Kad god pomenemo masažu, prva asocijacija je uživanje, opuštanje. A da li ste se ikad zapitali kako ona deluje na naše telo?

Suzana Miletić, viši fizioterapeut&sertifikovani limfoterapeut, Liderna
Suzana Miletić, viši fizioterapeut&sertifikovani limfoterapeut Liderna

Šta se to u telu dešava da se osećamo tako dobro, zdravo i opušteno?

Pored svog blagotvornog dejstva masaža predstavlja i simptomatski vid lečenja. Deluje na sve organske sisteme i pomaže im da funckionišu usklađeno.
Da bismo bolje razumeli masažu hajde da se upoznamo sa njenim dejstvom, kako deluje na kožu, potkožno tkivo, mišiće, zglobove, periferne nerve, na krvne i limfne sudove, unutrašnje organe.
       
Koža
Koža je najveći ljudski organ. Ona čuva i štiti naše telo od spoljašnjih uticaja sredine i održava telesnu temperaturu. Dobro je vaskularizovana i protkana limfnim sudovima.
U koži se nalaze znojne i lojne žlezde i koren dlake.
Primetili ste da posle nekoliko masaža vaša koža izgleda lepše, elastičnije, mekše. Nije to od ulja i krema koje se koriste već od masaže.
Masažom se otklanjaju deskvamirane (izumrle) ćelije, sekreti znojnih i lojnih žlezda pa se na taj način otvaraju pore i poboljšava respiracija kože. Sa druge strane, masažom stimulišemo ove zlezde u koži da luče prirodna ulja koja sprečavaju isparavanje vode i prodor bakterija. Poboljšava se cirkulacija i bolja ishranjenost kože,  čime održavamo elastičnost i mekoću kože,  poboljšavamo teksturu kože, smanjuju se bore i koža ostaje vitalna.
 
Zglobovi
Kao posledica nepravilnog položaja kostiju mogu nastati oštećenja i pukotine na zglobovima i zglobnim površinama. Ali i usled neaktivnosti smanjuje se cirkulacija i ishrana zglobnih površina, a to dovodi do degenerativnih promena u zglobovima. Smanjuje se elastičnost, jer slabije se luči sinovijalna tečnost, što otežava pokretljivost zglobova.
Takođe, smanjena ishranjenost zgloba postoji i kod povređenih ili otečenih zglobova. Otok vrši pritisak na nerve, javlja se bol i ograničava pokretljivost zgloba.
Masaža zgloba treba da se izvodi polako i pravilno. Masažom se sprečava ili ublažava pojava oštećenja i poremećaja funkcije zgloba. Ukoliko je otečen zglob, može da se radi masaža i to veoma pažljivo ili limfna drenaža.
Samo stručno izvedena masaža ili limna drenaža ubrzaće resorpciju (smanjenje) otoka, smanjenje bola, popraviti cirkulaciju i ishranjenost zgloba i povećati pokretljivost zgloba.