi, i depresija.

Neki zaista cene ono što mogu od kuće, jer ne troše vreme (i novac) na prevoz, oblačenje, ručak itd. Drugi jedva čekaju da odu u kancelariju da pobegnu od porodice.

Izolacija može biti teška za neke, posebno za ekstroverte, tj. one koji vole da vreme provode u društvu drugih, komunicirajući i deleći zanimljive informacije iz svog života.

Pročitajte i ovo: Kako da se nosite sa šefom koji vas maltretira

Ljudi su ponekad samo željni bliskosti i kontakta sa drugom osobom. Sada ne postoji ispravno ili manje ispravno rešenje – svako se nađe u onome što mu najviše odgovara.

Takođe, ne zaboravimo na radno vreme.

Često se dogodi da radimo od kuće „sve radimo malo po malo“, a onda dođe 11 uveče i još uvek smo za laptopom.

Pročitajte i ovo: Kako nas manipulišu

U redu, preduzetnici su spremniji za ovaj scenario zbog prirode posla, ali ne i oni koji su navikli da rade od 9 do 5. Izgleda da je VFH za neke izbrisao tu liniju između radnog vremena i privatnog života gumicom.

I na ovo svakako vredi obratiti pažnju, jer dugoročno to može biti kamen na koji ćemo često naići.

Šta je sa timskom komunikacijom?

Da, ova vremena u kojima je posao prebačen na daljinu za vođe i menadžere predstavljali su izazov – ne samo kako održati visoku produktivnost zaposlenih, već i komunikaciju i odnose između njih.

Pročitajte i ovo: Upoređivanje s drugima upropaštava ti život

Naravno, ovaj posao je lakši kada su vaši zaposlenici fizički u kancelariji – ali to ne znači da je ovo nemoguće. To što fizički nisu tamo ne znači da treba da izgubite kontakt sa njima.

Pročitajte i ovo: Život ste dali firmi u kojoj radite, a ona vas je odbacila kao staru krpu

Veoma je važno (sada možda čak i mnogo važnije nego ranije) redovno komunicirati. Odnosno, redovna komunikacija i koordinacija posla uvek je bila presudna, pogotovo sada kada je taj rad prenesen na mrežu.

Obrazovanje?

Ponovo imamo prednosti i nedostatke. Dobra strana je ta što je mrežne seminare lakše organizovati i koštaju manje.

S druge strane, kao predavača, od učenika vas uvek odvaja ekran vašeg laptopa – što znači da ne možete u potpunosti da prenesete svoju poruku, niti da im prenesete ono o čemu govorite kao što biste radili da predajete uživo.

Pročitajte i ovo: Zašto se žalimo, čak i kada nam dobro ide

U redu, ako se radi o nekim edukacijama iz tehničkog znanja koje možete lako pratiti sa računarom, međutim, trenirajući bilo kakve meke veštine – za njihovu uspešnu primenu preduslov je imati ispred sebe žive ljude.

Zaključak?

VFH je zaista postao nova stvarnost i čini se da će još neko vreme biti među nama – sviđalo se to nama ili ne.

Pročitajte i ovo: Perfekcionizam – glad za prihvaćenošću i ljubavlju

Zahtevaće malo više napora od menadžera i direktora kompanije (i de facto od svih ostalih) i „out of the book“ pristupa postojećim poslovnim procesima. A onaj ko je najfleksibilniji i koji se najbolje prilagođava novonastalim trendovima mogao bi dugoročno da pokupi krem. Srećno!