Svaki kraj u našoj zemlji ima svoj savršeni recept i način pravljenja božićne česnice. A lepota i bogatstvo su upravo u različitosti.

Neko je pravi kao pogaču i služi na Badnji dan uz svečanu večeru, a neko kao suvu voćnu pitu i služi je uz božićni ručak na sam Božić.

Ova druga opcija je meni bliža jer je moja pokojna baba tako pravila. Kako se recept prenosi s kolena na koleno, tako se i unapređuje. Kada bi moja baba videla koliko voća stavljam u pitu, prenerazila bi se i krstila više puta, ali kome ću ugoditi ako ne sebi i mojim bližnjima.

Foto Žana Korolija

Za česnicu treba pripremiti 500 gr tankih kora, kiselu vodu, ulje, 500gr meda, oko 700 gr mlevenih oraha, krupnije i sitnije mlevenih, 500gr suvih šljiva, 250gr suvih smokava i 100gr suvog grožđa.

Količina voća može da varira, u skladu sa vašim ukusom.

Suvo voće oprati, šljive i smokve potopiti u toploj vodi, a grožđe u rumu da malo ogrezne i natopi se kako bi pita bila sočnija.

Pleh obložiti papirom za pečenje. Kada su pripreme gotove, krećemo sa pripremanjem česnice. Proverite da li imate 12 kora, koliko je potrebno za ovu količinu fila.

Na dno pleha staviti tri kore, svaku poprskati kiselom vodom i uljem. Potom staviti trećinu fila – mlevenih oraha i trećinu suvog voća – suvih šljiva, smokava i grožđa.

Foto Žana Korolija

Foto Žana Korolija

Preko toga ide drugi sloj, opet tri kore i fil kao što je prethodno navedeno.

Završni sloj čine tri kore, svaku između poprskati kiselom vodom i uljem. Pre stavljanja u rernu pitu iseći oštrim nožem na parčad željene veličine.

Česnicu staviti u zagrejanu pećnicu na 180°C da se peče oko 40 minuta. Odmah po vađenju iz rerne, preliti česnicu sa 500gr meda i ostaviti da se hladi lagano na sobnoj temperaturi da bi se med lepo otopio i rasporedio po celoj piti.

Ukoliko je med stvrdnut, ništa ne brinite, stavite ga u rernu ili mikrotalasnu da se otopi da biste ga lakše prelili preko pite.

Prijatno vam bilo Badnje veče i srećan Božić! Hristos se rodi!

Foto Žana Korolija
Foto Žana Korolija
Foto Žana Korolija
Foto Žana Korolija
Foto Žana Korolija