Jagodasti pun Mesec na 1°07′ Jarca, kako ga Indijanci sa američkog kontinenta zovu pa se preko američke popularne kulture proširilo na ceo svet, retko se uklapa u letnji solsticij, što ovogodišnji događaj čini posebno vrednim pažnje. Hajde da vidimo zašto.

Pun Mesec u junu je posebno značajan, posebno što se poklapa sa letnjim solsticijem. Ovaj nebeski događaj nosi duboko duhovno značenje u različitim kulturama širom sveta, često posmatrano kroz tradicionalne rituale i ceremonije kojima se poštuje njegov dolazak.

Šta je jagodasti pun Mesec?

Izraz “mesec jagode” potiče od indijanskih plemena, obeležavajući kratku sezonu berbe jagoda u junu. Pored toga, stare evropske kulture su ga nazivale “medenim mesecom” zbog berbe meda otprilike u to vreme, što može imati veze sa terminom “medeni mesec”.

Poravnanje punog Meseca sa letnjim solsticijem

Junski pun Mesec retko se uklapa u letnji solsticij, što ovogodišnji događaj čini posebno vrednim pažnje. U 2024. godini, junski pun Mesec dostiže vrhunac 22. juna u 03:07 časova prema našem vremenu, pojavljuje se puna oko tri dana od četvrtka uveče do nedelje ujutru.

Ovo jedinstveno vreme povećava njegov značaj u astrološkim kontekstima. Astrološki, junski pun Mesec ove godine pada na prvom stepenu u horoskopskom znaku Jarca, koji je povezan sa karijerom, ambicijom i javnim priznanjem. Jarčevo suprotstavljanje Raku, znaku povezanom sa domom, nasleđem i emocionalnim korenima, naglašava ravnotežu između ličnih i profesionalnih aspiracija tokom ovog perioda.

Image by kjpargeter on Freepik

Uticaj junskog punog meseca 2024. na svaki horoskopski znak i podznak

Ovan (21. mart – 19. april)

Sa Mesecom na vrhuncu vašeg neba, spremni ste za značajan napredak u karijeri. To može značiti unapređenje, unosnu ponudu za posao, novog klijenta ili čak nagradu.

Bik (20. april – 20. maj)

Mesec vas podstiče da proširite svoj um i duh. Moguće promene mogu uključivati finalizovanje planova putovanja na daljinu, ulazak u inostranstvo ili poslovni poduhvat, ili čak odluku da se presele ili emigriraju.

Blizanci (21. maj – 20. jun)

Vaša želja za bliskošću se pojačava. Ako je vaša veza klimava, vreme je da rešite probleme. Ako nijedna strana nije srećna, možda je vreme da se raziđu.

Rak (21. jun – 22. jul)

Ovaj period bi mogao da donese radosno sjedinjenje i dugoročne obaveze. Međutim, ako postoje problemi, možda je vreme da se krene dalje.

Lav (23. jul – 22. avgust)

Možda završavate značajan projekat ili prelazite sa jednog posla na drugi. Od ključne je važnosti da uskladite posao i lični život kako biste bili sigurni da ste skloni svim aspektima koji vam donose radost.

Devica (23. avgust – 22. septembar)

Ovo je najbolje vreme za samce da se izlože – možda ćete upoznati nekoga posebnog, možda čak i srodnu dušu. Ako se zabavljate neobavezno, možda ćete shvatiti da se zaljubljujete.

Vaga (23. septembar – 22. oktobar)

Možda ćete odlučiti da se preselite, renovirate ili preselite. Neke Vage mogu da dožive promenu u cimerima. Ako se pojave porodični problemi, odmah ih rešite.

Škorpija (23. oktobar – 21. novembar)

Možda radite na važnom projektu pisanja, govora ili komunikacije. Sada bi vam se mogla svideti i putovanja na kratke udaljenosti.

Strelac (22. novembar – 21. decembar)

Može doći do značajnih troškova, pa je važno pažljivo planirati budžet. Ovaj period takođe može doneti povišicu, novog klijenta ili ponudu za posao.

Jarac (22. decembar – 19. januar)

Dok Mesec sija u vašem znaku, možda ćete postići lični cilj ili san. Ovo vreme bi takođe moglo da istakne vašu moć i značajne odnose.

Vodolija (20. januar – 18. februar)

Možda ćete se osećati posebno intenzivno, što može dovesti do sagorevanja. Odvojite vreme za odmor. Ako se pojave tajne ili problemi iz prošlosti, suočite se s njima. Verujte svojoj intuiciji.

Ribe (19. februar – 20. mart)

Verovatno ćete se družiti sa mnogim prijateljima i poznanicima. Možda ćete prisustvovati sjajnom događaju, upoznati nove ljude i proširiti svoju mrežu.