Ima li prave gozbe bez dobre, stare gibanice?! Nema! Može li se gost iz daleka poslužiti domaćom hranom, a da tu nema mesta za parče domaće, slasne gibanice? Nema!

Ima li babine ili mamine kuhinje u kojoj s vremena na vreme ne zamiriše gibanica? Nema! Ima li mirisa detinjstva bez gibanice? Nema? Ima li dobrog, subotnjeg doručka bez gibanice? Nema! Predjela o svečarskom ručku bez gibanice? Nema! Ima li života bez gibanice? Ima, al’ je šupalj. Praznina zjapi. To je komad koji nedostaje.

Ima li dobrog ženskog magazina bez recepta za gibanicu? Nema! Dakle, za danas spremamo gibanicu!

Pročitajte i ovo: Domaća pita s višnjama

Bogatu, sočnu, sa puno sira! Da se preliva u tanjiru! Što bi rekli u kultnoj predstavi Nadrealista – sama bi je usta poželela!

Foto privatna arhiva

Verujem da nema domaćice na Balkanu koja ne zna iz glave da izdeklamuje recept za gibanicu, ali opet, nije zgoreg napisati ga, objaviti, jer ženski magazin kao što je Sito&Rešeto ne može se zamisliti bez recepta za gibanicu, ja to sebi nikad ne bih mogla da dozvolim.

Pročitajte i ovo: Jagode prelivene čokoladom, zdrava poslastica

Pripremite pola kilograma tankih kora za gibanicu, pola kilograma sremskog (švapskog) sira, četiri jajeta, čašu mleka, so i ulje.

Foto privatna arhiva

Okrugla ili četvrtasta, svejedno je koji oblik tepsije izaberete, bitno je da je desetak centimetara duboka, da se gibanica ne preliva. Bar ja volim kad je ima podosta, kad je podebela, bar jedno osam centimetara debela.

Pre nego što počnete da spremate gibanicu, uključite rernu da se zagreva na 200°C.

Podmažite pleh uljem.

Pročitajte i ovo: Torta ŠPANSKI VETAR, najlepšta torta svih vremena

Napravite nadev od celih jaja, sira i mleka. Vodite računa da ne bude previše redak, ali ni previše gust. Dakle, potaman. Svaka domaćica to radi od oka, zar ne?!

Foto privatna arhiva

Posolite po vašem ukusu i sve zajedno dobro promešajte. Možete da sipate i malo kisele vode, kao i malo ulja u nadev, ako volite da gibanica bude sočnija i vazdušastija.

Pročitajte i ovo: Domaći BANINI

Na dno podmazane tepsije, stavite dve kore, pospite uljem i krenite sa filovanjem – uzimajte jednu po jednu koru, zgužvajte je rukom, umočite u nadev i slažite u tepsiju. I tako dalje redom dok ne potrošite sve kore.

Foto privatna arhiva

Ostavite malo nadeva da pospete odgore. Opet možete malo ulja da pospete odgore.

Pročitajte i ovo: UŠTIPCI

Gibanicu pecite 40 minuta na 180°C.

Služite uz jogurt, kiselo mleko, ajvar, ili već kako vam drago.

Prijatno vam bilo!