U ranijim vremenima promena života je bila mnogo teža zbog vela praznoverja i konfuzije, i verovalo se da menopauza predstavlja potpuni gubitak ženstvenosti.

Ženini sokovi su presušivali i ostavljali joj samo smežuranu starost. Iako je povećano znanje današnjeg vremena umnogome promenilo ovakav stav, ovaj period je još uvek osnova strahova mnogih žena. Međutim, žene koje su uvek sledile disciplinu samokulture, pored toga što su bile predane porodici, u celini imaju manje sumnji i nesrećnih trenutaka.

Pročitajte i ovo: Da li je zavisnost odgovor na traumu? Najviše nas boli ono što nismo mogli da promenimo!

Girl Standing In Field Of Flowers At Sunset

Studije Pauline Bert i Bernice Neugarten iz Bostonskog medicinskog centra, pokazale su da mnoge teškoće menopauze ne moraju da doživljavaju sve žene. Ovi istraživači su pokazali da direktni znaci menopauze (vrući talasi, atrofija vagine) postoje kod većine žena u menopauzi, čak i onih koje su optimistične i
aktivne.

Pročitajte i ovo: Tajna seksualne želje u dugim vezama

Pročitajte i ovo: Kako da zategnete vaginalne mišiće

Izgleda da ovi problemi nisu specifični za menopauzu, nego su refleksija
nezadovoljstva odraslih ljudi.

Pročitajte i ovo: Vaginizam – disfunkcija u ženskom seksualnom funkcionisanju

Pogrešni strahovi

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

Sa iskustvom koje tek treba da se dogodi, one imaju iskrivljene ideje i teže očekivanjima da će promene biti mnogo gore nego što uistinu jesu. Žene koje su prošle menopauzu, imaju mnogo manje negativnih stavova. Njima je menopauza od mnogo manjeg značaja u celokupnom kontekstu ličnog rasta i ispunjenja.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o raku dojke

Pročitajte i ovo: Kako da povećate svoj seksualni apetit

Jedan od glavnih strahova žena je da će njihov senzualni život da se promeni menopauzom. Međutim, nije neobično da starije žene nastave da žive aktivan seksualni život i posle tog perioda, i mnoge od njih, nasuprot starom mitu, doživljavaju procvat intimnosti sa partnerima, i pojavu novih interesovanja sa
mogućnošću izražavanja nepokazane talentovanosti.

Pročitajte i ovo: Zašto imam potrebu za mokrenjem tokom seksa?!

U ranijim vekovima, život naših baki i prabaki je bio mnogo kraći nego što je to danas. Oko 1900. godine, žena je, u proseku, živela oko pedeset godina, i ulazila u menopauzu u četrdesetoj.

Pročitajte i ovo: Mitovi i predrasude o ženskom orgazmu

U modernim vremenima, menopauza se pojavljuje u isto vreme ili nešto kasnije, a dužina života je oko osaamdeset godina ili više.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti pojavu leukoreje – belog pranja

Slično produženje života događa se u celom svetu.

 Posle nje, ostaje nam još oko trećina života, godine u kojima imamo prednost iskustva kao i manje obaveza i problema.