Premijera predstave Putujuće pozorište Šopalović, Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića, biće održana u nedelju, 8. marta, u 20.00 časova, na Sceni „Ljuba Tadić“.

U predstavi igraju Milan Gutović, Olga Odanović, Marko Janketić, Jovana Belović, Nenad Jezdić, Anita Mančić, Ljubomir Bandović, Sanja Marković, Irfan Mensur, Miloš Samolov, Milica Sužnjević, Miona Marković, Ana Lečić, Teodora Tomašev, Tara Milutinović, Vanja Radivojević i Nađa Ristić.

Pored režije, Jagoš Marković potpisuje scenografiju i izbor muzike. Kostimograf je Lana Cvijanović a za scenski govor je bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Putujuće pozorište Šopalović, foto Nebojša Babić

”Istorijsko i stvarnosno se prepliću i sukobljavaju sa mitološko-sudbinskim određenjem čoveka na ironijskoj ravni, upravo onako kako Nortrop Fraj sagledava književnost XX veka, od Kafke i DŽojsa do Beketa i Joneska.

U sudaru ova dva suštinska određenja, čovek postaje žrtva, a ironiju ljudskog života karakteriše, između ostalog, i lik „tipične žrtve“, koja, uprkos pripisanoj krivici, neumitnošću istorijskih procesa (koji održavaju privid „realističke stvarnosti“), ostaje u mitološkom kontekstu, nevino „žrtveno jagnje“ odnosno tipski lik koji se u starogrčkoj drami naziva pharmakos.

Pharmakos je u isto vreme i nevin i kriv. Nevin je zato što su konsekvence za njegove postupke nesrazmerne postupcima.

Kriv je zato što je pripadnik, kako to naziva Fraj, „društvene krivice“, odnosno zato što živi u svetu u kome su nepravde neizbežan deo egzistencije”, izjavila je dr Jasmina Vrbavac povodom predstave.

Putujuće pozorište Šopalović, foto Nebojša Babić

Predstava je izvedena 123 puta, a odgledalo ju je gotovo 65.000 gledalaca. Igrana je pet sezona, do početka ratova devedesetih.

Gostovala je širom bivše Jugoslavije i u inostranstvu. Osvojila je brojne nagrade. Posle premijere u JDP, ovaj komad je postavljen dvadeset pet puta širom Jugoslavije i preko stotinu puta u inostranstvu.

Pratite SITO&REŠETO i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter