Zahvaljujući flavonoidima i antioksidantima kojima obiluju crna čokolada i jagode, njihovo kombinovanje nutricionisti ne vide kao „greh“.

Najnovija istraživanja su pokazala da kombinacija jagoda i crne čokolade može da bude dobra za ljudsko srce.

Prema podacima vašingtonske medijske kuće Glas Amerike, rezultati čak 21 naučne studije sa više od 2.600 učesnika pokazali su da konzumiranje crne čokolade utiče na krv, smanjuje krvni pritisak i poboljšava sposobnost insulina da reguliše šećer u krvi.

Pročitajte i ovo: UŠTIPCI

Tamna čokolada „razređuje” krv tako da ona lakše protiče, čak i kroz delimično blokirane arterije i može da umanji mogućnost srčanog napada.

Nutricionistkinja Temi Roberts objašnjava da ljudsko telo, takođe, iz čokolade dobija flavonoide.

Pročitajte i ovo: Domaći BANINI

Flavonoidi su hranjive materije koje se mogu naći u mnogim vrstama biljaka i pomažu njihovoj zaštiti protiv oboljenja i insekata.

Kada uzimamo hranu bogatu flavonoidima, taj sastojak navodi naš organizam da proizvodi enzime, proteine, koji umanjuju rizik od dobijanja nekih vrsta kancera, srčanih oboljenja i nekih drugih bolesti koje se javljaju sa starenjem, navela je dr Roberts.

Prema njenim rečima, flavonoidi su pronađeni i u nečemu što ima bolji ukus ukoliko je preliveno tamnom čokoladom – jagodama.

Zdravstvene dobrobiti od jagoda prelivenih čokoladom su dvostruke.

Pročitajte i ovo: Rolnice sa cimetom (bez podizača testa!)

„Osim flavonoida, i čokolada i jagode sadrže antioksidante, a oni su važni za funkcionisanje imunološkog sistema i sprečavanje infekcija”, naglasila je Temi Roberts.