Kao što smo nemoćni pred roditeljima kad smo mali, tako smo nemoćni pred partnerom kada moramo da se izborimo za sebe, kao i pred šefom ili državnim aparatom.

Ipak, ono skriveno je da ne vidimo da smo mi konstruisali taj prostor nemoći jer nismo hteli da se izborimo za sebe.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Mars označava treću čakru, a to upravo znači izboriti se za sebe. Problem je što ljudi žive na prve dve čakre. U drugoj nastaje žrtva u obliku Ribe koja se prepušta nedelovanju koje Ribe često nadomeštaju upotrebom raznih stimulansa jer da bismo se oslobodili, prvo je potrebno aktivirati sebe, delovati.

Pročitajte i ovo: Pun Mesec nudi povoljnosti

Zato stare kineske tehnike idu upravo prema tome, delovanju iz Hare, iz Solarnog pleksusa, koji indijska tradicija zove ‘drugi mozak’’, što danas govori sve više naučnih dokaza. Tu osećamo emocije, ali i svoju nemoć iz osećaja straha. To je greška nauke jer ona ne uzima u analizu emocije i onda sudi samo iz racionalnog, te su i rezultati slabi upravo u onom elementu u kojem se treba pomoći čoveku.

Kada odbijamo ovaj proces onda se vraćamo na Saturnov položaj koji je neumoljiv. Šta će on da učini? Saturn će samo reflektovati gore spomenuto odbijanje procesa kroz emociju straha koja se skriva iza ljutnje Marsa.

Pročitajte i ovo: Kratka istorija Đotiša – vedske astrologije

Planete su samo pokazatelji našeg stanja i razmišljanja, one nisu tu da sprečavaju, već da nam kroz efekat ogledala pokazuju koliko smo slepi na moć koju posedujemo u sebi.

Pročitajte i ovo: Saturn i brak

Saturn je negativni otac ili Frojdov Superego, onaj koji, s jedne strane, plaši ljude, s druge, tera ih na razvoj.

Mars je arhetip junaka koji nam je potreban kako bi se junačkim delima ili buntom protiv roditelja izborili svoj prostor. Kako to činite pokazaće vam Mars u vašoj natalnoj karti.

Pročitajte i ovo: Saturn je nosilac projekcije strasti u ljubavi

Kombinacija Marsa i Saturna je ratoborna i dobra je za aktivni princip vatre, ali u odnosima želja za biti u pravu, što donosi ovaj položaj, može vam mnoge veze učiniti teškim, pogotovo u ženskom horoskopu jer žena teži dominaciji i logičkim rešenjima.