Pravo da vam kažem, pravljanje džema je toliko jednostavno, i poprilično brzo, tako da bi prava šteta bila da jedemo industrijski, sumnjivog kvaliteta, a da ne iskoristimo sezonsko voće, koga kod nas ima u izobilju, da ne skuvamo bar po par teglica domaćeg džema od svakog voća.

Bez bilo kakvih dodataka, konzervansa ili bilo čega sličnog što bi narušilo njegovu čistotu, prirodnost i autentičnost ukusa. Jednostavno, nema potrebe za tim.

Otvaramo sezonu džemova voćnom kraljicom proleća – domaćom jagodom. Naglašavam domaćom jer za džem nećemo da kupujemo one, fakat lepe, oku i ruci privlačne, ali neprirodno velike, čiste, rasle bez dodira sa majčicom zemljom.

Pročitajte i ovo: Rolnice sa cimetom (bez podizača testa!)

Foto privatna arhiva

Dakle, te ostavljamo za jelo vrste – na, oči, najete se – a za domaći džem kupujemo prave, domaće jagode, one malo sitnije, prirodne veličine, ako još uvek uspete da nađete sa blagim ukusom zemlje – jer ko se kao dete nije najeo zemlje sa jagodama, taj ne zna šta je jak, prirodno izgrađen imunitet.

Pročitajte i ovo: GRILIJAŠ torta

Elem, moja mera je otprilike ovakva – na dve kile voća stavljam oko 600 gr, najviše 700 gr šećera. Neko stavlja 2:1 (2 kg voća: 1 kg šećera), ali ja ne volim da preterujem sa šećerom, ako nije nužda. A nije, zdravlje, pre svega! A i volim da voće zadrži svoju prirodnu svežinu i blagu kiselost, da osvežava, a ne previše goji.

Pročitajte i ovo: Kuglof od sira i mešanog voća

Inače, ako stavite previše šećera, šećer ubije ukus voća. Onda je stvarno bolje da ste kupili industrijski.

Što će reći, kupila sam dve kile domaćih jagoda, dobro ih oprala, skinula peteljke, isekla, veće na četvrtine, manje na polutke, najmanje ostavila cele, stavila u odgovarajuću, malo dublju šerpu, posula šećerom, pokrila i ostavila u frižider da prenoće.

Foto privatna arhiva

Do jutra su jagode lepo pustile svoj dragoceni sok, tako da su bile spremne za kuvanje džema.

Džem se najbolje kuva na Smederevcu, tako da ako ga imate, nagarite vatru, često mešajući, da vam džem ne zagori, što lako može da se desi, ako stvari prepustite slučaju.

Pročitajte i ovo: UŠTIPCI

Džem kuvajte na poprilično jakoj vatri da ga ne biste previše dugo kuvali jer će vam u tom slučaju jagode previše potamneti. Ipak, želimo da se jagode lepo skuvaju, a da zadrže svoju lepu, prirodnu, jarko crvenu boju.

Da, dobro vam se čini, ja sam ga malo predugo kuvala ovog puta, tako da mi je džem malo tamniji nego što sam htela, ali zato vi nemojte, jer imate moj nauk za naravoučenije. U svakom slučaju, džem se obično kuva oko sat do sat i po vremena.

Pročitajte i ovo: Domaći BANINI

Kada proključa, smanjite malo vatru i stalno mešajte da ne zagori, kako smo već rekli.

Foto privatna arhiva

Kada se pojavi bela pena, a pojaviće se, kao na slici, obavezno je skidajte kašikom. Morate da skinete bar 90% pene! Dakle, pažnja sve vreme na džemu, jer džem se kuva u trenutku sadašnjem. Čista meditacija, prijatelji!

Pročitajte i ovo: Brzi HLEB BEZ KVASCA koji ne mora da narasta

Džem ostavite da bude malo ređi od željene gustine jer će se prirodnim procesom dodatno zgusnuti kada se ohladi, a naročito kad odstoji par meseci do zime. Ako u vašoj kući uspe toliko da potraje.

Znaćete da je džem dobro kuvan kada prođete varjačom po dnu šerpe, a varjača ostavi jasan trag. Tada je džem sigurno dobro kuvan i odmah ga sklanjajte sa ringle.

Foto privatna arhiva

Odmah ga sipajte u dobro oprane, sterilisane tegle, najbolje je oprane u mašini za pranje sudova, dobro zatvorite zatvaračima za tegle i okrenute naopačke tegle poslažite u veću posudu, u kojoj ćete ih dobro utopliti i prekriti krpama, stolnjacima, džemperom, ako treba, da tako utopljene prenoće.

Pročitajte i ovo: Mramorni kolači

Sutradan tegle sa džemom okrenite, odložite u špajz da sačekaju zimu ili već željeno vreme konzumiranja, a jednu teglicu (obično uvek ostane jedna koja nije napunjena do vrha) obavezno odmah poslužite ukućanima, da ga probaju i ocene kvalitet, najbolje uz domaće, sveže, vruće krofne ili palačinke, kako ko voli. A može i uz vruć hleb i puter za doručak!

Pročitajte i ovo: MOSKVA šnit – najlepša voćna torta

Prijatno vam bilo i uživajte u plodovima naše rodne zemlje.

Neka se pripreme višnje, uz pesmu Višnjičica rod rodila!