Pozorišni maraton Narodnog pozorišta Sombor postoji od 1993. godine.

Pozorišni maraton je revijalni festival, koji uveseljava somborsku, kao i gostujuću publiku koja voli, već dvadeset i šest godina, da prisustvuje i učestvuje ovom jedinstvenom događaju na kom se predstave igraju jedna za drugom, tri dana za redom, što čini ovaj Festival jedinstvenim događajem u našoj zemlji, kao i šire, sa gostima iz zemlje, kao i inostranstva.

Moto ovogodišnjeg festivala je „Liberté, égalité, fraternité“ odnosno „Sloboda, jednakost, bratstvo“. Maraton prate programi poput promocija knjiga, koncerata, tribina, izložbi.

Ovogodišnji, 27. Pozorišni maraton otvorila je naša čuvena pozorišna i filmska glumica Mira Banjac. Nakon svečanog otvaranja, usledila je predstava Ateljea 212 „Petrijin venac“ Dragoslava Mihailovića u režiji Bobana Skerlića, potom je usledila predstava „Striptiz”, autorski projekat Radoslava Milenkovića koju izvodi beogradski „Proces teatar“. Iste noći,  publika je imala priliku da pogleda predstavu Kruševačkog pozorišta „Animals” Uglješe Šajtinca u režiji Snežane Trišić.

Drugog dana Maratona, u petak, 14. juna biće odigrana predstava Pozorišta mladih, Novi Sad, „Snežna kraljica” H.K. Andersena u režiji Biserke Kolevske. Zatim, nam gostuje predstava Narodnog teatra iz Bitolja, Makedonija, „No(je)va Makedonija“ autorski projekat Kokana Mladenovića. Nakon predstave, u velikom foajeu Pozorišta biće promocija knjige „Ne daj se” – auotrizovana biografija Mire Banjac iz pera Tatjane Nježić koja sadrži 33 priče iz života proslavljene glumice. Potom će biće odigrana predstava „Mirna Bosna“ Borisa Lalića u režiji Saše Peševskog u izvođenju Kamernog Teatra 55 iz Sarajeva. Za kraj druge festivalske večeri, odigraće se predstava „Crvena“ Džona Logana u režiji Danila Marunovića u izvođenju Grad Teatra Budva i „Mapa izmišljene stvarnosti“ autorski projekat Slobodana Beštića u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd u koprodukciji sa Prita medija, Beograd.

Trećeg dana Pozorišnog maratona, u subotu, 15. juna, gostuje Državno pozorište za decu iz Sankt Peterburga, Rusija, sa predstavom „Pepeljuga” Šarl Peroa u režiji Romana Kamhena. U večernjem terminu sledi predstava „Večera budala“ u režiji Božidara Đurovića, u izvođenju Zvezdare teatra, Beograd, zatim, „Ovaj će biti drugačiji“ Staše Bajac u režiji Đurđe Tešić, u izvođenju Ateljea 212, i predstavu Državnog pozorišta „Ševčenko“ iz Harkova, iz Ukrajine, „Zamak“ Franca Kafke u režiji Oleksadra Kovshuna.

Maraton zatvara predstava Narodnog pozorišta Sombor „Tenor na zajam“ Kena Ludviga u režiji Olje Đorđević. Predstava će se odigrati na Velikoj sceni, dva sata posle ponoći, nakon koje sledi tradicinoalni maratonski događaj – Cvetni udar.