Prema najnovijim istraživanjima, muzika može da popravi raspoloženje, smanji osećaj umora, poveća izdržljivost i podigne nivo snage u telu. Važno je samo vežbati uz muziku odgovarajućeg tempa.

Muzika koja ima brz ritam i odgovara ritmu srca od 170 otkucaja u minutu, za razliku od muzike sporijeg ritma, smanjuje osećaj napora i povećava kardiovaskularne efekte.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Frontiers in Psychology. Autor studije Luka Ardigo, profesor sa Univerziteta u Veroni, istakao je da kada slušamo muziku bržeg ritma dok vežbamo srce nam brže lupa, a manje smo iscrpljeni u poređenju s vežbanjem bez muzike.

Pročitajte i ovo: Baštovanstvo je podjednako dobro za vas, kao i odlazak u teretanu

To znači da je vežbanje bilo manje naporno, a u isto vreme korisnije.

Istraživanjem je utvrđeno da su efekti bolji pri izboru vežbi kojima se povećava izdržljivost, poput brzog hoda, trčanja, vožnje bicikla i plivanja, nego prilikom vežbi visokog intenziteta kao što je dizanja tegova i druge isprekidane vežbe visokog intenziteta.

Pročitajte i ovo: Kako propustljiva creva utiču na razvoj autoimunih bolesti

Ti rezultati potvrđuju studije iz 2011, kada se pokazalo da sklonost vrlo brzom muzičkom tempu povećava intenzitet vežbi – u tom slučaju vožnje bicikla.

„Na neki način muzika se može smatrati legalnim lekom za stimulaciju“, rekao je naučnik.

Preporučuje se da napravite listu najdražih pesama na osnovu njihovog tempa.

Na internetu postoje brojne aplikacije koje omogućavaju da se odmah utvrdi tempo svake kompozicije.