Da li ste zainteresovani za proteinsku dijetu? Čuvajte se pogrešnih ’’dobrih ideja’’ koje kruže o ovom programu za mršavljenje.

Sa novom godinom, većina želi da donese nove rezolucije. Za neke, gubitak težine postaje pravi cilj. Da bi se to postiglo, može se primeniti bavljenje sportom i različite dijete, kao što je proteinska dijeta.

Pročitajte i ovo: Dragocena svojstva kefira i zašto je dobro da ga jedemo

Ali budite oprezni, postoje neke poptuno pogrešne ’’dobre ideje’’ koje kruže, uključujući konzumiranje proteinske hrane samo dva puta dnevno.

Pročitajte i ovo: Novi trend u ishrani: Fermentisana hrana – šta je i zašto treba da počnemo da je jedemo

Ako ne morate da konzumirate proteine odjednom u toku dana, nedavna studija koju je sprovela Služba za poljoprivredna istraživanja Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) pokazala je da je „proširivanje unosa proteina na svaka „otprilike tri do četiri sata umereno optimalnije je nego velike količine odjednom. ”

Image by Freepik

Koliko proteina treba da jedemo dnevno?

Zaista, kada telo potroši ono što može proteina tokom obroka, aminokiseline će se pretvoriti u masti ili glukozu. Da biste bolje raspodelili unos proteina, trebalo bi da imate malo u svakom obroku.

Pročitajte i ovo: Kiseli kupus, esencijalni probiotik – sve o njegovim svojstvima i koristima

Ujutro možete dodati tvrdo kuvano jaje u doručak ili dodati pileća prsa u obroke. Što se tiče količina, važno je zapamtiti da osoba koja sedi treba da unese približno 0,8 g proteina po kilogramu težine dnevno. Ovi zahtevi će biti povećani na 1,2 do 1,6 g/kg/dan za sportiste.

Pročitajte i ovo: Ako želite da imate vitku liniju, trebalo bi da (više) jedete semenke

Za osobu stariju od šezdeset, trebalo bi da konzumirate približno jedan gram proteina po kilogramu težine dnevno. Dok za malu decu, potrošnja proteina je 2 g po kilogramu, a 1,2 g proteina po kg za adolescente. Pazite, međutim, da očuvate svoju jetru i bubrege pravilnim konzumiranjem proteina.