Osećaj krivice ili griža savesti može značajno uticati na poremećaj duševnog mira, ali i opšteg blagostanja svakog pojedinca. Ako vam se dogodilo da osećate krivicu zbog neke situacije koja se dogodila ili vas progoni griža savesti, onda je ovo pravi tekst za vas.

Dok sve u vama vrišti da ste krivi i progoni vas taj nelagodni osećaj krivice, u vašem organizmu dešava se niz procesa koji negativno utiču na vaše zdravlje. Voleli biste da vratite vreme i promenite nešto, ali to je, nažalost, nemoguće.
Nikola Todorović, dipl. socijalni radnik

Minuti se nižu jedan za drugim i postaje sve teže. Da li vam je ovo poznato?

Gotovo je sigurno da smo se svi nekada u svom životu susretali sa osećajem krivice ili grižom savesti koja nas je progonila i tako remetila normalni tok života.

Pročitajte i ovo: Kako da osvestimo uznemirijuće emocije

Može postojati mnogo razloga za izazivanje ovakve negativne emocije tako da se nećemo time baviti u ovom tekstu, već ćemo postaviti fokus na rešavanje problema.

Woman photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Obično je samo potrebno da prođe dovoljno vremena kako bismo zaboravili taj nemili događaj zbog koga osećamo krivicu, ali ono što možemo da uradimo kako bismo olakšali sebi u takvim trenucima je nekoliko stvari:

Pročitajte i ovo: Tamo gde je bes uvek postoji bol

 • osmišljavanje opravdanja za svoje ponašanje (realno, bez izgovora)
 • osmišljavanje opravdanja za tuđe ponašanje
 • pravljenje spiska stvari koje smo dobro uradili
 • pravljenje spiska stvari koje ćemo poboljšati ili pokušati da ispravimo
 • pravljenje spiska stvari koje smo naučili iz određene situacije

Pročitajte i ovo: Zašto srcu treba više vremena da prihvati ono što um već zna?

Ovih nekoliko metoda vam mogu pomoći da jasnije sagledate celu sliku i da imate pravi uvid u situaciju koja vam se dogodila i zbog koje ste osetili krivicu ili grižu savesti.

Takođe, lakše ćete preovladati krizne momente i pobediti osećaj krivice ako budete pred sobom imali ovakav spisak, jer će vam on omogućiti jasniji pogled na stvari i lakše čete oprostiti sebi.

Flower photo created by bristekjegor - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Kada smo već kod toga da treba da oprostite sebi, onda je red da se spomene činjenica da je to svakako nešto što treba uraditi, ma koliko da ste u krivu, ili nezavisno od toga kolika je šteta nastala vašom greškom.

Pročitajte i ovo: Rast počinje kad napustimo zonu komfora

Oprost je nešto što vas čini božanskim bićima i to je jednostavno u prirodi čoveka, a zbog toga se oprost uzima kao veoma važan aspekt u funkcionisanju gotovo svih međuljudskih odnosa.

Svaka griža savesti koja vas progoni vremenom će slabiti i na kraju nestati. Važno je da to razumete, pogotovo kada se budete našli na samom početku ovakvog nemilog osećaja.

Pročitajte i ovo: Prava procena donosi pravi odnos prema partnerskoj vezi

Dakle, vreme je najvažniji činilac u ovom slučaju. Ali kada želite da ubrzate proces gubitka griže savesti ili osećaja krivice, možete da uradite nekoliko stvari:

 • oprostiti sebi i drugima
 • izviniti se za svoje postupke
 • uraditi nešto lepo za osobu koju ste možda povredili
 • smisliti način da uradite nešto lepo za sebe uprkos svemu
 • duga šetnja u prirodi
 • fizička aktivnost
 • slušanje muzike, itd.
Woman photo created by DCStudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Naravno, ovom spisku možete dodati niz drugih stvari za koje mislite da bi lično vama mogle da budu od koristi.

Uradite sve što vam pomaže da se osećate bolje i obavezno oprostite sebi jer je to veoma važno! Tako ćete se osloboditi unutrašnjeg nemira koja vas progoni, a i lakše ćete pobediti osećaj krivice.

Pročitajte i ovo: Zašto su visoko inteligentni ljudi često nesrećni?

Osećaj krivice se može okarakterisati kao negativna emocija koja nepovoljno utiče na zdravlje.

Dakle, gledano iz takve perspektive, a ako uzmemo za činjenicu važnost zdravlja uopšte, nije nam u interesu da takva emocija opstane ili da se dugo održi i prepoznaje u našim osećanjima.