Starenje organizma je prirodna pojava. Starenje se najčešće pokazuje po opuštenosti mišića, naboranoj koži, izraslinama na koži, staračkim pegama i sl. Uporedo s tim javlja se zaboravnost, blaga gluvoća, usporeni pokreti i dr.

Centralno mesto u patofiziologiji neurodegenerativnih bolesti je gubitak homeostaze proteina i progresivni gubitak selektivnih neurona. Homeostaza proteina uključuje složeni sistem sinteze proteina, presavijanja, dezagregacije i razgradnje koji obezbeđuje ispravnu funkciju ljudskog tela, a posebno centralnog nervnog sistema.

Prof. dr Staniša Stojiljković

Gubitak homeostaze proteina, zbog pogrešnog presavijanja i agregacije oštećenih proteina, obeležje je neurodegenerativnih bolesti kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.

Alchajmerova i Parkinsonova bolest su dva najčešća degenerativna neurološka stanja i češća su sa starenjem.

Pročitajte i ovo: Problemi sa jajnicima – blokiranje ženske kreativne sile

Bolesti su neizlečive i rezultiraju dugotrajnim kognitivnim, psihološkim, motoričkim i nemotoričkim oštećenjima koja imaju dubok uticaj na funkcionalnu pokretljivost, psihološko blagostanje, samostalan život i kvalitet života.

Element proteinske mreže homeostaze koji sprečava poremećaj regulacije povezan sa neurodegeneracijom je uloga molekularnih pratilaca.

People photo created by karlyukav - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Proteini toplotnog šoka (HSP) su molekularni pratioci koji regulišu agregaciju i razdvajanje proteina u unutarćelijskim i vanćelijskim prostorima, a dokazi podržavaju njihov zaštitni efekat protiv agregacije proteina zajedničkog neurodegenerativnim bolestima.

Pročitajte i ovo: Šta se krije iza nesanice?

Shodno tome, regulacija HSP-ova, kao što je HSP70, može biti meta za terapijske intervencije radi zaštite od neurodegeneracije. Nova terapijska intervencija za povećanje ekspresije HSP-a može se naći u toplotnoj terapiji.

Od nastanka zvaničnih postupaka lečenja, problem održanja vitalnosti u starosti bio je izazov za više grana nauke. Jedan od bitnih uticaja je genetika organizma. Nju ne treba narušavati već negovati.

Pročitajte i ovo: Depresija kao neispoljena energija

Organizam radi na tri osnovna principa korišćenjem hrane i vode a to su: princip balansirane ishrane, princip energizacije  princip čišćenja i regeneracije. Sa godinama posustaju ravnotenoi uslovi jer narušavamo sva tri principa.

Flower photo created by svetlanasokolova - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Zato organizam treba posmatrati celovito. Da bi organizam povratili od disbalansa treba krenuti od same ćelije kao osnovne jedinice i njenog okruženja. Često se zbog narušvanja ravnoteže ili homeostaze u ćelijama dešavaju štetni procesi.

Pročitajte i ovo: Od čega se zaista branite kada bolujete od alergija

Naime zbog mnoštva adititiva u hrani, lekovima i kozmetici, stresnih situacija dolazi do promene proteina u ćeliji i oni ne vrše svoje osnovne funkcije. Umesto da budu pokretni oni postaju kovrdžavi i utiču na javljanje artritisa, arterioskleroze i drugih  problema.

U takvim vanrednim situacijama naš organizam se stalno izložen patogenima. Uvek kada dolazi do spoznaje loših uticaja, bilo da je to hrana, dodaci, stress, lekovi, vazduh,odeća ili obuća u organizmu se pokreće odbranbeni mehanizam koji teži da zadrži vitalnost proteina.

Pročitajte i ovo: Problemi štitne žlezde – žudnja za duhovnim rastom

Organizam tada proizvedi takozvane ,,proteine termičkog šoka” koji štite denaturaciju proteina u ćeliji. Naravno ako su takve stiuacije češće, organizam će posustati i tada se javljaju disfunkcije odgovrajućih procesa koji se vremenski dijagnosticiraju kao odgovarajuće bolesti.

City photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Organizam nas još u mladosti opominje nekim svojim spoljnim efektima, grčevi u nogama u toku noći, svrab, nadimanje i gasovi, loše pražnjenje i sl. U početnoj fazi nastaje blagi disbalans minerala, vitamina, antioksidanata i ostalih nutritijenata.

Pročitajte i ovo: Može li od grčkog jogurta da se smrša? Istine i zablude!

Tada organizam možemo ,,popraviti,, doziranim korišćenjem minerala, vitamina, antioksidanata, postbiotika i sl.

U protivnom kada se više procesa u organizmu naruše, on nije sposoban da od hrane stvara energiju i tada je potreban celovit pristup sa doziranim elementima čišćenja, ishrane i napokon energizacije.

Pročitajte i ovo: Kada smo preplanuli, srećniji smo, kaže nauka!

Radi poređenja možemo posmatrati delove za automobile, ali bez servisa i majstora teško će se sami delovi ugraditi u automobil.

U Japanu je sprovedena epidemiološka studija upitnika u vezi sa ličnim navikama toplog kupanja i istorijom bolesti, gde se pojedinci svakodnevno kupaju u toploj vodi.

Upitnici u vezi sa navikama toplog kupanja i istorijom bolesti poslati su nasumično 20.000 stanovnika starih ≥65 godina koji žive u Beppuu, gradu u Japanu koji ima najveću koncentraciju izvora toplih banja na svetu.

People photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Rezultati su pokazali da uobičajeno vruće kupalište vrši preventivne ili promotivne efekte na pojavu određenih bolesti, poput hipertenzije (preventivno) i bolesti kolagena (promotivno) kod žena, i kardiovaskularne bolesti (preventivno) i preživljavanje raka debelog creva (promotivno) kod muškaraca.

Pročitajte i ovo: Crvena hrana pomaže u mršavljenju – šta jesti i kako funkcioniše

Ova otkrića sugerišu da je uobičajeno zagrevanje tela efikasna i ekonomična metoda sa blagotvornim preventivnim i promotivnim efektima na razne bolesti.

Pasivno zagrevanje takođe poboljšava niz zdravstvenih markera, uključujući indekse zdravlja kardiovaskularnog sistema, kao što su vaskularna funkcija, krvni pritisak i krutost arterija, kao i metaboličko zdravlje i kontrolu glikemije.

Pročitajte i ovo: Idete da probate bikini? Jedite (više) kajsije! Ukusne, lagane i super za liniju!

U poređenju sa klasičnim kućnim kupanjem česmenskom vodom, vruće kupalište u vodi bogatoj mineralima koji podstiču provodljivost toplote efikasnije je za podizanje osnovne telesne temperature.

Japansko Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je listu balneoterapijskih efekata banjskog kupanja u odnosu na vruće banje tipa.

Pročitajte i ovo: Deformiteti kičmenog stuba – neoperativna korekcija skolioze

Rezultati su pokazali da spa kupanje takođe može sprečiti ishemijsku bolest srca, hipertenziju, bronhijalnu astmu, hiperlipidemiju, bubrežne bolesti, depresiju i alergije kod žena, jer su stope incidencije ovih bolesti tokom čitavog života bile niže u mnogim uslovima kupanja. Mnoge kulture se zaklinju u blagodati vruće kupke.

People photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto FREEPIK.COM

Ali tek je nedavno nauka počela da shvata kako pasivno zagrevanje (za razliku od zagrevanja i znojenja od vežbanja) poboljšava zdravlje.

Na Univerzitetu Loughborough istraživali su uticaj vruće kupke na kontrolu šećera u krvi (važna mera metaboličke spremnosti) i na potrošenu energiju (broj sagorelih kalorija).

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o aditivima u pekarskim proizvodima

Zbog nastale situacije sa koronom, niskim standardom u svome kupatili možemo organizovati potapanje kombinacijom emulzije na bazi gline, morskke soli i aromatične soli.

Značajno je napomenuti za uspešan process regeneracije i oporavka organizam treba pripremiti od ranog jutra elementima čišćenja (glina, ulje za bućkanje, preparati za jačanje imuniteta i dr.) da bi efekat potapanja u kadu bio efikasniji.

Pročitajte i ovo: Kora limuna – najjeftinija investicija u vaše dobro zdravlje

Moje iskustvo sa klijentima koji su koristili Intenzivni program detoksikacije i oporavka organizma u okviru koga je  bitan deo potapanje u kadu sa KUPKOM – SHENEMIL emulzijom na bazi lekovitog bilja i gline, sa dodatkom morske soli, sode bikarbone i Aromatične soli – SHENEMIL pokazalo se veoma uspešnim.

Foto Freepik.com

Potapanje u kadu je vršeno simbolično rečeno u ,,plodovoj vodici,, jer je njen sastav, dielektrična konstatnta, HLB koeficijent, pH vrednost, jonizmenjivački i adsoprpcioni kapacitet  sličan plodovoj vodici.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – poremećaji ishrane su složena mentalna oboljenja

Zapravo potapanje u kadu- PASIVNO ZAGREVANJE-  sa pomenutim komponentama omogućilo je koži komunikaciju sa rastvorom kupke, pri čemu se intenziviraju procesi razmene materije (difuzioni, jonoizmenjivački i adsorpcioni).

Potapanjem u kadu sa emulzijom uspevamo da pokrenemo ,,protein termičkog šoka” čime podstičemo intenzimvu razmenu materije u ćeliijama, zatim čistimo limfni sistem, intenziviramo razmenu krvi između organa i kože, vršimo kvalitetnu inhalaciju i nadasve obezbeđujemo visoko kvalitene biohemijske procese sna. Koža postaje nežna obnavaljajući sve zapostavljene funkcije.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o postporođajnoj depresiji

Pasivno zagrevanje u pomenutoj emulziji značajno pomaže oporavku osobama koje su preležale savremeni  infektivni agens.

Pasivno zagrevanje povišava nivo azotnog oksida, molekula koji širi krvne sudove i smanjuje krvni pritisak.

To ima implikacije na lečenje visokog krvnog pritiska i poboljšanje periferne cirkulacije kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

Kako je dijabetes tipa 2 povezan sa smanjenjem dostupnosti azotnog oksida, pasivno zagrevanje može pomoći da se ponovo uspostavi zdraviji nivo azotnog oksida i smanji krvni pritisak.

Ovo je važno jer je smanjenje krvnog pritiska usko povezano sa smanjenim rizikom od razvoja srčanih bolesti.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Izloženost ćelija faktorima stresa u okruženju kao što su toplotni šok, teški metali i inhibicija proteasoma uzrokuje indukciju proteina toplotnog šoka (HSP), za koje se pokazalo da imaju citoprotektivne funkcije. HSP indukcija je regulisana na nivou transkripcije faktorom toplotnog šoka 1 (HSF1), koji prepoznaje element toplotnog šoka (HSE) u promotoru hsp gena.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o vitaminu Q, savezniku u borbi protiv bora i umora

Proteini toplotnog šoka su molekuli koje prave sve ćelije ljudskog tela kao odgovor na stres. Njihov nivo raste nakon vežbanja i pasivnog zagrevanja.

Dugoročno, povišeni nivoi ovih proteina mogu pomoći u funkciji insulina i poboljšati kontrolu šećera u krvi. Suprotno tome, pokazalo se da su proteini toplotnog šoka niži kod ljudi sa dijabetesom.

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

Potapanje u kadu sa emulzijom na bazi gline, morskom solju i aromatičnom soli na bazi magnezijuma intenzivira protein termičkog šoka čime progresivno utiče na oporavak limfnog i kardiovaskularnog sistema. Time se stvara veća verovatnoća ublažavanja procesa starenja.