Ovom prilikom želimo da vam ukažemo na par psiholoških trikova koji mogu da vam pomognu da zavarate glad i zaista smršate. To jest, da zavarate (imaginarnu) glad.

Da biste zaista smršali, prvo je neophodna posvećenost postizanju cilja, ali postoje neki psihološki trikovi koji će vam pomoći da uspete u tome.

Mršavljenje nije beznačajna stvar, posebno sa psihološkog stanovišta. Ako ste od onih koji se plaše napada gladi, pravi krivac za uspeh ili neuspeh je mozak, čak i pre registracije u teretani i saveta dobrog nutricioniste. Ishrana nije samo fiziološka stvar, već je povezana i sa našim umom i raspoloženjem.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

Zbog toga će pribegavanje pomoći nekom psihološkom triku učiniti da brže i lakše izgubite težinu nego što mislite.

Predlažemo vam par trikova koji bi mogli da vam pomognu u bržem i lakšem procesu mršavljenja. Javite nam kako vam ide!

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

#1 Informišite se!

Većina dijeta ne uspe jer se nazivaju dijetama.

U stvarnosti, svi bi trebalo da sledimo određeni plan zdrave ishrane koji nas može zadovoljiti i usrećiti. I gubitak kilograma biće prirodna posledica ovog izbora.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Da biste uverili um koliko dobro možete da održite organizam bez veštačkog šećera ili suvišnih masti, sve što treba da učinite je da dobijete validne informacije.

Na primer, možete da čitate knjige, članke ili gledate dokumentarne filmove koji objašnjavaju kako telo nije ništa više od našeg doma i zato ga ne bi trebalo puniti smećem.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Učinite to za vaše dobro zdravlje i ogledalo će biti prijatna posledica.

#2 Obratite pažnju na emocije

Prvo što treba da uradite, pre nego što pređete na dijetu, jeste da obratite pažnju na emocije koje su povezane sa hranom.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – Poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Na primer, kako se osećate kada se spremate da se cenkate sami sa sobom po pitanju hrane? Da li da pojedem ili da ne pojedem, pitanje je sad?! Kad preterujete u jedenju, u kakvom stanju uma to činite?

U stvari, ovi trenuci su često povezani sa emocijama kao što su tuga, bes ili dosada.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Razumevanje emocije koja vas dovodi do preterivanja u jedenju biće prvi korak u proučavanju strategija usmerenih na smanjenje tih trenutaka, to jest, procesuranje takvih emocija.

Pročitajte i ovo: Hoćeš da smršaš?! Znam kako!

Ako vam je dosadno, uzmite nešto da radite, najbolje bi bilo da izađete napolje i prošetate. Višestruka korist bila bi od toga. Ako ste tužni, hajde pozabavite se tom emocijom, razrešite je. Ako ste ljuti, takođe. Nema uspešne dijete bez razrešenja emotivnog konflikta.

#3 Prvo definišite krivce za krizne situacije

Vreme kad idete u kupovinu je polazna tačka vašeg cilja.

Pročitajte i ovo: Kako da pokrenemo energiju zimi

Pridržavajte se plana zdrave ishrane koji vam je preporučio nutricionista, mada i sami znate kako bi to trebalo da izgleda, i ne kupujte ništa drugo sem toga, naročito ne bezvrednu hranu koja može da vas navede da padnete u iskušenje.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Pitajte svog nutricionistu u kojim hranljivim zadovoljstvima možete da uživate i u kojim količinama.

Vaš um će znati da, kad vam zatreba, možete sebi da date tu nagradu. Problem nisu grickalice, već svakodnevna ishrana.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Vrlo često i nedovoljno kretanje. Zato, patike na noge i svakodnevno šetajte sat vremena, i to u ritmu, šest kilometara za sat vremena. Vaše telo će vam biti zahvalno i nagradiće vas vitkom linijom.

#4 Zavarajte pogled

Ako želite da lakše smršate, prevarite svoje oči.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Na primer, nemojte da koristite velike tanjire ili posude u kojima će vaše porcije izgledati sićušno, naizgled, nedovoljno. Umesto toga, koristite male tanjire i posude za jelo.

Ako u ormariću imate grickalice, keks ili čokoladu jer živite s nekim ko ne može bez takvih stvari, stavite ih što dalje, u deo do kojeg je teško doći.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Što više morate da se potrudite da biste dohvatili hranu koja će vas utešiti, više ćete morati da razmišljate pre nego što je zagrizete.

Lenjost često igra iznenađujuću ulogu. Takođe, u ishrani.