Kad god pomenemo masažu, prva asocijacija je uživanje, opuštanje. A da li ste se ikad zapitali kako ona deluje na naše telo?

Suzana Miletić, viši fizioterapeut&sertifikovani limfoterapeut, Liderna
Suzana Miletić, viši fizioterapeut&sertifikovani limfoterapeut Liderna

Šta se to u telu dešava da se osećamo tako dobro, zdravo i opušteno?

Pored svog blagotvornog dejstva masaža predstavlja i simptomatski vid lečenja. Deluje na sve organske sisteme i pomaže im da funckionišu usklađeno.
Da bismo bolje razumeli masažu hajde da se upoznamo sa njenim dejstvom, kako deluje na kožu, potkožno tkivo, mišiće, zglobove, periferne nerve, na krvne i limfne sudove, unutrašnje organe.
       
Koža
Koža je najveći ljudski organ. Ona čuva i štiti naše telo od spoljašnjih uticaja sredine i održava telesnu temperaturu. Dobro je vaskularizovana i protkana limfnim sudovima.
U koži se nalaze znojne i lojne žlezde i koren dlake.
Primetili ste da posle nekoliko masaža vaša koža izgleda lepše, elastičnije, mekše. Nije to od ulja i krema koje se koriste već od masaže.
Masažom se otklanjaju deskvamirane (izumrle) ćelije, sekreti znojnih i lojnih žlezda pa se na taj način otvaraju pore i poboljšava respiracija kože. Sa druge strane, masažom stimulišemo ove zlezde u koži da luče prirodna ulja koja sprečavaju isparavanje vode i prodor bakterija. Poboljšava se cirkulacija i bolja ishranjenost kože,  čime održavamo elastičnost i mekoću kože,  poboljšavamo teksturu kože, smanjuju se bore i koža ostaje vitalna.
 
Zglobovi
Kao posledica nepravilnog položaja kostiju mogu nastati oštećenja i pukotine na zglobovima i zglobnim površinama. Ali i usled neaktivnosti smanjuje se cirkulacija i ishrana zglobnih površina, a to dovodi do degenerativnih promena u zglobovima. Smanjuje se elastičnost, jer slabije se luči sinovijalna tečnost, što otežava pokretljivost zglobova.
Takođe, smanjena ishranjenost zgloba postoji i kod povređenih ili otečenih zglobova. Otok vrši pritisak na nerve, javlja se bol i ograničava pokretljivost zgloba.
Masaža zgloba treba da se izvodi polako i pravilno. Masažom se sprečava ili ublažava pojava oštećenja i poremećaja funkcije zgloba. Ukoliko je otečen zglob, može da se radi masaža i to veoma pažljivo ili limfna drenaža.
Samo stručno izvedena masaža ili limna drenaža ubrzaće resorpciju (smanjenje) otoka, smanjenje bola, popraviti cirkulaciju i ishranjenost zgloba i povećati pokretljivost zgloba.
Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.