Ako je u jednom delikatnom istorijskom trenutku za Francusku Marija Antoaneta navodno izgovorila onu famoznu rečenicu – Ako nemaju hleba, neka jedu kolače, od juče u svojstvu prve dame, Republika ima 64. godišnju Brižit Tronj, koja zemljake zaista može da nahrani kolačima.

Tamara Ognjević, gastroheritolog, Artis centar

Kakva političko-gastroheritološka poslastica!

Naime, supruga novog francuskog predsednika Emanuela Makrona, što mu prezime suptilno naginje na makaron, dolazi iz ugledne loze čokoladijera i poslastičara, koji su svoju prvu radnju, u Amjenu, na severu Francuske, otvorili 1852. i proizvodi čuveni Amijenski makaron, poslasticu čija se geneza može pratiti sve do 16. veka, kada je zabeležen najstariji recept.

Danas, čak pet generacija kasnije, to je čokoladerija “Žan Tronj”. Zaista je zanimljivo da je sve vreme vode naslednici sa imenom Žan, poslednji je Žan Aleksander. 

Naime, za razliku od modernije varijante šarenih, raznobojnih makarona zasnovanih na mareng verziji testa i različitim punjenjima, Amijenski makaroni se prave od paste od badema, ružine vode i meda. Ponekad sadrže suvo ili oršasto voće, a uglavnom su, kao ovi Tronjovi, sasvim jednostavni, slatki čajni kolačići.

Tronjova manufaktura cokolade u Amjenu. Čokolade i makaroni koje porodica Tronj pravi na autentičan način od 1852.

Uz makaron kolače, Tronj je poznat po sjajnim, ručno pravljenim čokoladama, a pouzdani izvori kažu da ova manufaktura ima promet i do 4 miliona evra godišnje.

Amjenski makaroni su različiti od onih koji nam se toliko dopadaju. Napravljeni od badem paste, ružine vode i meda, Tronj makaroni su vrlo specifični. U jedno nema sumnje – prodaja čokolade kod Tronjovih bi mogla da se udvostruči od juče.

Dakle, Francuska je dobila prvu vrlo slatku damu iako se u ovom času mediji bave isključivo činjenicom da je ona 24 godine starija od predsednika, moram da kažem da mene lično mnogo više fascinira gastronomska i poslastičarska prošlost njene porodice.

Vive la France! Vive le Mac(a)ron!