Svaka promena znači izlazak iz naše zone udobnosti i ušuškanosti, i često za sobom povlači velike strahove i promenu uvreženih shvatanja.

Da bismo ostvarili željeno, pokrenimo emocionalnu snagu kako bismo prevazišli ograničenja koja smo sami sebi nametnuli.

Zato se najpre treba usmeriti na ono što će ojačati našu emocionalnu osnovu i postati deo našeg svakodnevnog života.

Pročitajte i ovo: Na koji način vežbe vraćaju sreću u naš život

Evo deset praktičnih saveta prema Dipaku Čopri.

#1 Boravite u prirodi

Vreme provedeno u prirodi vas odvaja od svakodnevne rutine i ispunjava energijom, jasnoćom misli i zahvalnošću. Samo se setite trenutaka bezvoljnosti pre nego što ste otišli u prirodu! Ona je pravi lek sreće koji će vam otvoriti toliko potrebnu širu sposobnost sagledavanja stvari.

Pročitajte i ovo: Simptomi bujanja kandide

#2 Čuvajte osećanje zahvalnosti

Ako se svakog dana podsetite na čemu ste sve zahvalni – prijateljstvima, dobrom zdravlju, sjajnom suncu, domu – biće vam lakše da zadržite pozitivan odnos prema životu i približite se stanju čiste radosti. Posvetite nekoliko minuta svakog dana zapisivanju barem jedne stvari zbog koje ste zahvalni i zašto.

Pročitajte i ovo: Masažom protiv nesanice

Karl Fredrickson
Karl Fredrickson

#3 Meditirajte

Vreme provedeno u miru i tišini će vas oporaviti od turbulencije svakodnevnog života i uputiti vas na obnavljanje tela i duha. Odvojite 15-30 minuta svakog dana za meditaciju i posmatrajte kako vam ona donosi bolje raspoloženje, nove poglede i čak ispunjava dobrom energijom.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Photo by Jordan Steranka on Unsplash

#4 Okružite se pozitivnim ljudima

Da li ste nekad ušli u prostoriju u kojoj je bio neko loše raspoložen i osetili pad svoje energije? Šta kad ste s nekim ko se stalno žali na svoj život ili posao? Svako ko vas okružuje može imati uticaja na vas, pozitivnog ili negativnog. Zato se okružite pozitivnim ljudima koji će vam pomoći da ojačate sopstveno dobro raspoloženje.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Photo by Ryann Flippo on Unsplash

#5 Učitelj života

Razgovarajte sa nekim ko vam može pomoći da se oslobodite ograničavajućih verovanja postignete željene razultate. Učitelj će podržati vaše težnje i ostvarenje vaših snova. Divno je imati nekog ko će koračati s nama, slaviti naše pobede i usmeravti nas na pravi put koji vodi na više nivoe emotivnog prostora.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Photo by Samantha Gades on Unsplash

#6 Novi hobi

Šta vas zanima? Šta vas čini živim? Pronalaženje hobija nas povezuje sa unutrašnjom srećom. Možda je to pisanje, pletenje, jahanje, baštovanstvo, slikanje! Pronađite u čemu uživate!

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

#7 Vežbanje

Loša energija vodi u depresiju. Hormon endorfin koji se luči tokom vežbanja, podiže energetski nivo, poboljšava raspoloženje i smanjuje simptome stresa. Potrudite se da nadjete koja vam vrsta vežbanja odgovara kako biste doprineli svom emotivnom zdravlju!

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

#8 Osvrnite se na protekli dan

Sumiranje proteklog dana će vam pomoći da osvestite šta ste i kako radili. Pred spavanje, sedite uspravno za minut-dva u krevetu i prođite sve što ste tog dana radili. Što se svesnije podsetite svojih misli, reči i delanja, svesnije ćete napraviti neophodne promene.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

#9 Očistite svoje okruženje

Spoljašnji svet reflektuje ono što je unutra i obratno. Pospremanje i uređivanje okruženja vodi ka jasnom umu i opuštanju. Vratite na mesto sve što ste koristili u toku dana: papire, sudove, odeću – i posmatrajte kako se i vaše raspoloženje menja.

Pročitajte i ovo: Kako krstašice utiču na rad štitaste žlezde

#10 Opraštajte

Jedan od najvećih izvora emotivne zatrovanosti je zadržavanje u stanju ojađenosti i prema sebi i prema drugima.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Niko nije savršen. Mnogi ljudi ne opraštaju jer ne mogu da puste nekoga sa udice. Opraštanje ne znači odobriti nečiji postupak. Ono znači uspostavljanje mira i oslobađanje od patnje.

***

Tekst pripremila: dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed