Decembarski pun Mesec na 4°58’ Raka, nazvan Hladni Mesec, pada 27. decembra, tačno u 01:33 časova prema srednje evropskom vremenu, i biće smešten usred najsjajnijih sazvežđa sezone dok se oprašta od 2023. godine.

Ako se pitate, a pitate se, zašto se zove Hladni Mesec, odgovor je vrlo prozaičan – ime je dobio jer je decembar mesec kada počinje zima (hladno vreme, gle čuda), navodi NASA.

Pročitajte i ovo: Šta treba da radite a šta nikako ne kada je PUN MESEC

Nije tajna da pun Mesec u Raku dovodi emocije do vrhunca. Ovo je uobičajeno kada se uzme u obzir da je ovo praznično doba godine, ali to takođe znači da nas pun Mesec u Raku navodi da prihvatimo svoja osećanja u potpunosti.

Pročitajte i ovo: Da li PUN MESEC uvek izaziva raskide? 

Iako nazovi ’’hladan’’, pun Mesec u nežnom, vodenom Raku izazvaće određene emocionalne turbulencije, istovremeno stvarajući osećanja koja ste i ranije imali priliku da osetite. Pošto osetljivi vodeni znak vlada našim emocijama, željama i duhovnošću, ova lunacija se odnosi na dodirivanje natprirodnog i pristup vašoj intuiciji.

Pročitajte i ovo: Pun Mesec nudi povoljnosti

Bilo u prošlosti ili sadašnjosti, vaša emocionalna iskustva govore priču koja će nastaviti da oblikuje vašu individualnu stvarnost. Istina nije uvek lepa, zato se ne plašite da priznate šta vam je u ovom trenutku osvetljeno. Što je još važnije, uvek zapamtite da su vaša osećanja validna.

Pročitajte i ovo: Kineska tradicionalna medicina o uticaju punog Meseca

Pošto će Mesec biti kod kuće u svom matičnom znaku Raka, on takođe podstiče jasnoću, emocionalnu refleksiju i trenutke zaokruživanja stvari. Imajući u vidu da je Merkur trenutno retrogradan, možemo očekivati da ćemo ponovo proći neke od naših starih lekcija.

Pročitajte i ovo: Kako PLUTON U VODOLIJI utiče na svaki horoskopski znak i podznak od 2023. do 2043.

Kuća, dom, porodična pitanja su u srcu Meseca u Raku. Možda ćete se osećati kao da ste videli previše od svoje porodice, svog doma ili bilo koga ko deli prostor sa vama tokom decembra, ili ste možda pronašli novu snagu i dublje veze sa svojom porodicom ili ukućanima.

Pročitajte i ovo: Zašto je PLUTONOV PRELAZAK U VODOLIJU najveći astrološki tranzit godine (23.3.2023. – 8.3.2043.) i kakve promene nam donosi

U oba slučaja, idealno je vreme da iskoristite iskustvo iz proteklih šest meseci da odskočite u 2024. sa novim idejama o tome šta vam zaista znači dom, porodica i gde i kako živite.

Freestocks.org

OVAN

Možda ćete odlučiti da proslavite svoj dom i porodicu na veliki način sada, zahvaljujući intenzitetu punog Meseca u Raku, ili biste mogli da osetite da vas privlači veoma drugačiji način života i porodične jedinice od tradicionalne vrste.

Pročitajte i ovo: KOMPLETAN ASTROLOŠKI PREGLED 2024. GODINE

Pročitajte i ovo:  OVAN GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: BIK GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Stvari se mogu osećati ekstremno pod snopovima punog Meseca, pa pojačajte zvuk ako vam je porodična ljubav sada glavna motivacija, ali smanjite dramu ako vam je previše vremena provedenog sa rođacima u poslednje vreme iscrpilo energiju.

Postoji osećaj dostizanja vrhunca ili pronalaženja zatvaranja sada, što ne mora da bude kraj, to može jednostavno signalizirati da je vreme da pređete na drugu fazu u vašem domu, porodici ili životnim aranžmanima.

Foto Yana Lizunkova

BIK

Vaše komšije ili braća i sestre mogu biti u fokusu ovog punog Meseca. Pitanje koje je bilo i lokalno i glasno moglo bi dostići vrhunac i doći do zaključka, najverovatnije oko situacije u kući ili porodici.

Pročitajte i ovo:  OVAN GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: BIK GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: BLIZANCI GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Alternativno, može doći do problema sa putovanjem, pa dobro proverite sva prevozna sredstva koja koristite ili posedujete i još jednom proverite red vožnje i karte u javnom prevozu.

Takođe je dobro vreme da kažete šta mislite, posebno ako ste se u poslednje vreme osećali ignorisanim. Intenzivna emocija oko ovog punog Meseca može se iskoristiti za izgradnju ili rušenje stvari, zato nastojte da budete saosećajni i brižni u svakoj situaciji na koju se sada nađete.

Foto Brigitte Tohm

BLIZANCI

Novac i ono što najviše cenite su u centru pažnje ovog punog Meseca. Pošto je decembar skupo godišnje doba, tendencija da preterano uživate i smanjite svoj budžet je veoma verovatna, ali istinske veze nisu u kupovini prijateljstva ili da vas se smatra vrednijim ili cenjenijim zbog toga koliko trošite.

Pročitajte i ovo: BLIZANCI GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: RAK GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: LAV GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Sa prijateljima i porodicom, to je zaista misao koja se sada računa, pa budite kreativni i lični sa svojim planovima za svečane poklone. Kućno pečeno ili ručno pravljeno je pravi način, omogućavajući vam da pokažete da vam je stalo, ali da istovremeno ostanete u zoni finansijske udobnosti.

RAK

Pošto vama vlada Mesec, osetićete njegovu privlačnost više od većine, tako da bi pun Mesec u vašem znaku mogao da donese manji pad ovog meseca. Vi ste obično onaj koji pokušava da svačija srca i kućni životi budu srećni, ali ovaj poslednji pun Mesec u godini mogao bi da izazove lunarno preopterećenje koje vas odvede iznad vrha, posebno ako osećate da vaši napori nisu zaista cenjeni.

Pročitajte i ovo: RAK GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: LAV GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: DEVICA GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Udahni i odvoji malo vremena. Pregrupišite se i opustite se, potražite pomoć da završite sve bitne zadatke, a zatim insistirajte na tome da vas čekaju na rukama i nogama, kako biste bili spremni za blistavu Novu godinu koja je pred vama.

Foto Jakob Owens

LAV

Volite da budete srce i duša zabave, ali ovaj pun Mesec bi mogao da vas zatekne u reflektivnijem raspoloženju, možda vam je potrebno i malo više vremena nasamo i više ličnog prostora nego inače.

Dobar je trenutak da dovedete svoje misli u red i uradite neku važnu emocionalnu samonegu, jer biste se mogli osećati posebno osetljivo i ranjivo sa ovim Mesecom na svom vrhuncu.

Pročitajte i ovo: LAV GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: DEVICA GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: VAGA GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Šta god da ste potisnuli u proteklih šest meseci, možda će vam trebati izlaz, bilo samostalno ili uz pomoć i brigu bliskih prijatelja i porodice. Vaši snovi bi sada takođe mogli biti živopisni i razotkrivajući, a mogu se pokazati i kao terapeutski da vam pomognu da izbacite neizražene emocije iz vašeg sistema.

foto Paul Itkin

DEVICA

Povezivanje sa prijateljima, posebno prijateljima koje osećate više kao porodicu nego što to čini vaša stvarna porodica, istaknuto je ispod decembarskih zraka punog Meseca. Takođe možete proslaviti postizanje timskog cilja.

Pročitajte i ovo: DEVICA GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: VAGA GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: ŠKORPIJA GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

S druge strane, mogli biste da osetite da je ovo vreme da napustite ljude ili razonode koje ste držali u toku samo iz navike ili se držali toga iz straha. Neki od vaših starih stavova i mišljenja, pa čak i vaši trenutni snovi i želje, sada bi se mogli promeniti.

U narednim mesecima možda ćete želeti slobodu da se uskladite sa novim kontaktima, više duša istomišljenika i sa vizijom kako svet može biti bolje mesto i kako možete pomoći da se to ostvari.

VAGA

Pun Mesec u Raku stavlja vašu karijeru u fokus. Možda ćete otkriti da vas vaša radna uloga stavlja u oči javnosti ili vam donosi više istaknutosti na poslu. Može jednostavno biti da podstičete svečano okupljanje tima kako biste ujedinili svoju radnu „porodicu“ nakon užurbane i produktivne 2023.

Pročitajte i ovo: VAGA GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: ŠKORPIJA GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: STRELAC GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Alternativno, možda ćete osećati da ste na vrhu svoje karijere i odlučiti da se preselite negde drugde zbog unapređenja, ili da samo želite da probate nešto sasvim drugačije što vas takođe hrani i neguje druge. Brižno radno okruženje sada predstavlja dodatnu privlačnost za vas.

Foto Everton Vila

ŠKORPIJA

Život bi mogao da izgleda kao da je dostigao vrhunac pod snopovima ovomesečnog punog Meseca. Možda ćete se uspešno preseliti u kuću ili završiti zadatak renoviranja koji menja način na koji se osećate, ne samo u vezi sa životnim prostorom, već i sa vama samima.

Dugoročni projekat, možda pisanja ili vlog, mogao bi se ostvariti zahvaljujući načinu na koji ste ga negovali u poslednjih nekoliko meseci.

Pročitajte i ovo: ŠKORPIJA GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: STRELAC GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: JARAC GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Vašu duhovnu stranu bi takođe mogao na dobar način pokrenuti ovaj pun Mesec, tako da ste manje zabrinuti za materijalne stvari života, a više na duševnu brigu i deljenje.

Pravni problem bi mogao biti rešen, ili nemir koji vas je uznemiravao može se činiti ispravljenim tako da osećate da ste pronašli svoje mesto u svetu, i da je ‘dom’ više pojam nego o tome gde zapravo živite.

Foto Brooke Cagle

STRELAC

Sada postoji potreba da nešto transformišete u svom životu, najverovatnije u vezi sa situacijom u kući ili porodici u kojoj delite zajedničke finansijske odgovornosti – ili gde biste to želeli. Možda ćete morati da pozajmite novac da biste napravili veliku kupovinu ili otplatili dug. Možda da kupite novi dom ili da transformišete mesto gde trenutno živite.

Pročitajte i ovo: ŠKORPIJA GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: STRELAC GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: JARAC GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Ovaj pun Mesec ide duboko, tako da sada ništa površno neće učiniti, a iskrenost, poverenje i otvorenost su vaša najbolja pravila u svim vašim interakcijama, posebno kada je u pitanju intimnost.

Možda ćete morati da se oslobodite nečega ili nekoga za koga se držite radi utehe. Iako se otpuštanje u početku može osećati zastrašujućim, na kraju će iskustvo biti oslobađajuće.

Foto Almos Bechtold

JARAC

Veze mogu da vas uzdignu ili spuste, a pod intenzitetom ovomesečnog punog Meseca u vašoj zoni partnerstva, stvari bi mogle da krenu u bilo kom smeru. Sa tako snažnom emotivnom atmosferom, mogli biste da postanete zvaničnik za vezu, izrazite svoju ljubav nekome kome ste se do sada divili samo izdaleka, ili biste mogli shvatiti da niste tako dobri kao što ste mislili i odlučite da idite svojim putem.

Pročitajte i ovo: ŠKORPIJA GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: STRELAC GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: JARAC GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Bliskim vezama će možda jednostavno trebati neka manja podešavanja i ponovno balansiranje ako stvari nisu sinhronizovane.

Ovaj Pun Mesec bi takođe mogao da donese uvide i zaključke sa dugogodišnjim rivalima ili neprijateljima.

VODOLIJA

Mogli biste da se uhvatite u koštac sa zdravstvenim problemom koji je u toku pod snopovima ovomesečnog punog Meseca. Mogu se pojaviti problemi sa hranom i ishranom, a ako želite da započnete program mršavljenja, onda je pravo vreme za početak odmah nakon što pun  Mesec prođe.

Pročitajte i ovo: JARAC GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: VODOLIJA GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: RIBE GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pronalaženje boljih načina rada – ili potpuno nove i više zadovoljavajuće uloge – takođe bi se moglo pojaviti sada. To bi jednostavno moglo naglasiti činjenicu da vam je potreban odmor od dosadne rutine, pa umesto da postanete preopterećeni ili preterano emocionalni, pokušajte da pobegnete na neko vreme i prepustite se ozbiljnoj brizi o sebi i negovanju.

RIBE

Ako ste u poslednje vreme radili na bilo kakvom kreativnom poduhvatu, uključujući razvijanje romanse ili pokušaj dobijanja bebe, sada biste mogli da vidite pozitivne rezultate.

Pročitajte i ovo: JARAC GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: VODOLIJA GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Pročitajte i ovo: RIBE GODIŠNJI HOROSKOP 2024.

Za vas je ovaj pun Mesec sve za zabavu, mada pošto postoji pojačana emocija oko ovog Meseca, vodite računa o granicama i izbegavajte da se zanesete u žaru trenutka romantičnom, kreativnom ili finansijskom posvećenošću.

Ovaj pun Mesec predlaže da ostavite ekscese iza sebe na kraju 2023. kako biste mogli da započnete Novu godinu čistog lista.