Uh, što volim ove jednostavne i lepe kolače, za koje ne znaš da li se brže naprave ili pojedu. No, bitno da je ukus fantastičan. Mmmm…kako miriše!

A tek ukus kakav je! Savršeno ide uz čaj. Pravi čajni kolač.

Elem, da biste umesili rastresito testo za kolač od pomorandže i čokolade potrebno vam je 300 gr brašna, 225 gr putera, 75 gr žutog šećera i rendana kora od dve pomorandže. Sve sastojke zajedno stavite u posudu, rukama rastresite testo, tako da vam bukvalno kroz prste prolazi. Nemojte ga mesiti, već samo rastresite.

Pročitajte i ovo: Kiš, francuska pita od sira i spanaća

Foto privatna arhiva

Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje, sipajte rastresito testo, rasporedite ga ravnomerno po posudi za pečenje, tako da testo bude debljine 1 cm, dobro utapkajte prstima, izbockajte ga viljuškom da testo može da diše, i stavite da se peče u već zagrejanoj pećnici na 180°C, oko 30 minuta.

Pročitajte i ovo: Čokoladne susam štanglice sa lešnicima (bez šećera!)

Foto privatna arhiva

Za glazuru, otopite 100 gr crne čokolade, na pari ili u mikrotalaskoj pećnici. Čim izvadite kolač iz rerne, pospite kolač sa pola šake žutog šećera, rendanom korom od jedne pomorandže i išarajte ga otopljenom čokoladom, kao prava alternativna umetnica.

Pročitajte i ovo: Domaći hleb od mešanog brašna

Foto privatna arhiva

Ostavite da se ohladi. Pošto ćete ga teško pravilno seći jer je kolač od rastresitog testa sklon pucanju, rasipa se, slobodno ga kidajte, kako ko stigne, i nek vam u slast bude!

Pročitajte i ovo: Međimurska gibanica

Foto privatna arhiva

Uživajte u divnoj poslastici za koju se ne zna da li je mirisnija ili ukusnija. Prijatno!

Pratite SITO&REŠETO i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter